5 casos d’èxit a les xarxes amb les entitats socials com a protagonistes

FCVS
La manifestació #VolemAcollir va tenir un gran èxit en part gràcies a la difusió que es va fer per xarxes. Font: Twitter
La manifestació #VolemAcollir va tenir un gran èxit en part gràcies a la difusió que es va fer per xarxes. Font: Twitter
Laia Bonet cedint el seu compte de Twitter durant la campanya #votinvisible. Font: Twitter
Laia Bonet cedint el seu compte de Twitter durant la campanya #votinvisible. Font: Twitter
Joves participants a la campanya #iDIDmyselfie per les persones amb diversitat funcional. Font: Twitter
Joves participants a la campanya #iDIDmyselfie per les persones amb diversitat funcional. Font: Twitter
L'Instagram i el Twitter són dues xarxes que potencien el missatge del Mulla't. Font: FEM
L'Instagram i el Twitter són dues xarxes que potencien el missatge del Mulla't. Font: FEM

5 casos d’èxit a les xarxes amb les entitats socials com a protagonistes

FCVS

Resum: 

El màrqueting online ha esdevingut una tècnica referència de comunicació al món social. Diferents organitzacions ja han experimentat els seus avantatges amb propostes innovadores per fer sensibilització.

Fa uns anys ningú s’imaginava que les persones sense llar es poguessin arribar a comunicar amb la classe política. O bé que, gràcies a 280 caràcters, donants de sang s’activessin per fer una visita al Banc de Sang. Ni tan sols, que un 18 de febrer del 2017, prop de 300.000 persones sortissin al carrer per exigir a les institucions l’acollida de persones refugiades fruit d’una iniciativa ciutadana a les xarxes socials.

En aquest sentit, plataformes com Facebook, Twitter o Instagram han esdevingut eines que les entitats socials han aprofitat per comunicar les seves campanyes. Amb l’objectiu de fer una crida de voluntariat o bé de sensibilitzar sobre una causa comuna, fer arribar la missió i els valors d’una entitat sense ànim de lucre és avui més fàcil gràcies a plataformes d'intercanvi i connexió com les xarxes socials.

Tipologies diverses, però mateixos canals. A continuació es presenten algunes de les accions model d’entitats socials a les xarxes amb més èxit dels darrers anys:

1. #VotInvisible, política i sensellarisme

La Fundació Arrels, centrada a acompanyar i vetllar pels drets de les persones sense llar, és una entitat experimentada en treure-li suc a Twitter. Tot i que no és l’única que han fet amb èxit, la campanya #VotInvisible va posar en relleu per les eleccions generals del 26 de juny de 2016 la pràctica invisibilitat del vot de les persones sense llar. Activistes, periodistes i voluntariat com David Fernández o Jaume Albaigès van cedir els seus comptes personals perquè el col·lectiu de persones que viuen al carrer pogués interpel·lar als polítics i fer que el missatge arribés amb més força.

2. Difondre la necessitat de donar sang

Cada dia es necessiten 1.000 donacions de sang a Catalunya. A les seves xarxes, el Banc de Sang no només difon informació sobre donació de sang, sinó també informació sobre altres causes que són interessants per la comunitat de seguidors. El to de les publicacions és sensible, i s’evita fer servir el sensacionalisme per cridar l’atenció. A través dels continguts a xarxes, incrementen base social i gràcies a una comunicació propera i amb humor aconsegueixen mobilitzar a donants i potencials donants.

3. ‘Selfies’ per la diversitat funcional

L’associació Projecte Didàctica és una entitat centrada a vetllar perquè les persones amb dificultats intel·lectuals puguin assolir els seus objectius a nivell laboral, social i personal. Un grup de joves estudiants van dissenyar la campanya #iDIDmyselfie, una proposta on animaven a tothom a fer-se ‘selfies’ amb el símbol de sumar per reivindicar el missatge de l’organització. La campanya va aconseguir que persones cèlebres com la Mònica Terribas, en Carlos Latre o Dídac Lee s’hi sumessin. La participació general va ser molt bona, aconseguint més de 600 fotografies a Instagram i 800 a Facebook.

4. ‘Casa nostra casa vostra’, per l’acollida de persones refugiades

La iniciativa ciutadana ‘Casa nostra, casa vostra’ amb centenars d’entitats i representants de la societat civil va aconseguir mobilitzar fins a 300.000 persones en la manifestació del 18 de febrer del 2017 a favor de l’acollida de refugiats i refugiades. Una de les puntes de llança de la campanya va ser l’ús que van fer de les xarxes socials, incrementant el nombre de seguidors de manera exitosa i en poc temps. Altres accions comunicatives com premsa i web van acompanyar la gestió de les xarxes, però el que va fer que voluntariat es mobilitzés per ajudar en la convocatòria de la gran manifestació, segons els organitzadors, van ser els missatges a Facebook.

5. Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple!

La campanya del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple té una força molt important a les xarxes socials. Amb la col·laboració de diferents ajuntaments, institucions, entitats i persones individuals, el missatge de la Fundació Esclerosi Múltiple arriba a una gran quantitat de gent. Més de 600 piscines a Catalunya se solidaritzen durant un dia per mostrar el suport a les persones que pateixen aquesta malaltia. A Instagram el hashtag #Mullat2017 va tenir més de 350 fotografies i altres xarxes com Twitter també han sigut un altaveu potent per difondre la festa solidària.

Afegeix un comentari nou