10 dones que lluiten pels drets humans a diferents parts del món
Històricament, les dones i persones d'identitats dissidents han estat protagonistes de la lluita per la pau i la defensa dels drets humans.
Noms com el de la pakistanesa Malala Yousafzai, que lluita pel dret a l’educació de les nenes i les dones; el de la liberiana Leymah Gbowee, que va aconseguir l’any 2003 la fi de la Segona Guerra Civil Liberiana; o el de la iemenita Tawakul Karman, fundadora el 2005 del grup Dones Periodistes Sense Cadenes, són alguns dels més coneguts en relació amb la defensa dels drets humans per part de dones activistes.
No obstant això, hi ha moltes altres a diferents parts del món lluitant per diferents causes i enfrontant-se a diversos conflictes. Algunes d’elles, fins i tot, es troben perseguides i amenaçades per les seves accions, amb la qual cosa esdevé més necessari que mai fer visible la seva tasca.
1. Lina Maria Espinosa és advocada i defensora dels drets dels pobles indígenes i del territori. Al llarg dels deu anys que fa que treballa en això, ha acompanyat pobles a l'Equador, Colòmbia i el Perú per lluitar contra les indústries extractivistes a la selva amazònica. També forma part de l’organització Amazon Frontlines i és una de les fundadores de l’Aliança de Drets Humans de l’Equador. Malauradament, els últims anys ha hagut de denunciar estigmatització i amenaces de mort.
#Ecuador: @lmespinosav, defensora de #DDHH y abogada de @AFrontlines, ha denunciado estigmatización y amenazas de muerte por defender derechos de pueblos indígenas. Gobierno de @LassoGuillermo debe garantizar su vida e integridad y @FiscaliaEcuador identificar a responsables. pic.twitter.com/OBrLx34KZs
— Amnistía Internacional Américas (@AmnistiaOnline) July 28, 2022
2. Freshta Karim és defensora dels drets de la infància, fundadora i directora de l’organització sense ànim de lucre Charmaghz, una biblioteca mòbil a Kabul (Afganistan) per alfabetitzar els nens i nenes de la ciutat que han perdut l’accés a l’educació a causa de la guerra. L’autobús compta amb cinc-cents llibres en dari, paixtu i anglès, i amb un grup de persones voluntàries que viatgen en ell per ensenyar els infants a llegir.
Join me at the @girlup Global Leadership Summit today 12th of July as we discuss how we can ensure each girl particularly Afghan girls could have access to 12 years of quality education. #letafghangirlslearn
— Freshta Karim (@FreshtaKarim) July 12, 2022
#GirlsLead22
Get your ticket at https://t.co/ncy1dMYAWw pic.twitter.com/IiWy1YV4an
3. Sahar Francis és advocada i fa més de dues dècades que es dedica a la defensa dels drets humans de la població palestina. Des del 2006, dirigeix l’associació Addameer, que dona suport legal i jurídic a les preses i als presos polítics de Palestina detinguts a presons israelianes o bé detinguts per l’Autoritat Nacional Palestina. El 2021, l’organització de Sahar Francis va ser declarada ‘terrorista’ per part del ministre de defensa israelià Benny Gantz. Ella va declarar: “Si defensar durant trenta anys els drets humans és terrorisme, és un honor ser terrorista”.
Sahar Francis, the longtime director of Addameer, human rights defender & lawyer, was just banned from boarding a plane to the US while headed to the World Social Forum in Mexico—like director of @BisanResearch, @UbaiAboudi, who was prohibited from traveling earlier. 1/5 pic.twitter.com/nrlg7s7VjR
— Addameer –الضمير (@Addameer) April 30, 2022
4. Vitalina Koval es va donar a conèixer per ser coordinadora d’un centre comunitari LGTBIQ+ a Uzhgorod (Ucraïna). El 2018, l’activista va rebre atacs per part d’un grup d’extrema dreta anomenat ‘Karpatska Sich’ per defensar els drets del col·lectiu durant una manifestació celebrada el 8 de març. Amnistia Internacional va donar-li suport, ja que a la investigació no s’estava considerant que es tractés d’un crim d’odi. Avui dia, ha aconseguit establir tres refugis per a persones LGTBIQ+, pels quals demana suport econòmic a través de donacions.
Thank you for supporting me! And hello, twitter #firsttweet #LGBTI #Ukraine #HumanRights https://t.co/aPxKQfCP43
— Vitalina Koval (@VitalinaKovalUA) June 14, 2018
5. Justyna Wydrzyńska s’enfronta actualment a tres anys de presó per defensar el dret a l’avortament a Polònia, un dels països europeus més restrictius en relació amb aquest tema. Ella és fundadora del col·lectiu activista Abortion Dream Team, que lluita contra l’estigmatització i facilita informació a les dones que volen avortar de manera segura. Actualment, s’estan recollint signatures per demanar a les autoritats que retirin tots els càrrecs.
Justyna Wydrzyńska, a human rights defender, faces up to three years in prison for supporting a pregnant woman who needed a safe abortion in Poland.
— Amnesty International (@amnesty) April 8, 2022
Hear in her own words how she feels as her trial begins #likejustyna https://t.co/x3XMZ3VYnh
6. Wu Rongrong és una activista que, juntament amb altres quatre companyes, va organitzar el 2015 una campanya contra l’assetjament sexual al transport públic xinès. Per aquest motiu, van ser detingudes i empresonades durant un mes. Wu Rongrong també és treballadora social i psicòloga, i ha format part de dues organitzacions que defensen els drets humans i la justícia social: Aizhixing i Yirenping.
As #InternationalWomensDay approaches,
— Amnesty International (@amnesty) March 4, 2018
we applaud some kick-ass women activists
making waves around the world.
Today: Wu Rongrong,
one of China’s #Feminist5,
arrested on 8 March 2015.
Now free, but still under surveillance,
still standing #Brave.https://t.co/YULC9mtOHg pic.twitter.com/i4e8i82lNt
7. Sultana Khaya és presidenta de l’organització Lliga de Defensa dels Drets Humans i contra el Saqueig de Recursos Naturals, activista per la defensa del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí i membre de la Instància Sahrauí contra l’Ocupació Marroquina (ISACOM). A més d’haver patit múltiples agressions i abusos sexuals per part de les forces de seguretat marroquines el 2021, va ser arrestada de manera il·legal, juntament amb la seva família, el novembre del 2020. Amnistia Internacional encara recull signatures perquè s’investigui aquesta situació.
La casa de Sultana Jaya se convierte en símbolo de la resistencia del Frente Polisario en el Sáhara Occidental https://t.co/2cCilh7zsN عبر @el_pais
— الحساب الرسمي سلطانة سيد إبراهيم خيا Sultana Khaya (@Sultanakhayya1) March 28, 2022
8. Narges Mohammadi fa anys que demana la fi de la pena de mort a Iran, denuncia la violència policial del seu país i acompanya els familiars de les víctimes d’aquesta. Per aquest motiu, ha estat empresonada durant dotze anys per delictes relacionats amb la seguretat nacional i sotmesa a tortura. A més a més, se li ha negat repetides vegades el tractament mèdic que necessita. Encara avui dia es recullen signatures perquè pugui aconseguir la seva llibertat definitivament.
A court in Iran has given human rights defender Narges Mohammadi a new prison sentence, 80 lashes and fines. This outrageous sentence has been imposed solely for her peaceful human rights activism. @Khamenei_fa must quash her sentence and remove her travel ban NOW!
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) May 28, 2021
1/10 pic.twitter.com/e7bUmnN18s
9. Johanna Izurieta Montesdeoca és una activista equatoriana que es defineix com a ‘lesbiana i transfeminista’ i que lluita des de fa molts anys per l’empoderament i els drets de les dones. Ha participat en un projecte d’Oxfam Intermón, de Ruptura 25 −el primer moviment feminista de l'Equador− i de la Fundació Yerbabuena com a coordinadora general, que forma part de la SlutWalk (mobilització en protesta per la violència sexual vers les dones).
La catedrática #JohanaIzurietaMontesdeoca pertenece al 1er movimiento feminista de Ecuador (Ruptura 25), a La Marcha de las Putas (contra la violencia sexual) y a Avanzadoras (iniciativa de empoderamiento)#reto365 #8M #mujeresenlahistoria #mujeresactivistas #mujeresluchadoras pic.twitter.com/a6SVYNYt3L
— La i Critica (@laiCritica) June 15, 2021
10. María Teresa Blandón va sumar-se com a guerrillera quan tenia disset anys a la revolució sandinista de Nicaragua, el seu país. A partir d’aquell moment, va començar a lluitar contra la violència masclista i a favor dels drets reproductius i sexuals de les dones. Actualment, és docent i dirigeix el Programa Feminista La Corriente, una organització feminista que promou l’acció col·lectiva a l’espai públic.
La socióloga y activista #feminista María Teresa Blandón denunció que el régimen de Daniel Ortega y Rosario Murillo la ha “desterrado” de #Nicaragua, luego que se le impidiera entrar al país el pasado mes de julio.
— Somos Nicaragüenses Libres (@LosNicasLibres) September 14, 2022
Enterate https://t.co/7sGoUlwu4g
Afegeix un nou comentari