Àmbit de la notícia
Social

125 persones ateses per Aspid van trobar feina el 2020

Entitat redactora
Colectic
  • La presidenta d'Aspid, Bibiana Bendicho, i la directora del Servei d’Integració laboral de l'entitat, Lídia Méndez, durant la presentació del balanç 2020

L'entitat que treballa per la inserció laboral de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió fa balanç anual.

125 persones amb una discapacitat reconeguda o amb situació de vulnerabilitatat ateses per l'entitat lleidatana Aspid van trobar feina el 2020, el 16,6% d'un total de les 754 persones que van passar pels serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral de l'entitat.

La presidenta d’Aspid, Bibiana Bendicho, ha subratllat que “un dels eixos de treball de l’entitat és la inserció laboral de persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió social, un procés necessari per afavorir la seva autonomia”, i ha recordat que “la taxa d’atur d’aquests col·lectius està 10 punts per sobre respecte a la de la població en general” al balanç que l'entitat ha presentat aquesta setmana.

Bendicho ha reclamat a la Generalitat de Catalunya que caldria canviar la durada i certs criteris d’aplicació dels programes de formació, orientació i seguiment laboral, posant com a exemple el fet que hi ha comarques amb una demografia insuficient per implementar certs projectes d’aquest àmbit o que programes amb un any de vigència són massa curts per cobrir els objectius. 

L'any passat els tècnics d'Aspid van visitar 239 empreses, van gestionar 255 ofertes de treball, van contribuir a la creació de 32 empreses, i l'entitat va formar 210 alumnes, amb 1.452 hores impartides.

Les conseqüències de la covid

La majoria dels col·lectius atesos els conformaven persones amb discapacitat, nascudes a l’estat espanyol, majors de 46 anys aturats de llarga durada i amb poca formació reglada. En conjunt, l’any passat la participació va baixar un 40%, principalment per la disminució dels projectes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i la desactivació de la borsa d’intermediació com a conseqüència de la covid-19.

De fet, la pandèmia ha colpejat el servei. Encara que va pujar la demanda en alguns sectors concrets com el sanitari, molts candidats pertanyen a grups de risc. De fet, un 43% dels aturats que buscaven feina a través d’Aspid van detenir aquest procés, mentre que del total de persones que ja estaven treballant, la meitat es va veure afectada d’una manera o altra (ERTO, reducció d’hores, acomiadament...). A les formacions, l'entitat va haver de readaptar la metodologia per les restriccions, incrementant durant gran part del període l’atenció en línia i prioritzant l’atenció individual per sobre de la grupal.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari