Com fer un ús responsable de l’aigua a les entitats
Comparteix
Cal canviar certs hàbits, i potser alguna instal·lació, per deixar de contribuir a la despesa d’aquest preuat recurs.
L’aigua cal pensar-la com un recurs mediambiental i social, patrimoni de la natura que ha de ser protegit i cuidat, perquè d’ell depèn tota la vida del planeta. Només un 3% de l’aigua del món és dolça, i moltes de les persones afecten negativament les seves reserves i qualitat, agreujant la situació creada per les corporacions que la gestionen.
Tot i que la situació és complexa, és important que cada persona faci esforços al seu dia a dia per a frenar el col·lapse i no ser la gota que fa vessar el got. En concret, és rellevant que les cases particulars, les empreses i les entitats estableixin un protocol per a fer un bon ús d’aquest recurs.
A continuació es recullen alguns consells i hàbits que les entitats poden adoptar per utilitzar l’aigua amb responsabilitat. Aquestes han estat les fonts per a aquest recurs: ‘Recomanacions per a un ús responsable de l’aigua’, de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana; l’article ‘¿Por qué hacer un uso responsable del agua?’, d’Oxfam Intermón; el document ‘Uso responsable del agua’, de la Diputació Foral de Bizkaia, i la guia ‘Consells d’estalvi d’aigua a les llars’, de l’Agència Catalana de l’Aigua.
En els hàbits diaris
És important adoptar com a costums accions d’estalvi d’aigua. La més fàcil: tancar l’aixeta si no s’està utilitzant directament, és a dir, mentre les persones s’ensabonen les mans, es renten les dents, o s’afaiten. També mentre es renten els plats.
Igualment, caldrà no usar el vàter per a eliminar residus que poden anar a la brossa. Tovalloletes, tampons i compreses, plàstics i envasos... Això és perquè totes aquestes deixalles sòlides dificulten la depuració de l’aigua.
En la neteja i la cura de la seu
Un àmbit d’accions on es fa molta despesa d’aigua és la neteja dels espais de les entitats. Per exemple, si l’edifici té terrassa, cal recordar que la mànega no és una escombra. S’han de retirar els residus amb els estris per a això. També pel que fa a l’exterior, si es compta amb un jardí o amb plantes s’ha d’evitar plantar espècies que consumeixen molta aigua, adquirir plantes del clima mediterrani i preveure la zona on seran plantades, o posar-hi un encoixinat (com l’escorça de pi), que optimitza l’ús d’aigua.
Pel que fa a regar, és primordial fer-ho sempre de bon matí o al vespre. Es pot fer a mà, de manera abundant i puntual, o a través de sistemes de reg gota a gota. N’hi ha que es fixen a l’aixeta i permeten escollir el moment i la freqüència.
D’altra banda, si l’entitat té rentadora o rentaplats, és aconsellable no posar-los fins que estiguin plens. De la mateixa manera, cal rentar bé les restes de menjar dels plats i utilitzar productes de neteja ecològics, per tal de facilitar la depuració de l’aigua.
Si l’entitat disposa d’algun vehicle, per a l’estalvi d’aigua tampoc és recomanable fer servir la mànega per a rentar-los, ja que aquesta acció tan simple pot arribar a consumir fins a 360 litres d’aigua. Per això sempre es recomana anar a un túnel de rentat, que recicla l’aigua, o fer un rentat manual amb esponges i galledes.
Revisar la instal·lació
Una aixeta que degota gasta fins a 30 litres al dia. Per això, és necessari revisar la instal·lació de l’aigua periòdicament, amb l’objectiu de detectar possibles fugues i reparar-les. Caldrà doncs fer una valoració de l’estat de les aixetes, les canonades i les cisternes. D’aquesta manera l’entitat no només es permetrà estalviar aigua sinó també diners.
Adaptar el sistema
Si hi ha el plantejament de fer una actualització de l’equip, és interessant contemplar la instal·lació d’aixetes de monocomandament, que tenen un consum d’aigua d’entre 6 i 8 litres per minut. També es pot aprofitar per posar vàters amb sistemes d’estalvi d’aigua. Si no, una forma d’aconseguir un resultat similar és introduint una ampolla d’aigua a la cisterna.
Una altra modificació casolana que es pot fer és tancar la clau de pas a mitges, reduint el cabal de l’aigua i reduint així en gran mesura el seu consum, sense nota pràcticament la diferència. També es poden col·locar difusors d’aigua a aixetes i dutxes, que són barats i senzills de posar, enroscant-se a les mateixes aixetes per a reduir fins a un 50% del consum.
(Re)aprofitar l’aigua
Una forma de no desaprofitar l’aigua és reutilitzar-la. Per exemple, l’aigua utilitzada per a rentar els vegetals o cuinar, o inclús la de la peixera, és una molt bona opció per a rentar les plantes.
També, si es vol anar encara més lluny, l’entitat pot optar per instal·lar un sistema de recollida de l’aigua de la pluja. Si bé aquesta no és potable, podrà servir per a fer neteja dels lavabos o els vehicles, si es dona el cas. A més, són aparells curiosos de fer servir, que poden inclús donar per algun contingut educatiu, si s’escau a l’entitat en qüestió.
Educar en l’estalvi
En relació amb això últim que s’ha esmentat, és important educar la infància en l’estalvi d’aigua. Les entitats que treballen amb l’educació en el lleure poden aprofitar algun dels seus mòduls o espais per a educar als nens i nenes en la importància d’aquest recurs, i en donar-los consells per a estalviar-ne.
Una molt bona eina són els contes. ‘Contes per salvar el planeta’, per exemple, és un llibre que recopila cinc històries sobre com tenir cura del medi ambient, i en té un sobre l’estalvi d’aigua. També les icòniques tres bessones tenen una aventura amb una gota d’aigua que les acompanya en un viatge per l’ús responsable d’aquest recurs, a ‘Les Tres Bessones i l’Ona, una gota d’aigua’.
Si, en canvi, es vol una activitat més dinàmica, l’Efecte Blau ofereix un recurs pedagògic amb el joc ‘Cada gota compta!’.