Àmbit de la notícia
Projectes

Les bones pràctiques catalanes de voluntariat que promou l’ocupabilitat entusiasmen els socis europeus

  • Imatge de la Fundació Ared
  • Imatge de VAE
  • Imatge Projecte VERSO

Els passats 4 i 5 de març, Barcelona va ser escenari d’unes jornades europees de treball dels socis europeus que participen al Projecte VERSO (Voluntaris per a l'Ocupació Europea), que promou el paper del voluntariat en la inserció social i laboral. 

La qualitat de les iniciatives catalanes en matèria de voluntariat i ocupació i el fet que es desenvolupin en una gran ciutat com Barcelona, va motivar l’ interès dels socis europeus per conèixer les experiències de primera mà. Les jornades de treball van comptar amb l’assistència de representants polítics i acadèmics de vuit països europeus implicats en el projecte. Per part de Catalunya, el Departament de Benestar Social i Família i la UAB són els dos socis catalans al VERSO.

El tret de sortida

L'acte inaugural que donava el tret de sortida als dos dies de jornades de treball va comptar amb la benvinguda a tots els representants europeus a càrrec de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté i la vicerectora d'Estudiants i Cooperació de la UAB, Sílvia Carrasco. Munté va defensar que els dos conceptes que promou el projecte VERSO, voluntariat i ocupació, "no es donen l'esquena, ja que hi ha col·lectius amb problemes d'ocupabilitat que poden aprofitar el voluntariat per adquirir hàbits que els ajudin a trobar feina, i, en aquests casos, la tasca dels voluntaris contribueix a fomentar també la seva pròpia ocupació".

Al seu torn, Carrasco va remarcar la importància de la implicació de les universitats i els centres d'investigació que participen en el Projecte i va destacar que "fins ara el balanç és molt positiu en tots els sentits" i va animar els països implicats "a seguir treballant per la promoció del voluntariat com a eina d'ocupabilitat."

 

El voluntariat com a eina per combatre l'atur i per dignificar les persones sense ocupació

La consellera va tancar la sessió amb una aposta clara per "promoure el voluntariat com a eina per combatre l'atur i per dignificar les persones sense ocupació, ja que el voluntariat és un element distintiu de Catalunya". Munté va remarcar l'alta participació de la societat catalana en tasques altruistes, especialment en el context actual, en el qual el 30% dels catalans es troben en risc d'exclusió social. En aquest sentit, la consellera va avançar que el Govern aprovarà una nova llei del voluntariat abans de finalitzar aquesta legislatura: "Es imprescindible que reforcem i protegim amb un nou marc normatiu els voluntaris, les entitats on treballen i els projectes que desenvolupen."

 

Study trip en marxa

L'objecte principal de la trobada a Barcelona era la visita als dos projectes catalans seleccionats dins de les millors bones pràctiques i també les altres tres propostes presentades que no van sortir escollides però que van rebre molt bones qualificacions.

La primera visita va ser a les instal·lacions de la Fundació per a la reinserció de dones (Ared), on desenvolupen el projecte seleccionat: "Obrint la porta a la rehabilitació". La visita va consistir en un recorregut per les seves instal·lacions al carrer Zamora de Barcelona, on els participants del VERSO van poder veure els tallers de confecció, la cuina on s'elaboren els serveis d'àpats i les aules on es formen les usuàries en matèria d'atenció sanitària. La filosofia de l'entitat parteix de la idea que són els professionals i la sistemàtica, que s'han d'adaptar a les necessitats i demandes dels usuaris, i no al revés, i per això es procura oferir formació integral i ajuda en tot allò que es requereixi. Equip directiu, professionals i voluntaris van explicar com la metodologia del projecte permet que els usuaris disposin d'una intervenció integral per part d'un equip humà pluridisciplinari, format per professionals i persones voluntàries, que fan possible una individualització dels programes i dels itineraris de cadascú.

Per la seva part, Voluntaris en Assessoria Empresarial (VAE) va oferir als socis europeus una exposició sobre els inicis i el funcionament del seu projecte seleccionat "Fem possible la integració". Els impulsors són empresaris jubilats que ofereixen voluntàriament acompanyament i assessorament empresarial a nous emprenedors que, per la seva situació de vulnerabilitat, necessiten processos de més proximitat i guiatge adaptats a les seves especificitats. VAE va aportar el testimoni vivencial de dues usuàries que han muntat els seus propis negocis gràcies al projecte. Un va ser el d'una jove emprenedora que ha muntat una franquícia d'una acadèmia d'idiomes, i l'altre, el d'una casa de turisme rural a Bolívia que ha engegat una boliviana que retorna al seu país. Totes dues emprenedores van coincidir a valorar molt positivament l'assessorament de VAE, tant pel cost zero que els representava com per l'acompanyament tan personalitzat i la implicació en tot el procés d'informació, formació i d'arrencada del projecte que van rebre per part dels voluntaris sèniors.

