La salut mental, protagonista de la Marató 2021

Fundació Pere Tarrés - Transversal
En l'edició anterior, la Marató de TV3 va recaptar 10.305.819 euros per lluitar contra la Covid-19. Font: Arxiu Xarxanet
A l'edició anterior, la Marató de TV3 va recaptar 10.305.819 euros per lluitar contra la Covid-19. Font: La Marató de TV3.

La salut mental, protagonista de la Marató 2021

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

El programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio se celebrarà el diumenge 19 de desembre i estarà destinat a trastorns que afecten una de cada quatre persones al llarg de la seva vida.

La 30a edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio tindrà lloc el diumenge 19 de desembre de 2021 i estarà destinada a la salut mental.

Els trastorns mentals són molt presents a la nostra societat. Es calcula que una de cada quatre persones els pateixen en algun moment de la seva vida i en molts casos, aquests problemes de salut tenen un gran impacte en la qualitat de vida i les relacions socials de les persones afectades i del seu entorn.

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, TDAH, el trastorn de l'espectre autista, d'aprenentatge, trastorns de la personalitat o de la conducta alimentària són algunes de les malalties mentals a les quals estarà destinada la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio 2021.

Aquesta serà la tercera vegada que el programa solidari es dedica a la salut mental, una edició que va quedar posposada l’any 2020 per l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. Per a la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach, destinar la Marató a la salut mental és més necessari que mai per l’impacte que la pandèmia ha tingut en aquests trastorns: “les persones expertes han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment en els joves".

Els trastorns mentals no entenen d’edats

Es calcula que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental. Segons les dades d’incidència, el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l'etapa adulta.

La prevenció i diagnòstic precoç són claus en aquests tipus de trastorns. No fer-ho en edat infantil, pot fer que problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, derivin en problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida.

Identificar els factors originaris i avançar en prevenció i detecció precoç

Els fons que es recaptin durant l’edició 2021 de la Marató estaran destinats a la recerca d’aquests trastorns i concretament, a identificar els factors que els originen des de la infància a la vellesa, a la detecció precoç, a generar noves eines de prevenció, a avançar en els tractaments curatius o a potenciar els estudis epidemiològics en grans grups poblacionals.

Des del naixement de la iniciativa l’any 1992, la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 197 milions d’euros que han permès finançar 872 projectes de recerca, fet que converteix el programa solidari en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya.

Comentaris

Bones tenim un fill de 9 anys amb una enfermetat mental diagnosticat dun tdha mes transtorn negativista desafiant.el porten a la Vall dhebron i ens agradaria poder explicar la nostre experiencia.ja que el nostre fill ja va neixer aixi.tot el recorregut fins ara.on estem i com ho em aconseguit.lluita no guanyada.cami llarg i el mes important de tot sols.

Afegeix un comentari nou