Àmbit de la notícia
Projectes

La setmana de Jocs al Carrer, molt més que passar-s'ho bé!

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Sessió nocturna a la plaça major
  • Per a totes les edats
  • Jocs originals
  • Joc de taula

La Setmana de Jocs al Carrer que organitza el CAE de Manresa, més enllà de potenciar l'aspecte lúdic, també treballa amb èxit la cohesió social, l'intercanvi cultural, les relacions intergeneracionals i la inclusió de persones amb discapacitat.

La Setmana de Jocs al Carrer omple de jocs algunes de les places i carrers de Manresa. Es tracta d’una activitat organitzada pel CAE i que se situa cada any a cavall de la festa major de la ciutat -a finals d’agost- i de l’inici del curs escolar.

Animar a tothom a jugar, sense que importi l’edat; donar a conèixer i dignificar el joc com a un instrument educatiu, cultural i com una alternativa d’oci i reivindicar temps i espais per al joc són alguns dels objectius a partir dels quals el CAE dissenya i organitza aquesta activitat.

La Setmana de Jocs al Carrer s’estructura en diverses places, cadascuna d’elles especialitzada en un tipus de joc o de col·lectiu destinatari -com ara jocs de construcció, jocs a infants de 1 a 3 anys, jocs d’habilitat, jocs de taula...- que es fan en horari de tarda i una plaça que es fa en horari nocturn, fins més enllà de la mitjanit, amb jocs de taula adreçats a joves i adults.
 
El projecte va néixer com una activitat de joc adreçada bàsicament als infants, però amb el pas de les edicions la Setmana ha anat incorporant activitats i elements organitzatius que l’han transformat en una proposta lúdica ciutadana, de caire cívic i de cohesió i inclusió social. Totes aquestes innovacions es poden veure molt bé en el vídeo que el CAE ha elaborat arran de la darrera edició. 

Així, en la 13a edició que es va celebrar el passat mes de setembre, la Setmana de Jocs al Carrer va compartir un projecte Erasmus+  amb l’Associazione Giochi Antiqui de Verona que ha permès incorporar una nova plaça amb jocs tradicionals catalans i italians, que van ser dinamitzats per 10 joves d’aquest país. 

Un altre dels elements rellevants d’aquesta transformació ha estat la incorporació de persones amb discapacitat o malaltia mental procedents de la Fundació Ampans en els equips dinamitzadors de les diferents places. Aquestes persones, conjuntament amb els monitors/es i altres voluntaris són els encarregats de d’animar a la gent a jugar i d’ensenyar-los els diferents jocs. 

Tot plegat fa del projecte de la Setmana una gran experiència que permet veure com amb els anys un projecte lúdic pot anar incorporant amb èxit diferents dimensions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari