Obertament contra la discriminació en salut mental
Comparteix
Els principals agents socials del sector impulsen una plataforma de sensibilització, participació i denúncia contra l’aïllament social de les persones amb trastorn mental.
Les persones amb alguna problemàtica de salut mental no només han de fer front a aquesta situació, sinó que també han de lluitar contra l’estigmatització de la malaltia. Una barrera que dificulta rebre una tracte basat en el respecte i la no discriminació, tal i com mostren les dades recollides a un estudi de la Universidad Complutense de Madrid:
- El 15% de la població general se sent insegura a prop d’una persona amb malaltia mental i el 13% considera que són perillos.
- El 43% de la població general obligaria a la persona amb malaltia mental- si estigués al seu càrrec- a viure a un pis supervisat i el 18% considera que, si no s’hospitalitzen, aquestes són un risc.
- El 28% de la població general, si fos empresària, no entrevistaria a una persona amb trastorn mental per un treball.
- El 45% dels familiars de les persones amb trastorn mental no li llogarien un apartament a aquestes.
Davant d’aquesta realitat, ADEMM, FECAFAMM, Fòrum Salut Mental, Consorci de Salut i Social de Catalunya i Unió Catalana d’Hospitals han posat en marxa el projecte Obertament, una plataforma de sensibilització, participació i denúncia contra l’aïllament social de les persones amb trastorn mental a través d’una estratègia a llarg termini basada en cinc línies de treball claus:
- Campanyes de comunicació adreçada a tota la població per tal de donar a conèixer la realitat de l’estigma i les conseqüències que té sobre la vida d’aquestes persones i les seves famílies.
- Formació de col·lectius específics, com són els periodistes i professionals de l’àmbit social i sociosanitari.
- Foment de projectes comunitarisque promoguin el contacte i la participació social normalitzada per part de les persones afectades.
- Empoderament de les personesamb problemes de salut mental, per a que esdevenguin protagonistes del canvi.
- Denúncia de pràctiques discriminatòries.
Com col·laborar amb el projecte Obertament
Actualment, la iniciativa compta amb el suport i col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, el Departament de Salut, la Diputació de Barcelona, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació la Caixa. A més, vol sumar més aliats estratègics – més administracions públiques, empreses i institucions de referència del pais- per tal de promoure aquest canvi d’actituds. Però també requereix del suport de les pròpies persones afectades i de l’associacionisme i voluntariat català.
- Les persones afectades poden formar part dels equips de voluntaris contra l’estigma inscribint-se a una formació que es realitzarà a la tardor i que permetrà, posterior, ser membre de l’equip de sensibilització, l’equip alerta estigma i de l’equip de portantveus en primera persona.
- Les entitats socials també poden col·laborar cercant participants per a la formació per ser voluntariat, així com detectant pràctiques discriminatòries i sumant-se a les diferents accions que es desenvoluparan. Per fer-ho, només han de contactar a través de participa@obertament.org.
Comentaris
Anònim
Afegeix un nou comentari