Les Infografies, una eina de comunicació molt potent també al servei de les entitats

Autor/a: 
Dani Ferrer
 Font:
Font:

Les Infografies, una eina de comunicació molt potent també al servei de les entitats

Autor/a: 
Dani Ferrer

Resum: 

El dia 6 de setembre CODESPA feia pública una infografia que resumia molt bé la seva memòria anual. Una pràctica que en el món del màrqueting i social media està en ple boom i que ara CODESPA llença la primera pedra en el sector no lucratiu espanyol.

Origen de les infografies

Cada vegada sentim a parlar més que internet permet accedir a molta informació, de fet a massa. Saber desxifrar, seleccionar i destriar informació vàlida és tot un repte per a qualsevol internauta. Aquest fenomen ha donat lloc a un usuari molt més exigent i selectiu en la informació.

A aquest fenomen unit a una major predominança del món audiovisual ha donat lloc a les “infografies”. Com si d’un còmic es tractés, les infografies sintetitzen a través de dibuixos, quadres, icones, avatars, números i textos, diversa informació sobre una temàtica concreta.

L’objectiu és resumir idees, projectes, teories, etc en una pàgina continua de dibuix, facilitant la comprensió del missatge que es vol transmetre, fent-la més atractiva i digerible però sense perdre informació.

Un fenomen en auge i una eina per a les entitats

Es tracta d’una pràctica, eminentment americana i nascuda en el darrers anys. Les infografies parlen pràcticament de qualsevol tema (currículums, manuals, memòries, notícies, biografies, anuncis, etc) i és un fet que va a més. Una mostra d’això és l’exponencial repertori de piulades que trobem al Twitter amb el hashtag “#infografia” o “#infographic”. Però més enllà del què pot semblar una moda, el seu impacte cada vegada és major, com mostra aquesta infografia, i poden fer augmentar de forma considerable el nombre de visites a webs.

Qualsevol de nosaltres ha llegit documents plens de números i dades estadístiques rellevants però que, en acabar, ja no recordem ni de què anava el text. Les infografies, al ser sobretot visuals, faciliten en gran mesura la lectura i la retenció de la informació. Saber aprofitar aquesta eina amb el seu potencial per fer difusió d’activitats, memòries, campanyes de sensibilització, etc també està a l’abast de les entitats. En un moment de crisi on la comunicació esdevé clau per fer visible la nostra entitat i captar fons, les infografies poden tenir el seu paper. Sense anar més lluny, fa uns mesos el Consell d’Associacions de Barcelona posava en marxa un qüestionari sobre com millorar la visualització de les memòries anuals (veure la notícia).

Alguns exemples d’infografies utilitzades per les entitats:

Celebració dels 50 anys d’Amnistia Internacional

Campanya de sensibilització d’Amnistia Internacional sobre “Qui arma el món?”

Memòria Anual de CODESPA

*Si voleu més exemples d’Infografies només cal que poseu al Twitter el hashtag “#infografia” o “#infographic” i podreu triar i remenar.

Finalment,si voleu més motius sobre perquè utilitzar infografies o com fer-les, us recomanem aquests dos enllaços:

Las Infografias molan

9 pasos para crear infografías con PowerPoint, excelente para no diseñadores

Afegeix un comentari nou