Què en podem extreure del Projecte VERSO?

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Què en podem extreure del Projecte VERSO?

Resum: 

El passat 4 de desembre va tenir lloc la Jornada de Clausura del Projecte VERSO (Voluntaris per a l'Ocupació Europea) on es va presentar un recull de recomanacions de polítiques públiques enfocades a fomentar el voluntariat en pro de la millora de l'ocupabilitat.

Després de 3 anys de feina el Projecte Europeu VERSO (Volunteers for European Employment, Voluntaris per a l'Ocupació Europea) finalitza aquest 2014 amb un Catàleg de Bones Pràctiques i un recull de Recomanacions Polítiques enfocades a reforçar les polítiques de promoció del voluntariat per, de retruc, millorar l'ocupació i reduir l'atur.

El voluntariat capacita les persones que atén dotant-les d'eines i recursos, de coneixements i habilitats que els permeten aconseguir un nivell per accedir al món laboral. Així doncs el voluntariat emergeix com un "pont humà" entre les persones en risc d'exclusió social i el món laboral. Es tracta d'una relació de beneficis recíprocs ja que el voluntari també es capacita en habilitats socials per a l'exercici de la seva tasca, fet que potencia les seves possibilitats de trobar feina en un futur.

D'aquesta premisa en sorgeixen les recomanacions polítiques, dividides en 4 àmbits, que els Governs haurien de considerar en aplicar. A continuació assenyalem les més destacades:

  • Mesures de reconeixement i foment del voluntariat:

- Impuls dels valors del voluntariat entre els menors de 18 anys.

- Impuls d'actuacions dirigides a fer visibles les accions del voluntariat per aconseguir generar una ciutadania més activa i participativa.

- Elaborar una estratègia de govern sobre el voluntariat que reculli els valors i la filosofia d'aquest.

- Fomentar el reconeixement de les habilitats i les capacitats del voluntari per part del món empresarial.

  • Mesures de suport:

- Donar suport econòmic i material a les entitats que impulsin accions de voluntariat destinades a la ciutadania.

- Acordar entre les diferents administracions un sistema de reconeixement formal de les habilitats, coneixements i aprenentatges que adquireixen les persones voluntàries.

- Donar suport en les empreses en la identificació de possibles formes de col·laboració amb el tercer sector.

  • Mesures de promoció:

- Impulsar el treball en xarxa entre empreses i entitats de voluntariat.

- Promoure la incorporació de la participació en projectes de voluntariat dins el currículum universitari.

- Fomentar a nivell local les pràctiques de voluntariat organtizat com a peça clau per l'ocupabilitat i com a mesura preventiva de l'exclusió social.

  • Mesures de publicitat:

- Difondre als mitjans de comunicació les campanyes de captació de voluntaris.

- Impulsar butlletins electrònics i espais web especialitzats en matèria de voluntariat.

- Publicitar des de les empreses la seva política de RSC (Responsabilitat Social Corporativa).

En definitiva, el Projecte VERSO insta als poders públics a dur a terme una doble acció: apostar per unes polítiques socials de promoció i suport del voluntariat juntament amb unes polítiques d'inserció laboral que facil real l'ocupació.

Afegeix un comentari nou