7 claus per incentivar la implicació a la teva entitat
Comparteix
Com donar a conèixer la nostra entitat? Com atraure l'interès de la ciutadania? Com mobilitzar la base social? Us oferim un recull de 7 punts que donen resposta a aquestes preguntes.
Sovint un dels punts més complicats per una entitat és el de donar-se a conèixer i fomentar la implicació de la població en les seves accions. És per això que tot seguit us proporcionem 7 claus que poden ser de gran utilitat a l'hora d'encaminar la vostra activitat i millorar així el vostre impacte envers la societat.
Un missatge senzill i una causa clara
És important que el missatge de l’entitat sigui clar i fàcil d’entendre, així com també els objectius que persegueix i la causa per la qual treballa. Ha de ser una informació amb la qual la gent pugui sentir-se identificada i propera, que d’una manera o altra l’involucri.
A més a més la causa ha de definir bé l’entitat i ha de permetre reconèixer-la de forma ràpida. També cal que capti l’atenció de les persones i ha de provocar sentiment i motivar la seva acció i la seva participació.
Cooperar i treballar en xarxa
Per tal de garantir un major èxit de mobilització cal aconseguir involucrar els màxims sectors possibles. Treballar en xarxa conjuntament amb altres entitats del mateix àmbit permet assegurar una expansió i un suport més gran a la causa. Així doncs des d’un inici cal cultivar la incidència i l’impacte conjuntament amb altres organitzacions.
Mesurar i donar a conèixer l'impacte
ovint una xifra impacta més que cap altra cosa, per això és fonamental mesurar la incidència envers la societat que provoca l’activitat que realitza l’entitat.
És important tenir evidències i indicadors que demostrin els resultats de les accions de l’organització, que assenyalin de quina manera es desenvolupen les tasques i que facin visible quins petits canvis es produeixen en la societat gràcies a la feina que realitza l’entitat.
Per tal de fer-ho efectiu és necessari proveïr-se de dades clares i especifiques, sobretot al final d’una campanya, per tal de donar visibilitat als èxits assolits i de l’esforç de les persones que hi han participat.
Per exemple:
- “V” catalana 2014 (ANC): 1.800.000 participants. 7.000 voluntaris. 1.500 autocars.
- Gran Recapte d’Aliments 2013: més de 3.600 tones de menjar. 20.000 voluntaris.
Utilitzar les noves tecnologies i uns criteris clars
A dia d’avui ja és impossible passar per alt l’efectivitat i l’ús de les noves tecnologies i, sobretot, de les xarxes socials. Es pot dir, fins i tot, que si no ets a les xarxes socials no ets ningú. Ser-hi present és totalment indispensable per assegurar que el teu missatge arriba al màxim de gent possible, per això, si formes part d’una entitat el primer que cal fer és fer-te un forat en aquests espais virtuals.
Es tracta de plataformes, en bona part, gratuïtes i a l’abast de tothom. És per això que amb un cost econòmic molt baix pots aconseguir un impacte molt gran, ja que a través seu es poden difondre informacions de tot tipus de manera viral.
Petits reptes assumibles
Establir objectius assequibles a curt termini és quelcom que a vegades s’oblida però és el més efectiu. Està bé pensar en el futur a llarg termini i tenir en ment grans projectes però el més important per poder tirar endavant dia rere dia és concretar petites fites que motivin a continuar.
Per aconseguir-ho cal ser autocrític i saber reconèixer fins on pot arribar l’entitat, quines són les seves fortaleses i les seves debilitats, és a dir, cal ser realista.
Cedir el protagonisme
És necessari tenir molt clar quins col·lectius es volen mobilitzar i fer-los protagonistes de les accions i de la causa. D’aquesta manera es garanteix que les persones no només difondran el missatges sinó que a més a més se sentiran compromesos amb la causa, ja que sentiran que la tenen entre mans i que depèn d’ells. Com més compromís assumeixin més èxit tindrà la mobilització.
Padrins, ambaixadors i líders
A vegades comptar amb el suport d’alguna personalitat pública destacada és garantia de tenir major repercussió i seguiment.
És un bon mètode per aconseguir que la gent s’interessi més per l’entitat i per donar-la a conèixer.
Per altra banda, tot i que cada vegada més la societat rebutja el paper de “líder” i la tinença i concentració de poder, pot ajudar el fet de tenir un portaveu carismàtic que se sàpiga defensar i explicar per així donar més a conèixer l’entitat i fer més incidència en la societat.