Les malalties infeccioses, protagonistes de La Marató 2017

F Pere Tarrés
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les malalties infeccioses, protagonistes de La Marató 2017

F Pere Tarrés

Resum: 

Aquesta edició impulsarà noves eines de prevenció per reduir el risc d’aquest tipus d’afeccions.

La 26 edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio estarà dedicada a les malalties infeccioses. El programa arribarà el dia 17 de desembre i se centrarà en la sensibilització i recaptació de fons que permetin impulsar noves eines de prevenció per reduir el risc de tenir una infecció. A dia d’avui, aquestes afeccions causen una de cada tres morts al món i, segons els experts, la pròxima dècada es convertiran en un greu problema de salut pública.

Entre les malalties infeccioses més comunes es troben les provocades pels virus -sent l’hepatitis i la sida les més greus- i pels bacteris, com la sèpsia, la meningitis, la bronquitis, la pulmonia o la tuberculosi. En aquest sentit, un dels casos més preocupants és la sèpsia, que passa quan una infecció bacteriana es dissemina per tot el cos, on afecta altres òrgans provocant, en molts casos, la mort. Sense anar més lluny, cada any a Catalunya se'n detecten uns 20.000 casos i causa la mort de més de 3.500 persones, unes deu al dia.

A més, La Marató també tractarà tot un conjunt de malalties infeccioses i complicacions derivades d'una infecció o del seu tractament que, per la seva incidència i creixement, s'han convertit en àrees prioritàries de l'assistència i la recerca a Catalunya. Aquí, s'hi inclouen la creixent rellevància de la resistència als antibiòtics en molts bacteris causants de processos infecciosos comuns, les infeccions relacionades amb l'atenció sanitària i les pròtesis, la vulnerabilitat dels pacients amb un sistema immunitari deprimit, les malalties emergents o les del viatger.

La temàtica de La Marató 2017, aprovada pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica, és fruit de les sol·licituds rebudes en l'última convocatòria de propostes de malalties, celebrada al 2015. De forma bianual, la Fundació fa una crida a les associacions mèdiques, de pacients i de familiars de pacients perquè proposin malalties per ser tractades en el programa.

Afegeix un comentari nou