Les altres tres bones pràctiques catalanes que també van rebre molt bones qualificacions van ser el Projecte Coach, gestionat per la Fundació Èxit, el Servei de Transició a l'Autonomia, que gestiona el Casal dels Infants per a l'acció social als barris i el Programa "Referents", implementat per l'entitat Punt de Referència.

Totes tres entitats porten a terme els seus propis projectes, però tenen el valor afegit de treballar plegades i coordinades, en una relació simbiòtica que afavoreix la intervenció dels usuaris que passen per les tres entitats. En aquest sentit, i seguint la visita de les experiències catalanes, van fer una presentació conjunta al Casal dels Infants, al Raval de Barcelona, i van exposar els seus projectes respectius i la cooperació en xarxa que existia entre elles.

Les tres iniciatives aposten per l'acompanyament voluntari a joves en risc d'exclusió social, amb una perspectiva integral de la persona, però posant l'accent cadascuna d'elles en un aspecte vital diferent del jove, i és això el que les complementa i els dóna el valor afegit de treball en xarxa i amb coordinació pel bé integral dels usuaris, i, en definitiva, el que les caracteritza també com a bona pràctica.

Aterrant als casos reals

Un cop fet el recorregut pel ventall de la selecció de bones pràctiques catalanes, els socis europeus van tenir l'oportunitat, durant la segona jornada, de mostrar els projectes visitats el dia anterior amb casos reals.

Una de les visites va ser a les oficines de la marca catalana de moda Desigual, que col·labora amb la Fundació Èxit acollint joves en risc d'exclusió social inscrits en el programa. Desigual, de la mà de treballadors voluntaris, ofereix als joves formació de comerç i el seu primer contacte amb el món laboral a les seves botigues. Per als treballadors de l'empresa, exercir de voluntaris corporatius és una oportunitat per aportar el seu gra de sorra en la lluita contra el fracàs escolar i l'atur juvenil.

Durant la visita, els socis del projecte europeu van tenir l'oportunitat de visitar l'empresa i conèixer el trajecte sociolaboral que s'ofereix als joves usuaris. L'opinió generalitzada entre els socis europeus coincidia en l'encert de la col·laboració entre entitats socials i empreses privades amb responsabilitat social corporativa.

L'altra visita es va fer a La Llavor, una finca d'ARED situada al districte d'Horta-Guinardó on acullen, en règim d'allotjament temporal d'urgència, persones en risc d'exclusió i se les acompanya en un procés de formació i inserció laboral. La seva filosofia cooperativa es tradueix en la relació d'ajut mutu i col·laboració entre totes les persones que hi conviuen: treballadors, voluntaris i usuaris. Però el que fa especial aquesta casa és el treball en xarxa a través de la cooperació entre les fundacions que hi participen, la coordinació amb els serveis socials del districte i les sinergies que estableixen amb particulars i empreses de responsabilitat social corporativa, que ajuden a cobrir les necessitats de parament i manteniment.

L'oportunitat que van tenir els socis europeus del VERSO de veure aquestes experiències in situ, els va aportar un nivell d'aprofundiment i de coneixement de les iniciatives catalanes que no s'adquireix amb només la lectura del projecte sobre el paper.

Recomanacions per a les polítiques públiques

Paral·lelament a les visites sobre el terreny, els representants polítics dels socis del Projecte VERSO es van reunir per començar a treballar en l'establiment de les bases de les recomanacions polítiques a consensuar. L'objectiu d'aquestes recomanacions és elevar a nivell europeu uns consells aplicables als països comunitaris per millorar les situacions d'ocupació dins la UE.

El plantejament inicial d'aquestes recomanacions parteix d'un esquema teòric que focalitza les polítiques públiques a implementar per a la millora de l'ocupabilitat a través del voluntariat en la intersecció que existeix entre les polítiques d'ocupació, la promoció i la gestió del voluntariat i la gestió de la cosa pública. Aquest és el punt de partida des del qual es desenvoluparan les recomanacions esmentades.

La reunió de Barcelona ha estat una primera aproximació a les recomanacions polítiques que s'hauran de definir en la propera reunió del projecte, el mes d'abril a Alemanya.

Propera parada: Lippe, Alemanya

El proper mes d'abril tindrà lloc la trobada següent dels socis europeus que participen en el Projecte VERSO. Serem a l'equador del projecte i serà el moment d'avaluar les anàlisis fetes fins a aquest moment sobre les bones pràctiques estudiades i desgranades, i caldrà veure com els socis polítics es posicionen i consensuen unes recomanacions polítiques per millorar l'ocupabilitat de les persones més vulnerables socialment i quin paper ha de fer el voluntariat per afavorir-ho.

 

Font: Departament de Benestar Social i Família

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari