5 pissarres digitals per dinamitzar les reunions virtuals

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Kelly Sikkema
L’auge de les reunions i les trobades virtuals ha portat la necessitat de cercar eines per poder dinamitzar-les. Font: Kelly Sikkema
 Font: Markus Spiske
Algunes aplicacions són interessants per millorar la creativitat. Font: Markus Spiske

5 pissarres digitals per dinamitzar les reunions virtuals

F Pere Tarrés
Resum: 

Diverses aplicacions s’han posat en marxa per fer-ho possible i algunes s’exposen a continuació, idònies per pluges d’idees, dinamització de grups i recollida d’aportacions.

L’auge de les reunions i les trobades virtuals ha portat la necessitat de cercar eines per poder dinamitzar-les i que no es converteixin en espais propicis a la desconnexió. Un cop agafat l’hàbit de transformar les sessions d’equip i de treball presencials en encontres virtuals, és interessant que no es perdin algunes de les característiques que imperaven abans de l’aparició de la Covid-19, com pot ser la creativitat.

Diverses aplicacions s’han posat en marxa per fer-ho possible i algunes s’exposen a continuació, idònies per pluges d’idees, dinamització de grups i recollida d’aportacions.

Jamboard

Funciona com una plataforma col·laborativa i sobretot visual perquè els membres de l’equip puguin expressar les seves idees i crear conjuntament en temps real. Jamboard disposa d’una versió gratuïta, tant en la versió web com en les versions d’iOS i Android. Amb l'opció d'afegir imatges i textos facilita el flux d'idees i sobretot la comunicació amb l'equip. Un dels avantatges essencials és que l'entorn d’aquesta pissarra està dins del núvol, és a dir, tots els taulers queden automàticament guardats sense risc de perdre informació valuosa.

Klaxoon

És una aplicació que compta amb un conjunt complet d'eines col·laboratives per ajudar a un treball en equip eficient. La plataforma permet que tothom qui forma part de la reunió o trobada pugui generar comentaris, sigui presencialment o de forma remota, mitjançant vots o a través de respondre enquestes. Klaxoon permet a les persones usuàries generar preguntes per obtenir més informació i recopilar idees i comentaris sobre els seus projectes. Destaca la funcionalitat “board”, que vindrien a ser pòstits digitals.

Miro

Consisteix en un panell interactiu amb pòstits digitals. L’aplicació ofereix múltiples plantilles ja predissenyades, amb diagrames, mapes mentals, i fluxos de treball dissenyats per a l'estratègia i planificació. Tot el que està a la pissarra és editable pels i les membres de l'equip i els canvis es van veient en temps real. a més s'integra amb múltiples eines de tercers com Dropbox, Google Suite, GitHub, Slack O Microsoft Teams, entre d’altres.

Mural

Permet inserir informació com a text, imatges, vídeos, enllaços, documents o fulls de càlcul. Es pot fer a partir d'arxius del propi ordinador o fins i tot des de la mateixa web, arrossegant i deixant anar el contingut de pestanya en pestanya. El mural es va guardant automàticament a mesura que es modifica, i es pot convidar a altres persones usuàries per tal de treballar en grup. Tot el contingut es xifra i hi ha la possibilitat de descarregar-se una còpia de seguretat de les pissarres en format ZIP.

Padlet

Pòster interactiu per publicar, emmagatzemar o compartir recursos tant de manera individual o col·laborativa. Eina fàcil d'utilitzar, ja que compta amb una interfície intuïtiva i compta amb 29 idiomes disponibles. És d'ús gratuït, només és necessari crear un compte. Un gran avantatge és la seva accessibilitat des de qualsevol navegador web, i des de diferents dispositius mòbils. L’aplicació està disponible tant per a dispositius IOS com per a Android.