5 claus a tenir en compte a l'hora de constituir una entitat

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 claus a tenir en compte a l'hora de constituir una entitat

FCVS

Resum: 

A partir de l'experiència viscuda assessorant persones, la Federació Catalana de Voluntariat Social ens explica aspectes imprescindibles que cal tenir presents per posar en marxa una entitat.

Entre els serveis que ofereix la FCVS es troba el d'assessorar a aquelles persones que es plantegen engegar una entitat i no saben per on començar. Tot i que l'entitat no disposa dels coneixements necessaris per aconsellar en aspectes jurídics, si que compta amb les capacitats per assessorar i informar sobre altres elements més de base.

Tenint en compte l'experiència viscuda durant aquests assessoraments, la FCVS ens ofereix 5 consells a tenir en compte a l'hora de constituir una entitat:

1. Reflexionar sobre la finalitat

Abans de moure fils per posar en marxa una entitat, val la pena que els responsables es facin un seguit de preguntes com ara:

  • Quin serà l’objectiu de l’entitat? Quina serà la seva missió? A quina necessitat respondrà?
  • Quin tipus d’entitat serà? (social, comunitària, cultural, etc)
  • Què pretendrà aportar a la societat? Ja hi ha d’altres entitats que responen a la mateixa demanda?
  • Quins recursos es necessitaran per constituir l’entitat?
  • Quins projectes d’actuacions durà a terme? En quant temps voleu tenir assolida cada passa? Per a què?

Un cop analitzades aquestes qüestions i tenint clar el que busquem, estem preparats per engegar el procés de creació.

2. Consultar per aprendre d’experiències en l’entorn i per evitar duplicitats

Cada petit grup de persones pot ser expert en una temàtica diferent. Però, òbviament, si aquesta expertesa es posa al servei de la societat, és possible que es trobi amb d’altres actors treballant en temàtiques similars.

És per aquest motiu que cal analitzar bé les experiències similars que ens ofereix l'entorn com a exemples de bones pràctiques, per conèixer els serveis no coberts i evitar duplicitats.

3. Visitar i conèixer altres entitats de la localitat

Amb la finalitat de poder sumar esforços. Si la motivació de l’equip constituent és crear una entitat, per què no donar abans resposta a aquella necessitat que una altra entitat de l’entorn o de l’àmbit no pot abordar? Aquesta seria una bona manera de treballar realment en xarxa, col·laborant per a un bé comú. En aquest sentit, la FCVS esdevé una bona font d'informació ja que disposa de dades sobre entitats de l’àmbit, dimensions, abast, dinàmiques de la xarxa.

Cal conèixer totes les iniciatives a nivell local, contactar amb organismes i plataformes de coordinació municipal o civil (A Barcelona, per exemple, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el Consell d’Associacions de Barcelona) I a nivell d’organismes públics, cal consultar l’Ajuntament de la ciutat o bé el propi Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

4. Informar-se jurídicament

Cal demanar suport a un equipament municipal de la ciutat o entitats que ofereixin assessorament jurídic com ara Torre Jussana, Suport Associatiu o el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. I si, en aquell moment, els impulsors ja teniu fet el plantejament de generar un Pla de Voluntariat per a posar en marxa les actuacions de la futura entitat, podeu comptar amb el suport i assessorament de la FCVS que ofereix informació, formació i recursos per a què coordineu equips de voluntariat de manera professionalitzada.

5. Actuar

Un cop us heu informat jurídicament i teniu clar quin tipus d'entitat voleu engegar, cal realitzar tots els tràmits burocràtics pertinents i començar a caminar. Un cop constituïda l’entitat, és necessari difondre qui sou i què feu. Us caldrà buscar aliances amb altres agents de la xarxa. Si esteu interessats en comptar amb voluntaris/es, també és el moment de cercar-los a través de les borses de voluntariat, com ara la que ofereix l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, Torre Jussana o la FCVS.

Afegeix un comentari nou