El Panoràmic 2015: així són les associacions de Barcelona

F Pere Tarrés

El Panoràmic 2015: així són les associacions de Barcelona

F Pere Tarrés

Resum: 

S'ha presentat l'informe amb les dades de les entitats de Barcelona del Panoràmic 2015 on es visualitza la potència i els reptes dels sector associatiu

El dimarts 15 de març es va presentar al Palau Macaya l'informe de l'avanç de dades de Barcelona del Panoràmic de les associacions. El que s'ha començat a conèixer com el Big Data de l'associacionisme, la macro-enquesta de les associacions de Catalunya, ja és l'estudi més ambiciós que s'ha fet mai a tot el món sobre aquesta temàtica. Enguany, per primera vegada, el Panoràmic s'ha estés arreu de Catalunya i les dades s'aniran presentant de manera sectorial i territorial. El primer avançament ha estat, precisament, el de les entitats de Barcelona i els resultats globals del Panoràmic de tot Catalunya es presentaran en el marc del 3r Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat que es celebrarà el proper 20 de maig.

Entre les novetats respecte les edicions anteriors, destaca que s'han afegit preguntes personalitzades per sectors i que s'han introduit més facilitats tècniques a l'hora d'omplir els questionaris. També és molt rellevant el nou aplicatiu del Panoràmic on les entitats de primer i segon nivell podran editar les seves dades, consultar-les i, sobretot, comparar-les amb les dades generals del seu sector o territori.

S'ha treballat perquè el Panoràmic sigui cada vegada més útil per a les entitats, per les federacions, per les administracions i també pels investigadors del món associatiu. En definitiva, ens trobem davant una una radiografia de l'estat de l'associacionisme que ha de servir per pendre decisions i per millorar el futur de les organitzacions.

En relació als continguts de l'edició 2015, s'estima que a Barcelona hi ha 4.780 entitats, 555.350 persones associades i 134.130 voluntaris. Per temàtiques, sobresurten les entitas d'acció social (26%), les culturals (22%) i les juvenils (15%). Tot i que les entitats estan repartides per tota la ciutat, els districtes que acullen més seus associatives són Ciutat Vella i l'Eixample ja que acullen seus d'entitats que fan activitat a altres districtes i també al conjunt de Catalunya.

En l'informe es mostren dades sobre les persones de les entitats (voluntaris, socis, professionals...), sobre els recursos econòmics (volum econòmic, fonts de finançament....), sobre espais i equipaments. Entre les moltes dades, en subratllem alguns titulars:

  • En les associacions més petites i més grans és on mes intensa és la participació dels seus membres
  • Tot i que en les juntes directives hi ha una presència lleugerament superior de dones, el càrrec de presidència l'ocupen homes en un 62%
  • El 70% de les associacions compten amb la participació de persones voluntàries no associades
  • Segons la procedència, el 55% dels ingressos de les associacions són propis, el 31% públics i el 14% privats
  • 1 de cada 5 associacions fan servir la banca ètica en la gestió dels seus recursos econòmics
  • El 26% de les associacions tenen la seu en lloguer, el 22% en un espai d'un equipament públic i el 15% tenen cedit un espai privat

El Panoràmic també pregunta sobre el grau d'acord que té l'entitat sobre diverses qüestions del món associatiu i s'assenyala que les prioritats més importants de les associacions en el seu dia a dia són l'ampliació de la base social i la millora de la comunicació i la difusió.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou