Àmbit de la notícia
Projectes

Lluís Pérez: “Donem resposta a les necessitats sanitàries i socials de les persones amb un trastorn de salut mental”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Lluís Pérez
    Lluís Pérez, Director de Serveis de la Fundació Els Tres Turons
  • Carmela. Fundació Els Tres Turons
    La Fundació és promotora d’una empresa d’inserció
  • Monitora amb infants en una escola
    Es duen a terme intervencions de caire preventiu en centres educatius
  • Projecte Can Soler
    Els Tres Turons participa activament en les xarxes temàtiques de salut mental
  • Skyline de Barcelona
    El nom prové de la seva ubicació original, al peu del Turó de la Rovira

La Fundació Els Tres Turons va néixer amb unes vistes privilegiades i amb la mirada posada en millorar la vida de qui patia una malaltia mental. Aquella visió original és, avui, un horitzó d'esperança per a moltes persones. 

La Fundació ‘Els Tres Turons’ es crea el 1985. D’on surt la iniciativa?

Per part de professionals de la salut mental i moviments veïnals preocupats per l’atenció de les persones amb trastorns mentals. En aquella època el tractament en salut mental es feia des d’una perspectiva exclusivament mèdica i no existien serveis de rehabilitació psicosocial a la comunitat. Les opcions per a les persones amb malalties mentals passaven pel tancament en el seu domicili o l’internament en hospitals.

Per tant, us dirigiu al col·lectiu de persones diagnosticades d’un trastorn mental...

Sí. Tant  joves com adultes i que precisen d’un suport per a la seva recuperació i inclusió social.

I quin tipus de serveis oferiu des d’ ‘Els Tres Turons’?

Adreçats a donar una atenció integral a la persona per tal de facilitar l’acompanyament durant tot el procés d’inclusió social. S’intervé en els àmbits de rehabilitació comunitària, inserció laboral, lleure inclusiu i habitatge. A més, comptem amb serveis específics per a població jove i adulta, alhora que també som promotors d’una empresa d’inserció (Passar Via), un espai productiu per afavorir el trànsit al mercat de treball ordinari.

A quines necessitats de les persones que pateixen trastorns mentals preteneu donar resposta?

Es dirigeixen a donar resposta a les necessitats  sanitàries i socials de les persones que pateixen un trastorn de salut mental per tal de facilitar el seu procés de recuperació i millorar la seva qualitat de vida.

Podríem saber a quantes persones esteu atenent actualment a la Fundació?

Entre els diferents serveis s’atén una mitjana de 600 persones a l’any.

Un dels vostres objectius també és donar a conèixer la salut mental a la ciutadania, quines actuacions realitzeu per a fer-ho possible?

En contemplem dos tipus. Les de caire preventiu, per mitjà de xerrades en centres formatius i la col·laboració en actuacions de promoció de la salut mental comunitària. Pel que fa a la lluita contra l’estigma i l’exclusió social, col·laborem amb entitats del territori amb les que els usuaris realitzen tasques que propicien la capacitació.

Les persones voluntàries formen part del vostre dia a dia?

El voluntariat l’entenem en dues vessants. Per un costat, amb la participació de persones externes a la Fundació en les activitats de lleure educatiu i, per l’altre, amb la col·laboració en les activitats de voluntariat d’altres entitats donant suport a la vinculació d’usuaris atesos a la Fundació.

En aquest sentit, com es pot col·laborar amb Tres Turons?

Actualment estem en una etapa d’ampliació de l’àrea de voluntariat. Per a establir col·laboracions amb nosaltres es poden posar en contacte mitjançant l’adreça fundacio@els3turons.org.

Pel que fa al vostre radi d’actuació, aquest es limita en el districte on teniu la seu o va més enllà?

La majoria de les actuacions es desenvolupen en el que s’anomena la Zona Nord de Barcelona (districtes d’Horta-Guinardó, Sant Andreu i Nou Barris), tot i que també es fan actuacions a nivell de ciutat.

Amb quines entitats i organismes creeu relacions i sinèrgies per dur a terme la vostra tasca?

L’enfocament comunitari forma part del nostre ideari i comporta establir col·laboracions amb diverses xarxes associatives i entitats del territori. En aquest sentit, formem part activa de xarxes temàtiques de salut mental, la inclusió social i l'economia solidària.

Per acabar, el nom de ‘Els Tres Turons’ d’on sorgeix...?

De la nostra ubicació original. La nostra antiga seu al carrer Gran Vista estava sota del Turó de la Rovira del barri del Carmel, un dels tres turons que formen l’skyline del nord de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari