Oriol Illa: "Cada dia som un sector més reconegut, més fort i unit, i ho hem de posar en valor"

F Pere Tarrés
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Oriol Illa: "Cada dia som un sector més reconegut, més fort i unit, i ho hem de posar en valor"

F Pere Tarrés

Resum: 

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, ens explica quina és la situació actual de les entitats socials catalanes i quins reptes i oportunitats tenen per davant.

Com definiries l’estat de salut de les entitats catalanes a dia d’avui?

No podem dir que la crisi ha passat, però sí que és cert que les entitats socials estan millor que fa dos o tres anys, sobretot si parlem de temes econòmics. Els reptes són molts, però principalment, hem d’intentar aportar solucions, propostes i idees per poder aplicar polítiques transformadores i no centrar-nos, només, en l’emergència social del moment. Hem de ser capaços de situar les polítiques socials al centre de tota decisió política. Això vol dir que tota l’acció política ha d’estar pensada, i ha de tenir com a objecte final, el benestar i la qualitat de vida de la persones.

Quins són els punts forts de les entitats a dia d’avui?

Cada dia som un sector més reconegut, més fort i unit; i això ho hem de posar en valor. La capacitat que té la Taula del Tercer Sector per canalitzar l’energia, les demandes i preocupacions de les més de 3.000 entitats socials que agrupa li aporta un valor incalculable per a la transformació social. Les entitats socials sabem què volem, i sabem que el què volem ho hem de fer junts i amb la màxima cohesió possible. Hem de fomentar més la participació de les entitats i tenir la capacitat de territorialitzar l’activitat de la Taula del Tercer Sector. Hem de pensar en termes de país i hem d’intentar situar l’activitat de la institució on no hi tenim tanta presència.

Quines són les principals problemàtiques amb les que topa el sector?

El Baròmetre 2015 del Tercer Sector ens va dir que les principals preocupacions de les entitats semblen estar orientades a la resolució dels problemes diaris relacionats amb la qualitat del servei, l’atenció a totes les persones demandants o usuàries, l’obtenció d’un finançament suficient per part de les Administracions Públiques o garantir l’execució dels programes més representatius/grans de l’entitat tal i com estan dissenyats. El dia a dia de les entitats preocupa, i molt, i això ens ha de permetre trobar solucions coordinades per a construir un Tercer Sector Social més fort i i cohesionat per a ser més efectius.

Quins reptes i oportunitats creus que tenen les entitats avui en dia?

A curt i mig termini hauríem de ser capaços de prioritzar dos aspectes vinculats a les polítiques socials que són l’habitatge i la integració social i sanitària. L’habitatge s’ha de situar com a primera política social. Una persona sense habitatge és una persona desarrelada. Hem de garantir aquest espai d’intimitat, que és l’habitatge, per garantir el seu benestar.

I pel què fa la integració social i sanitària, té com a principal virtut que situa els drets socials com a drets universals; com ho són els drets sanitaris. La integració ha de garantir una finestreta única i fer l’atenció molt més eficient. Les entitats socials hi tenim molt a dir i hem de participar d’aquesta integració.

Afegeix un comentari nou