Un estudi destaca la complexitat del fenomen dels "Menors Migrants No Acompanyats"

 Font:
Font:

Un estudi destaca la complexitat del fenomen dels "Menors Migrants No Acompanyats"

Resum: 

L'equip de recerca d'Infants i Famílies en Ambients Multiculturals (IFAM) de la Fundació Pere Tarrés i la Universitat Ramon Llull, ha publicat un estudi que analitza el fenomen dels nois i noies Menors Migrants No Acompanyats (MMNA) i, entre altres coses, ha posat sobre la taula de l'acció social la desprotecció que pateixen aquelles persones que segons l’estudi són "invisibles".

Fa tres anys el grup de recerca de l’IFAM va començar a investigar el fenòmen dels Migrants Menors No Acompanyats (MMNA) a l’Estat Espanyol. En un principi la recerca es va focalitzar a Catalunya, però més endavant s’ha estès a les comunitats de Madrid, País Basc i Comunitat Valenciana.

Els eixos vertebradors de l’estudi rauen en la detecció dels nous perfils migratoris i de les causes que impulsen a aquestes persones a marxar dels seus països d’origen. A més, explica el procés des que el/la jove marxa del seu país fins a la seva adaptació a una nova societat i cultura.

Algunes conclusions destacables d'aquesta investigació són les següents:

  • s’ha detectat una motivació nova en els i les MMNA, l’emigració com a mecanisme de fugir d’una situació familiar de conflicte. També, dins de la motivació de millora d’expectatives socials, s’ha detectat una variant: l’emigració com a estratègia per triomfar esportivament o artísticament.
  • l’opció més habitual per entrar a l’Estat espanyol és fer-ho de forma irregular –en el 85% dels casos d’aquest estudi–; alguns ho fan de forma clandestina, amagats en camions, autocars i pasteres o cayucos; la resta ho fa de forma regular, principalment amb avió i cotxe o autocar.
  • durant el trajecte, en gairebé tots els casos, el o la menor ha viscut al carrer durant un cert període de temps, ja siguin dies o mesos.
  • en aquest estudi s’han detectat cinc perfils de menors invisibles:

1) nois marroquins que viuen al carrer
2) nois marroquins amb família extensa o amb xarxa social
3) noies marroquines amb xarxa social
4) Nois i noies de l’Europa de l’Est amb família extensa o amb xarxa social
5) noies de l’ Europa de l’Est treballadores del sexe.

En aquest darrer punt és on rau un dels èxits de l'estudi, amb la següent afirmació:

en el procediment d’acollida i atenció a aquests menors, hi ha uns quants nois i noies que no encaixen en el sistema, bé per voluntat pròpia, bé perquè el sistema mateix els expulsa o bé perquè el sistema no els detecta: els menors invisibles.

Tanmateix detecta que un dels perfils invisibilitzats solen ser menors migrants no acompanyades del sexe femení. Segons l'estudi, aquestes persones solen inserir-se socialment en itineraris ocults i circuits desregularitzats com ara el treball domèstic, la mendicitat, els furts o el treball sexual.

Així doncs, la recerca incorpora per primera vegada les noies menors migrans no acompanyades als estudis sobre migració de menors:

La visibilització de les noies dintre de la migració de menors no acompanyats és una realitat nova que requereix ser analitzada i estudiada amb profunditat. Les pautes migratòries no poden ser interpretades des de les lògiques masculines, fet que a la vegada que ens obliga a generar nous marcs d’anàlisi i noves teories, també ens ha d’obligar a pensar si el sistema de protecció actual s’ajusta a aquestes noves poblacions en risc.

Per acabar, l’estudi proposa un seguit de recomanacions al Govern Espanyol, al Govern Català, al circuit de protecció de menors, de cara a la inserció socio-laboral i pel que fa a la formació i la sensibilització.

Els resultats d’aquesta recerca es troben publicats en el llibre "Somnis de butxaca. Nois i noies menors migrants no acompanyats a Catalunya", publicat per la Fundació Jaume Bofill.

També pots veure els resultats a la presentació següent:

Mira també el vídeo amb l'entrevista a la directora de l’estudi, Violeta Quiroga:

Més informació:

Dossier de premsa sobre la recerca
Nenes i adolescents invisibles a Catalunya
Noves nacionalitats i noves tendencies

Afegeix un comentari nou