10 recursos per treballar la Pau

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Pau Ricart
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 recursos per treballar la Pau

Autor/a: 
Pau Ricart
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

A continuació us recomanem diferents propostes per treballar la Pau i generar un debat a partir d'una primera reflexió personal.

Els següents recursos se centren a entendre els conceptes de pau i de violència, les causes i conseqüències de la violència, les dinàmiques dels conflictes armats i la construcció de la pau. Tenen la finalitat de generar reflexió i remoure consciències per tal de crear debat per compartir experiències i conclusions.

“La pau és un concepte que ens remet a un ideal universalment anhelat, però que es percep de manera molt diferent segons el moment històric, el context sociopolític, la cultura, la religió i, també, l’experiència vital. Durant segles s’ha associat la pau amb la simple absència de guerra o violència directa, i se n’ha limitat l’abast i el valor. És el que es coneix com a pau negativa. En contraposició, s’ha anat construint el concepte de pau positiva, un concepte dinàmic que porta a prendre consciència dels conflictes i a resoldre’ls de manera no violenta, a construir un món just on no només no hi hagi violència directa sinó que es tendeixi a eliminar les violències estructurals i culturals. No hi ha pau plena i positiva mentre hi hagi discriminació, desigualtat, pobresa, marginació i injustícia.

La pau es construeix. La pau és un procés. La pau és una barreja d’imaginaris i anhels, situacions i reptes a superar, experiències, valors i projectes de vida, de societat i de país. La pau té noms i significats diferents. I és la suma de tots la que ens permet avançar.”

Text escrit pel president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, en ocasió del projecte “Càpsules de pau”.

“Per aconseguir la pau, cal despullar-se d’alguna cosa, no només de les armes. Potser de privilegis, d’excedents, d’injustícies, d’ambicions, d’afany de protagonisme”
Vera Grabe. Antropòloga e Investigadora de l’Observatori per la Pau.

1. Entreterres: guia educativa sobre migracions a la Mediterrània

Documental que tracta sobre les persones refugiades amb les persones joves i infants des d’una perspectiva de construcció de pau i de transformació social. Elaborat conjuntament per Stop Maremortum, el Servei Civil Internacional i la cooperativa Eduxarxa amb el suport de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, el Consell de Joventut de Barcelona i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya.

2. Ell em va dir Malala: documental que retrata a la premi Nobel de la Pau

Pell·ícula elaborada per National Geographic que mostra la vida d'aquesta nena, la Malala, que va estar a punt de morir a mans dels talibans per defensar el dret de les nenes a anar a l'escola amb només quinze anys.

3. Puk i el mur

El següent curtmetratge presenta la historia de Puk, que es pregunta quina funció té el mur a la seva ciutat.

4. Latituds: activisme Pacifista

Latituds són una sèrie de reportatges coproduïts per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Televisió de Catalunya on treballen els drets humans, la construcció de pau, la cooperació i el desenvolupament social. Latituds dóna visibilitat a persones i entitats que impulsen solucions a situacions d’injustícia i conflictes armats. Fomenta d’aquesta manera la reflexió i el debat sobre les accions que poden millorar el món.

5. Promises

El documental presenta la situació del conflicte àrab-israelià a la ciutat de Jerusalem des del punt de vista d’un grup de joves: quatre israelians i tres palestins que representen les diverses realitats de l’entramat-mosaic extremadament complex que conforma el conflicte.

6. Las tortugas también vuelan

El film de Bhaman Ghobadi relata les conseqüències de la guerra en la vida dels pobles del Kurdistan, on els seus habitants busquen una antena parabòlica per seguir les notícies de l’atac dels Estats Units contra Iraq, mentre un grup de joves es dedica a la venda de mines antipersones que estan sembrades arreu del seu territori.

7. Diarios de Motocicleta

Dirigida per Walter Salles el 2014, i protagonitzada per Gael García Bernal relata la joventut d’Ernesto Guevara i Alberto Ranado els quals comencen un viatge per carretera on descobriran la veritable Amèrica Llatina. Les seves experiències fan que es despertin els homes en què es convertiran en el futur i que definiran el recorregut ètic i polític de les seves vides.

8. Ciudad de Dios

Fernando Meirelles relata en aquest film la vida de dos amics 11 anys que viuen a una de les grans faveles de Rio de Janeiro. Les decisions que prenguin cada un dels nens els portarà per camins diferents.

9. El senyor de la Guerra

Andrew Niccol dirigeix el film amb Nicolas Cage com a protagonista, qui fa el paper d’un traficant d’armes que després del final de la guerra freda orienta el seu “negoci” en la venda d’armes a països en vies de desenvolupament.

10. Imagine

John Lennon va crear "Imagine" inspirant-se en les esperances personals per aconseguir la pau mundial. Aquesta cançó s'ha convertit en símbol del diàleg i del pacifisme.

Pots trobar més recursos per treballar la Pau a:

Càpsules de Pau de l'Institut Català Internacional per la Pau.

Escola de cultura de pau.

Recursos d'EntreTerres.

Projecte de Llum de la Pau de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Afegeix un comentari nou