Àmbit de la notícia
Social

10 recursos per treballar la Pau

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Pau Ricart
  • Diàlegs per la Pau / Font: Pau Ricart
  • Estàtua per la no-violència de Carl Fredrik Reuterswärd a Lausanne / Font: Non-Violence
  • Imagina / Font: Pau Ricart

A continuació us recomanem diferents propostes per treballar la Pau i generar un debat a partir d'una primera reflexió personal. 

Els següents recursos se centren a entendre els conceptes de pau i de violència, les causes i conseqüències de la violència, les dinàmiques dels conflictes armats i la construcció de la pau. Tenen la finalitat de generar reflexió i remoure consciències per tal de crear debat per compartir experiències i conclusions.

 

 

 

“La pau és un concepte que ens remet a un ideal universalment anhelat, però que es percep de manera molt diferent segons el moment històric, el context sociopolític, la cultura, la religió i, també, l’experiència vital. Durant segles s’ha associat la pau amb la simple absència de guerra o violència directa, i se n’ha limitat l’abast i el valor. És el que es coneix com a pau negativa. En contraposició, s’ha anat construint el concepte de pau positiva, un concepte dinàmic que porta a prendre consciència dels conflictes i a resoldre’ls de manera no violenta, a construir un món just on no només no hi hagi violència directa sinó que es tendeixi a eliminar les violències estructurals i culturals. No hi ha pau plena i positiva mentre hi hagi discriminació, desigualtat, pobresa, marginació i injustícia.

La pau es construeix. La pau és un procés. La pau és una barreja d’imaginaris i anhels, situacions i reptes a superar, experiències, valors i projectes de vida, de societat i de país. La pau té noms i significats diferents. I és la suma de tots la que ens permet avançar.”

Text escrit pel president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa, en ocasió del projecte “Càpsules de pau”. 

“Per aconseguir la pau, cal despullar-se d’alguna cosa, no només de les armes. Potser de privilegis, d’excedents, d’injustícies, d’ambicions, d’afany de protagonisme”
Vera Grabe. Antropòloga e Investigadora de l’Observatori per la Pau.

1. Entreterres: guia educativa sobre migracions a la Mediterrània

Documental que tracta sobre les persones refugiades amb les persones joves i infants des d’una perspectiva de construcció de pau i de transformació social. Elaborat conjuntament per Stop Maremortum, el Servei Civil Internacional i la cooperativa Eduxarxa amb el suport de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, el Consell de Joventut de Barcelona i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya.

2. Ell em va dir Malala: documental que retrata a la premi Nobel de la Pau

Pell·ícula elaborada per National Geographic que mostra la vida d'aquesta nena, la Malala, que va estar a punt de morir a mans dels talibans per defensar el dret de les nenes a anar a l'escola amb només quinze anys.

3. Puk i el mur

El següent curtmetratge presenta la historia de Puk, que es pregunta quina funció té el mur a la seva ciutat.

4. Latituds: activisme Pacifista

Latituds són una sèrie de reportatges coproduïts per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Televisió de Catalunya on treballen els drets humans, la construcció de pau, la cooperació i el desenvolupament social. Latituds dóna visibilitat a persones i entitats que impulsen solucions a situacions d’injustícia i conflictes armats. Fomenta d’aquesta manera la reflexió i el debat sobre les accions que poden millorar el món.

5. Promises 

El documental presenta la situació del conflicte àrab-israelià a la ciutat de Jerusalem des del punt de vista d’un grup de joves: quatre israelians i tres palestins que representen les diverses realitats de l’entramat-mosaic extremadament complex que conforma el conflicte.

6. Las tortugas también vuelan 

El film de Bhaman Ghobadi relata les conseqüències de la guerra en la vida dels pobles del Kurdistan, on els seus habitants busquen una antena parabòlica per seguir les notícies de l’atac dels Estats Units contra Iraq, mentre un grup de joves es dedica a la venda de mines antipersones que estan sembrades arreu del seu territori.

7. Diarios de Motocicleta

Dirigida per Walter Salles el 2014, i protagonitzada per Gael García Bernal relata la joventut d’Ernesto Guevara i Alberto Ranado els quals comencen un viatge per carretera on descobriran la veritable Amèrica Llatina. Les seves experiències fan que es despertin els homes en què es convertiran en el futur i que definiran el recorregut ètic i polític de les seves vides.

8. Ciudad de Dios

Fernando Meirelles relata en aquest film la vida de dos amics 11 anys que viuen a una de les grans faveles de Rio de Janeiro. Les decisions que prenguin cada un dels nens els portarà per camins diferents.

9. El senyor de la Guerra

Andrew Niccol dirigeix el film amb Nicolas Cage com a protagonista, qui fa el paper d’un traficant d’armes que després del final de la guerra freda orienta el seu “negoci” en la venda d’armes a països en vies de desenvolupament.

10. Imagine

John Lennon va crear "Imagine" inspirant-se en les esperances personals per aconseguir la pau mundial. Aquesta cançó s'ha convertit en símbol del diàleg i del pacifisme.

 

Pots trobar més recursos per treballar la Pau a:

Càpsules de Pau de l'Institut Català Internacional per la Pau.

Escola de cultura de pau.

Recursos d'EntreTerres.

Projecte de Llum de la Pau de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Comparteix i difon

Comentaris

MT Palomas Peix - palomaspeix@gmail.com

(Usuari no registrat)

La Pau a les teves mans. Un material per encendre la llum de la Pau

“No hi ha camins per a la Pau. La Pau és el camí”, deia Mahatma Gandhi. I aquest és l’esperit que ha inspirat durant dècades també educadors i educadores. L’educació per a la Pau, és cert, ha de provenir i atendre les causes dels conflictes i proposar mecanismes per gestionar-los; i alhora, també ha de posar la llavor de la Pau en els cors dels nois i noies, com un fi i un camí en si mateix.

En aquesta línia, ja fa uns quants anys, per iniciativa del líder espiritual indi Mansukh Patel, es va iniciar un moviment mundial per encendre llànties en favor de la pau. Era  la “Flama de la Pau Mundial”, que amb un gest tan senzill com compartir una Flama i encendre-la en diversos llocs del món, amb la col·laboració d’entitats i governs, ha anat escampant la idea que la Pau és possible, ara i aquí. Inspirats per aquest moviment va sorgir Peace Education in Action, que promou el programa educatiu que presentem, “La Pau a les teves mans”.

Els objectius del programa són:

• Promoure debats sobre la Pau
• Ajudar a que els nens i nenes comprenguin què és la Pau
• Ensenyar el que cada un de nosaltres pot fer per sentir Pau al seu interior i compartir-la amb la resta

La Pau, al nostre abast

Els autors han partit de la base d’enfocar la Pau de forma positiva. Així que, tal com diuen en la introducció: “hem decidit no parar molta atenció a temes com crisis o guerres (internacionals), llevat que els nens mateixos ho suggereixin. No es tracta de negar aquests problemes, però focalitzar-nos en ells ens aparta de l’objectiu real d’aquest projecte: adonar-nos que la Pau sempre està al nostre abast, sempre és a prop. No aquella classe de Pau que és l’absència de la guerra, sinó la Pau interna. Sabent que sempre està amb tu, que sempre pots tornar a ella. La Pau s’aconsegueix sobretot veient i estimulant allò de bo i positiu que hi ha en tu mateix i en els altres”.

Els exercicis d’aquest programa son tècniques eficients i provades, que han estat utilitzades amb èxit en la gestió de l’estrès i en la sanació dels traumes.

“La Pau a les teves mans” ha nascut de la necessitat de gran part del professorat de disposar de material escolar per poder tractar el tema de la Pau a classe, i així poder crear Pau a l’escola, a les aules i en la comunitat”

 

El material consta de dos documents: una Guia didàctica on s’expliquen detalladament les activitats proposades, es proporciona informació i altres idees complementàries, i fins i tot es fan propostes per al treball personal del professorat. I un Quadern de treball per a l’alumnat, on cada nena i nen pot recollir algunes de les activitats realitzades amb el gran grup i fer-ne d’altres de personals. Amb un disseny atractiu, tots dos materials estan disponibles per a la seva descàrrega gratuïta en pdf.

Descarregar Guia Didàctica La pau a les teves mans

Descarregar Quadern de treball La pau a les teves mans

 

Afegeix un nou comentari