4 aspectes que retraten el racisme a Catalunya

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
L'informe de SOS Racisme sobre el 2022 indica que els abusos dels cossos policials són la primera causa de denúncia. Font: FCVS
L'informe de SOS Racisme sobre el 2022 indica que els abusos dels cossos policials són la primera causa de denúncia. Font: FCVS
Un moment de la presentació de l'informe de SOS Racisme, 'INVisibles: L’estat del racisme a Catalunya', en un acte a Barcelona. Font: SOS Racisme
Un moment de la presentació de l'informe de SOS Racisme, 'INVisibles: L’estat del racisme a Catalunya', en un acte a Barcelona. Font: SOS Racisme

4 aspectes que retraten el racisme a Catalunya

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Dues de cada deu denúncies que va rebre SOS Racisme l'any passat eren per abusos de cossos de seguretat pública. Aquest és un dels aspectes destacats de la memòria de l'entitat.

L'informe 'INVisibles: L'estat del racisme a Catalunya' de SOS Racisme significa cada mes de març un toc d'alerta, perquè mira la situació d'agressions i abusos en la societat. Pel que fa al 2022, es destaquen quatre punts: van rebre més casos de racisme policial que entre particulars, van denunciar més dones que homes, set de cada deu situacions d'abusos no s'acaben denunciant i la majoria de persones denunciants no tenen nacionalitat espanyola.

Aquests quatre punts marquen els eixos de qui rep les actuacions racistes, o, si més no, de qui gosa adreçar-se a SOS Racisme per fer-les evidents. Tot i que no vol dir que l'acció acabi en denúncia, perquè, asseguren des de l'entitat, encara hi ha por a represàlies i la sensació que denunciar no serveix de res.

Algunes dades generals que destaca l'informe: el 2022 el Servei d'Atenció i Denúncia (SAID) va atendre 584 persones de més de noranta-vuit municipis. 414 era el primer cop que s'adreçaven a SOS Racisme. Del total de situacions de racisme identificades, però, en 227 ocasions no s'ha pogut continuar amb una denúncia.

  • Més casos de racisme policial que entre particulars

El 22% dels nous casos assumits per SOS Racisme el 2022 van ser discriminacions i abusos protagonitzats per membres dels cossos de seguretat pública. Van ser un total de seixanta-nou situacions de racisme identificades.

La coordinadora del SAID, Marial Sueiras, però, subratlla que hi ha moltes situacions que no acaben essent denunciades: "Encara que és una de les tipologies amb més denúncies, hi ha molts abusos policials que no es denuncien, i aquesta realitat té a veure amb la sensació d'impunitat dels cossos de seguretat".

Els abusos i discriminacions entre particulars, conflictes veïnals o casos de assetjament a l'escola, van significar l'any passat el 19% dels casos nous rebuts a l'entitat.

  • Més dones denunciants que no pas homes

Per primer cop en la història del SAID, el 55% de les persones que van denunciar l'any passat eren dones, un total de seixanta. SOS Racisme ho atribueix a l'aposta de treball per conscienciar les dones dels seus drets i també a la feina de sensibilització en col·laboració amb associacions, entitats i col·lectius diversos.

  • Set de cada deu situacions de racisme no es denuncien

El que no és nou és que hi ha moltes actuacions racistes i discriminatòries que queden impunes. Si el 2020 l'índex d'infradenúncia de casos identificats com a situacions racistes se situava en un 46%, l'any 2021 van augmentar fins al 63% i el 2022 van continuar pujant fins al 67,3%.

Que set de cada deu situacions de racisme no es denunciïn és una realitat que preocupa SOS Racisme. Els motius acostumen a ser por a patir represàlies -sobretot si són persones en situació administrativa irregular- i desconfiança en el sistema judicial. "Sovint ens ho expliquen a nosaltres, però no confien en les institucions", resumeix Sueiras.

  • La majoria de les persones denunciants no tenen nacionalitat espanyola

Una altra novetat de l'anàlisi del 2022 és que, per primer cop, la majoria de les persones denunciants no eren de nacionalitat espanyola. Només un 35% tenien aquesta nacionalitat.

Com en el cas de l'augment de dones que s'adrecen a l'entitat, aquesta dada s'atribueix al treball continuat de difusió dels drets entre persones migrades. L'informe indica, però, que només un 10% de les persones ateses es troben en situació irregular.

Afegeix un comentari nou