Àmbit de la notícia
Projectes

Ricard Matas: "No volem oferir un programa d'oci, sinó aconseguir que la comunitat inclogui en el seu lleure a persones amb discapacitat"

Autor/a
Xarxanet
  • Ricard Matas, gerent de la Fundació Tallers.
    Ricard Matas, gerent de la Fundació Tallers. Font: Mariona Pan. Font: Mariona Pan
  • Projecte Voluntariat per l'oci inclusiu
    Imatge del projecte Voluntariat per l'oci inclusiu. Font: Fundació Tallers. Font: Fundació Tallers
  • La Fundació Tallers a la Fira de Consum Responsable de Barcelona.
    La Fundació Tallers a la Fira de Consum Responsable de Barcelona. Font: Fundació Tallers. Font: Fundació Tallers
  • Endorphins
    Endorphins, bijuteria responsable a la Fundació Tallers. Font: Fundació Tallers Font: Fundació Tallers
  • Projecte TopSide
    Imatge del projecte TopSide de la Fundació Tallers. Font: Fundació Tallers Font: Fundació Tallers

Ricard Matas, gerent de la Fundació Tallers, ens parla sobre la realitat de l'entitat i sobre el seu recentment estrenat programa d'oci.

Quan va néixer la Fundació Tallers i amb quina missió?

La Fundació Tallers va néixer el 1988 amb l’objectiu de generar oportunitats socials i laborals a les persones amb discapacitat per a que puguin desenvolupar el seu projecte de vida i esdevenir ciutadans de ple dret en la comunitat.

Quins programes oferiu per complir amb aquest propòsit?

D’una banda gestionem un centre ocupacional amb prop de 200 persones ateses. En aquest cas, la relació no és laboral sinó de prestació d’un servei social que intenta millorar la qualitat de vida de les persones ateses. D'altra banda, tenim el centre especial de treball on es busca donar oportunitats laborals i on les persones treballen amb nosaltres prestant serveis a empreses, administracions o el propi ciutadà. Finalment també disposem de la part d'intermediació, on intentem que les persones que tenen un grau d’autonomia suficient no treballin amb nosaltres sinó en empreses. Per tant, aquest servei s’encarrega de quadrar les necessitats de les empreses amb l’oferta de les persones amb discapacitat.

Tot això ho complementem amb un recent estrenat programa d’oci que pretén donar oportunitats d’oci a les persones amb discapacitat però amb la idea de no organitzar nosaltres l’oci sinó que sigui la comunitat la que inclogui les persones amb discapacitat dins del seu propi oci com a municipi o com a grup de gent.

Teniu la seu social a Barcelona i centres de treball a Santa Coloma de Gramenet i Badia del Vallès. Quin és el vostre radi d’actuació geogràfic?

Bàsicament, l’àrea de Barcelona, Barcelonès Nord i el Vallès Occidental. Som una entitat amb caràcter territorial i intentem aportar solucions en el territori on estem. El 90% de les persones contractades o ateses formen part de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramanet, Sant Adrià del Besòs, Montcada, Cerdanyola, Ripollet, Barberà del Vallès i Badia del Vallès.

Amb quins problemes us trobeu en el dia a dia de l’entitat?

El principal problema que ens trobem és el desequilibri entre la necessitat d’ocupació laboral per a persones en risc d’exclusió o amb problemes de discapacitat, especialment en salut mental, un col·lectiu molt estigmatitzat a nivell laboral, i l'oferta laboral que nosaltres podem generar. Ens agradaria generar més per poder contractar molta gent ja que la necessitat que hi ha i la seva utilitat és molt alta, però no som capaços encara de poder satisfer totes les necessitats socials del nostre col·lectiu en el nostre territori. Després podríem parlar d’altres com és el cas del finançament.

Recentment heu engegat un programa que es diu Voluntariat per l'Oci Inclusiu. En què consisteix?

La idea és poder ajudar a les persones amb discapacitat a gaudir de l'oci. Però no volem que sigui estructurat, no volem oferir un programa de lleure, sinó aconseguir que la comunitat inclogui en el seu lleure a les persones amb discapacitat. No muntar tallers sinó que les persones amb discapacitat vagin als tallers que s’organitzen en els centres cívics, biblioteques, entitats del municipi,.. i nosaltres donem suport a les entitats i persones per tal que la trobada sigui el més profitosa possible per a les dues parts.

Quin paper juguen les persones voluntàries en aquest projecte?

Clau i fonamental. Són la eina que ens permet que les entitats i les persones amb discapacitat puguin quadrar. Ens ajuden en els acompanyaments de la persona amb discapacitat a l’espai on realitzarà el seu lleure i es relacionen amb l’entitat amb la que s’està fent el lleure. Per tant, són figures claus, sense les persones voluntàries aquest projecte no seria viable.

És fàcil captar persones voluntàries?

Costa, costa.. potser fa uns anys hi havia més gent amb disposició de fer voluntariat. No és difícil trobar persones que d’una manera puntual et puguin donar un cop de mà per fer alguna cosa però aquell suport continuat en el temps és complicat. La situació social i l’entorn cada vegada més canviant de les persones fa difícil mantenir el compromís a llarg termini, que és el tipus de voluntariat que ens pot ajudar més. Però ens encanta i estem necessitats de qualsevol tipus de voluntariat.

Quin ha estat el seu moment més emotiu a l’entitat?

És complicat... emotivitat hi ha molta en aquesta organització...però potser va ser quan vam fer 25 anys. Vam organitzar una trobada amb totes aquelles persones que van formar part en algun moment de l’entitat i vam omplir tot un pavelló. Veure que tot aquella gent i que el projecte i l’organització, tot i la crisi viscuda, perdura, és sostenible i té ganes de fer coses de cara al futur, va ser molt emocionant.

Per posar punt i final a l'entrevista, pot acabar la frase? En 10 anys, espero que la Fundació Tallers...

Assoleixi la seva missió i aconsegueixi que les persones amb discapacitat millorin la seva qualitat de vida i puguin arribar a ser ciutadans de ple dret d’una manera lliure, segura i satisfactòria. Que les persones amb discapacitat puguin ser felices com ho són la resta.

Aquelles persones que estiguin interessades en fer voluntariat a la Fundació Tallers ho poden fer trucant al telèfon 933922311 o enviant un correu electrònic a info@fundaciotallers.org

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari