Neix ‘ClowNexus’, una resposta artística a la demència i l’autisme

Fundació Pere Tarrés - Transversal
La gent gran amb demència és un dels col·lectius als quals va dirigit el projecte. Font: Pallapupas
La gent gran amb demència és un dels col·lectius als quals va dirigit el projecte. Font: Pallapupas

Neix ‘ClowNexus’, una resposta artística a la demència i l’autisme

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

El projecte europeu pretén facilitar l’accés i la participació en el món de l’art a les persones grans i infants que pateixen aquests tipus de trastorns.

Vuit entitats europees de pallassos i pallasses d’hospital han unit esforços per crear ‘ClowNexus’, un projecte que busca facilitar l’accés i la participació de les persones grans amb demència i d’infants amb trastorn de l’espectre autista a les diferents disciplines artístiques.

El projecte, liderat per l’entitat austríaca Red Noses International, pretén posar fil a l’agulla a la manca d’actuacions artístiques pensades per a aquests col·lectius de persones vulnerables i, a la vegada, valorar el paper del pallasso/a d’hospital, la professionalització del sector i els beneficis de l’art en el benestar emocional.

Entre 2020 i 2023, els pallassos i pallasses participants del projecte desenvoluparan nous formats i enfocaments artístics que s’adaptin a les necessitats de les persones amb demència o amb trastorn autista. Els tallers i laboratoris artístics en què participaran comptaran, a més, amb la presència de persones expertes de reconegut prestigi internacional en altres disciplines de les arts escèniques. Això permetrà la creació d’espais d’intercanvi d’experiències, cocreació i generació de coneixement i noves metodologies.

Pallapupas és una de les vuit entitats que formen part del projecte. La Yaiza Nieto, de l’àrea de sensibilització i captació, ens explica que l’objectiu és “aprofundir en la manera en la qual treballem amb infants amb TEA i gent gran amb demència. Es tracta de crear una metodologia específica per a cada col·lectiu, fer una posada en comú amb altres entitats europees a través de diferents workshops i després revertir-ne els coneixements amb els nens que treballem a UCA i ancians de Pere Relats”.

L’Associació catalana liderarà un dels tallers de demència que se celebrarà a Barcelona, i assistirà a la resta de trobades que tindran lloc en diferents poblacions europees.

Creació d’una eina per avaluar l’impacte

El projecte, finançat pel programa Europa Creativa, també servirà per recollir informació i dades que, un cop analitzades, permetran desenvolupar una eina per avaluar l’impacte de la intervenció dels pallassos i pallasses d’hospital en els grups vulnerables.

Afegeix un comentari nou