300 mascaretes transparents per a llegir els llavis

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
ACAPPS ha enviat un total de 300 mascaretes transparents a organitzacions i empreses amb personal treballador amb sordesa. Font: ACAPPS. Font: Font: ACAPPS.
ACAPPS ha enviat un total de 300 mascaretes transparents a organitzacions i empreses amb personal treballador amb sordesa. Font: ACAPPS.
Només a Catalunya, viuen al voltant de 180.000 persones amb problemes d’audició. Font: ACAPPS. Font: Font: ACAPPS.
Només a Catalunya, viuen al voltant de 180.000 persones amb problemes d’audició. Font: ACAPPS.

300 mascaretes transparents per a llegir els llavis

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La Federació ACAPPS ha facilitat el material a empreses amb persones treballadores amb sordesa per a lluitar contra l’estrès, l’ansietat i l’aïllament que provoca el fet de no poder-se comunicar amb l’entorn.

L’Associació Catalana per a la Promoció de Famílies i Persones amb Sordesa (ACAPPS) ha enviat un total de 300 mascaretes transparents a organitzacions i empreses amb personal treballador amb sordesa. Només a Catalunya, viuen al voltant de 180.000 persones amb problemes d’audició. D’aquestes, el 97% es comunica en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se. Per a totes elles, les mascaretes són una barrera de comunicació que els ha fet perdre l’autonomia en el seu dia a dia i en tots els àmbits, entre ells, la feina.

Laia Sullastres, directora de l'ACAPPS, explica que hi ha moltes persones adultes amb sordesa que treballen en un entorn ordinari que estan perdent l’autonomia que ja tenien des de fa temps. “Ara, amb les mascaretes, la seva comunicació s’ha vist truncada i el fet de no poder llegir els llavis els anul·la per complet aquesta autonomia que havien adquirit a la feina”.

Perdre la feina per no poder comunicar-se

Malgrat que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba és menys clar i a menys volum, el que dificulta comprendre allò que es diu. A més, en quedar la boca tapada, tampoc poden llegir els llavis. Tot plegat ha afectat les persones amb sordesa en el seu lloc de treball.

“Ara, amb una reunió d’equip on tothom porta mascareta i s’han de mantenir les distàncies, sense poder llegir els llavis les persones amb sordesa ja no poden participar”, assenyala Sullastres.

Virginia, una de les veus actives de la campanya #VullLlegirElsLlavis, alerta que hi ha persones amb sordesa que han perdut la seva feina. “Una companya és farmacèutica. Té discapacitat auditiva i, en no poder llegir els llavis, no podia continuar atenent als clients. No li han renovat el contracte. Amb les mascaretes se’ns ha afegit una limitació en la comunicació que no teníem. El fet de no poder-nos comunicar amb l’entorn ens fa perdre la nostra autonomia i això ens genera ansietat i depressió”.

Des de l’inici de la pandèmia, el Servei d’Orientació i Inserció Laboral d’ACAPPS ha atès unes 200 persones amb sordesa en recerca de feina i/o amb problemes de comunicació en el seu lloc de treball per no tenir mascaretes transparents i no poder llegir els llavis dels i les companyes o la clientela, en el cas de tenir feines d’atenció al públic.

Apostar per la sensibilització

“La sordesa és una discapacitat que no es veu, però hi és. Hem de pensar que el 97% de les persones amb sordesa es comuniquen en llengua oral i llegeixen els llavis per saber què els diuen. Les persones que atenem treballen en diversitat de perfils professionals, però totes tenen en comú que ara necessiten mascaretes transparents per comunicar-se en el seu lloc de feina”, remarca Sullastres.

La directora explica que per donar resposta a aquesta necessitat, l’entitat ha enviat 300 mascaretes que han adquirit per a les empreses amb les quals col·laboren i que tenen persones treballadores amb sordesa.

“Amb 300 mascaretes no pretenem resoldre un problema estructural, però creiem que és una acció de sensibilització, perquè les empreses i organitzacions siguin conscients d’aquesta barrera i que sàpiguen que hi ha solucions”. “Des d’ACAPPS, els acompanyem en tot aquest procés, perquè qualsevol persona amb sordesa es pugui incorporar a un entorn de treball ordinari”, afegeix Sullastres.

L’entitat seguirà oferint aquestes mascaretes a totes les empreses que contractin persones amb sordesa, a més d’acompanyar-les en el procés d’inserció laboral i assessora-les sobre les mascaretes transparents acreditades al mercat.

Vull llegir els llavis

La campanya #VullLlegirElsLlavis, protagonitzada per més de 20 persones amb sordesa que expliquen com viuen la situació sense poder llegir els llavis i demanen mascaretes transparents per recuperar la seva autonomia, arriba ara a les organitzacions i empreses amb personal treballador amb sordesa. L’objectiu és fer visible la importància d’aquest tipus de mascaretes per poder llegir els llavis.

L’entitat reconeix que educació ha estat pionera en garantir mascaretes transparents a les escoles, després de demanar-ho en la compareixença davant la Comissió d’Educació del Parlament. Tot i així, es demana a l’administració i al sector privat que no es deixi de banda a les persones adultes amb sordesa i que l’accés a les mascaretes transparents sigui global en tots els àmbits: comerços, administracions públiques i locals, empreses i universitats, entre d’altres.

La federació també remarca que aquestes mascaretes, a més de permetre llegir bé els llavis a diferents distàncies, han de garantir la seguretat i la protecció eficient contra el virus i, per tant, s’han d’adquirir certificades per laboratoris acreditats.

Afegeix un comentari nou