Àmbit de la notícia
Projectes

Pràcticament 7 de cada 10 dones sense llar han patit violència de gènere

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Portada informe ‘Dones en situació de sense llar a la ciutat de Barcelona’
    Font: Càritas Diocesana de Barcelona
  • Jornada 'El sensellarisme en femení a Barcelona'
    La violència que pateixen les té efectes directes sobre l’autoestima, dificultant la capacitat de recuperar una vida autònoma. Foto: Càritas Diocesana de Barcelona Font: Càritas Diocesana de Barcelona
  • Ponents de la jornada 'El sensellarisme en femení a Barcelona’
    Les dones participants en l’estudi han destacat la proximitat i acompanyament emocional i social que han rebut de les entitats socials. Foto: Càritas Diocesana de Barcelona Font: Càritas Diocesana de Barcelona

Un informe indica que en l’àmbit familiar i el de parella són on es produeix amb major freqüència i la violència psicològica i la física són les més habituals.

L’informe ‘Dones en situació de sense llar a la ciutat de Barcelona’ confirma que un 69% de les dones enquestades han afirmat haver patit situacions de violència. Elaborat per un grup d’investigació vinculat al Grup de Recerca i Innovació en Treball Social (GRITS) i el Grup d’Investigació social aplicada (GRISA), l’estudi ha volgut posar llum, entre d’altres, a analitzar el paper de la violència al llarg de l’itinerari vital d’una dona dones que han viscut una trajectòria de sensellarisme.

Pel que fa a les franges d’edat en què han patit aquestes situacions, destaca que un 43% ho han fet durant la infància i adolescència i un 26% al llarg de la joventut i la vida adulta. Així mateix, gairebé un 35% de les dones enquestades afirmen que la violència ha estat present durant tota la seva vida. La violència en l’àmbit familiar i de parella són les que s’han descrit amb més freqüència entre les enquestades i es manifesta de diverses formes, però la violència psicològica i la física són les més habituals en la joventut i en l’edat adulta.

L’estudi s’ha elaborat a partir d’una recerca qualitativa amb 35 dones que han viscut o viuen situacions de sensellarisme. L’edat mitjana és de 53 anys, un 60% són de nacionalitat espanyola i un 77% tenen estudis primaris complets. Amb relació a l’estat civil, un 66% indiquen estar separades, divorciades o vídues. Un 80% afirmen tenir descendència, però la vinculació amb fills i filles és feble, i gairebé un 30% no hi tenen relació. I és que la violència té efectes directes sobre l’autoestima, dificultant la capacitat de recuperar una vida autònoma.

La mà de les entitats

Les dones participants en l’estudi han destacat la proximitat i acompanyament emocional i social que han rebut per part de les entitats socials, i com les han acompanyat en la recuperació dels vincles socials i familiars. La presentació de l’estudi ha tingut lloc en el marc de la jornada ‘El sensellarisme en femení a Barcelona’, que ha estat organitzada conjuntament per Arrels Fundació, Assís Centre d’Acollida, Llar de Pau, Prohabitatge, Lola no estàs sola i Càritas Diocesana de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari