‘Verificat’, contra la falsedat de notícies

F Pere Tarrés
 Font: Nick Youngson
El projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que vol combatre la desinformació. Foto: Nick Youngson
 Font: Verificat
L’objectiu també és poder una oferir una plataforma amb un accent 100% català, creada des de Catalunya i sobre el territori. Foto: Verificat

‘Verificat’, contra la falsedat de notícies

F Pere Tarrés

Resum: 

La plataforma vol ser un punt de trobada d’organitzacions de la societat civil, entitats, periodistes i mitjans que comparteixin la preocupació per la desinformació.

Un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que vol combatre la desinformació. Aquesta vindria a ser la definició de ‘Verificat’, una nova plataforma que vol esdevenir una eina de servei públic, un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana i un punt de trobada d’organitzacions de la societat civil, entitats, periodistes i mitjans de comunicació que comparteixin la preocupació per la desinformació, tant a les xarxes socials com les difoses per personatges polítics.

Inspirades en l’International Fact-Checking Network, la l’Alba Tobella, la Carola Solé i la Roser Toll, impulsores del projecte, treballen per mitjà d’una metodologia clara i transparent, amb l’ajuda del periodisme de dades i de les noves tecnologies. L’objectiu també és poder una oferir una plataforma amb un accent 100% català, creada des de Catalunya i sobre el territori, que faci front a la propagació de desinformació, convertida en una amenaça per a la democràcia arreu del món, també al nostre país.

Eleccions municipals, primera pedra de toc

El primer repte de ‘Verificat’ seran les eleccions municipals, posant el focus especialment en les de la ciutat de Barcelona. Al llarg de tres mesos, la plataforma verificarà si les declaracions de candidats/es a l’alcaldia es basen en fets i xifres reals. En paral·lel, es promourà posar fre a la propagació a les xarxes socials de notícies falses, fotografies, mems i qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular l’electorat català en tot el seu conjunt.

Afegeix un comentari nou