5 bones pràctiques per prevenir riscos a la xarxa

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Marcos Mayer
La pandèmia de la Covid-19 ha multiplicat la necessitat d’eines digitals per a la comunicació. Font: Marcos Mayer
 Font: Florian Olivo
S'ha de prendre consciència que navegar per Internet també pot generar riscos. Font: Florian Olivo

5 bones pràctiques per prevenir riscos a la xarxa

F Pere Tarrés
Resum: 

Internet ha esdevingut un mitjà clau i, més que mai, s’ha de prendre consciència que navegar-hi també pot generar riscos que s’han de conèixer.

Actualment, la societat viu immersa en una revolució digital que està transformant molts aspectes de la vida. Per si no fos prou, la pandèmia de la Covid-19 amb el conseqüent confinament, han multiplicat la necessitat d’eines digitals per a la comunicació, el treball i la supervivència de la gran majoria de les organitzacions. Les entitats també s’han reinventat per poder seguir donant resposta a la seva i evitar que persones col·laboradores i voluntariat es vegin relegades a la inacció.

Per fer-ho, la xarxa ha esdevingut un mitjà clau i, per tant, més que mai, s’ha de prendre consciència que navegar per Internet també pot generar riscos que s’han de conèixer. La millor manera de prevenir-los és, justament, generant uns bons hàbits a la xarxa. Aquest recurs mostra un breu recull de consells i de bones pràctiques amb l’objectiu que esdevinguin hàbits per convertir la xarxa en un espai segur, de respecte i de convivència.

Crear contrasenyes llargues amb lletres, números i símbols

És un primer pas per evitar que s’endevini i s’accedeixi a les dades personals o de l’entitat. Les dades personals, en el món digital, són béns molt preuats i, per tant, és imprescindible que estiguin ben assegurades i copiades en un entorn protegit.

Mesures adients:

 • Fer servir contrasenyes llargues, amb lletres, números i símbols com ara %, #, & o /.
 • Aplicar una contrasenya diferent per a cada servei o aplicació.
 • Utilitzar el doble factor d’autenticació.
 • Realitzar diverses còpies dels continguts i guarda-les en llocs segurs.

Conèixer l’ús de les dades

Protegir la privacitat depèn, en gran part, de la pròpia organització. Tot allò que es publica pot esdevenir material per a la resta de persones usuàries de la xarxa, si no es vigila. Cal preguntar-se sempre, abans de publicar qualsevol contingut, qui hi pot haver darrere de la foto, el vídeo o el comentari.

A tenir en compte:

 • Tot allò que es deixa anar a raig a la xarxa es manté al llarg del temps. La identitat digital no s’esborra.
 • Totes les pàgines visitades i les cerques queden registrades. Per controlar la privacitat és necessari esborrar les dades de navegació periòdicament.
 • Les dades i permisos que demanen les aplicacions que s’instal·len al mòbil cal revisar-les. La informació se cedeix a canvi de res.
 • Els perfils de xarxes socials són controlables, la persona encarregada té la potestat de decidir qui veu què.

No utilitzar xarxes obertes per compres en línia

Les dades mòbils sempre seran més segures que les que proporcionen les línies wifi obertes. Cal tenir en compte que l’àmbit digital cada vegada és més utilitzat per la delinqüència per dur a terme tota mena de fraus. A mesura que la societat esdevé més connectada, aquest tipus de pràctiques augmenten i més, en un període on les restriccions fan difícil la compra presencial, situació a la qual les entitats també s’han hagut d’adaptar.

Mesures adients:

 • Comprovar que l’adreça contingui la icona del forrellat i l’https. Així, les dades només seran visibles per la persona usuària i destinatària.
 • Fer servir dades mòbils per a operacions amb diners o amb qualsevol altra dada personal sensible.
 • Instal·lar un antivirus a tots els dispositius per tenir la protecció adequada.
 • Anar amb compte amb els missatges que prometen regals espectaculars o descomptes fabulosos, acostumen a ser fraus.

Actuar contra l’assetjament

El món digital, igual que la vida quotidiana, ha de ser un espai de respecte i de convivència. Per aquest motiu, el civisme digital és també un dels reptes als quals s’enfronta la societat en aquesta nova era. Tothom ha d’estar alerta a possibles males formes de tractament de persones usuàries a les xarxes i les entitats també han de vetllar per, si en algun moment es detecta, combatre aquestes males praxis.

A tenir en compte:

 • Les accions a les xarxes tenen incidència en la comunitat. Per tant, cal pensar bé en les conseqüències que tot això comporta.
 • Si s’és espectador/a d’un comportament inapropiat, és important reportar-ho. Les pròpies aplicacions i xarxes socials ho posen a l’abast de manera ràpida i senzilla.
 • Si s’és víctima d’una suplantació d’identitat o de robatori de dades personals o diners, cal recollir totes les proves possibles i denuncia-ho formalment.

Mantenir al dia els dispositius i aplicacions

Això permetrà protegir-los contra virus i programes no desitjats. Els ordinadors, les tauletes, els mòbils i qualsevol altre dispositiu han d’estar actualitzats per garantir-ne el bon funcionament i, sobretot, la seguretat. Les entitats han de comptar amb una persona responsable que vetlli perquè l’actualització es faci correctament i evitar contratemps difícils de resoldre

Mesures adients:

 • Fer cas a l’hora d’actualitzar el sistema operatiu i els programes amb les darreres versions disponibles.
 • Configurar actualitzacions automàtiques al mòbil i la tauleta, sempre que sigui possible. D’aquesta manera, es farà neteja d’errors interns i s’optimitzarà el rendiment del dispositiu.
 • Passar l’antivirus, abans d’obrir un dispositiu extern, per comprovar que està lliure de qualsevol tipus d’infecció.