5 recursos per celebrar el Dia de l'Orgasme Femení

Ravalnet
Un dit que frega una taronja com a metàfora visual de l'orgasme femení. Font: Nataliya Vaitkevich (Pixabay)
Un dit que frega una taronja com a metàfora visual de l'orgasme femení. Font: Nataliya Vaitkevich (Pixabay)

5 recursos per celebrar el Dia de l'Orgasme Femení

Ravalnet

Resum: 

L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Mandràgores, Sida Studi o l'Associació Benestar i Desenvolupament ABD són algunes de les entitats que visibilitzen la sexualitat femenina.

Clitorià, vaginal, cervical... "Només hi ha un tipus d'orgasme femení que és el cerebral", diu la sexòloga Lara Herrero a les xarxes socials. El que és cert és que la ciència, tradicionalment investigada per homes heterosexuals i blancs, no ha estudiat prou l'orgasme femení, i encara planen moltes ombres sobre la seva complexitat.

De fet, l'anomenada bretxa orgàsmica ens diu que mentre 3 de cada 10 dones tenen orgasmes sempre en les seves relacions, aquest és el cas de 8 de cada 10 homes.

Hi ha entitats que es dediquen a visibilitzar aquesta desigualtat i a acompanyar les persones amb vulva en l'autodescobriment a través de recursos i formacions. Fem un recull d'aquestes entitats i d'alguns dels materials que posen a la disposició de la ciutadania amb motiu del Dia de l'Orgasme Femení que se celebra el 8 d'agost.

1. Mandràgores

Aquesta cooperativa es dedica a l'educació sexual i afectiva des d'una perspectiva de gènere. La seva campanya 'Parlem de fluids, tal com raja!' parla sense tabús dels fluids que surten dels genitals. En el cas de les vulves, visibilitzen el fluix vaginal, la regla, el lubricant, l'ejaculació i la brollada.

També, amb #trenquemcoreografies, proposen prioritzar la comunicació en el sexe, viure el desig des de l'exploració, l'autoconeixement i l'escolta, i trencar estereotips desvinculant les pràctiques sexuals de les orientacions.

2. L'associació de Drets Sexuals i Reproductius

Aquesta entitat impulsa, fomenta i facilita la sensibilització, la prevenció i l’educació de la societat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva. Aquest material dirigit a educadores que treballen amb joves recull dinàmiques interessants per a l'autoconeixement o per trencar mites sobre els orgasmes. Des del Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS), a més, han col·laborat en la sèrie educativa 'Oh My Goig' a Betevé, un contingut que visibilitza la diversitat afectiva i sexual.

3. Associació Benestar i Desenvolupament (ABD)

Aquesta entitat impulsa el programa SEXus per oferir informació sobre sexualitat lliure de prejudicis i fomentar l'autonomia facilitant la presa de decisions. L'apartat 'Caixa d'eines' conté un recull de materials interessants sobre diversitat sexual, genital i afectiva per explorar els plaers.

4. Cooperativa Candela

La Lore és una consultoria en línia sobre sexualitat, relacions i gènere per a joves creada per la cooperativa Candela. En aquest material hi ha els pòsters i dinàmiques per treballar diversos aspectes de la sexualitat que ens proposa aquest personatge.

La primera és sobre el clítoris, sovint encara oblidat en les relacions sexuals centrades en la penetració, un fet comprensible si tenim en compte que la imatge del clítoris que tenim a dia d'avui, amb 8.000 terminacions nervioses que s'estenen internament, no es va divulgar fins l’any 1997.

5. Sida Studi

La documentació en línia d'aquesta entitat és molt útil per trobar materials i dinàmiques sobre sexualitats feministes i salut sexual per treballar violències homofòbiques i lesbofòbiques, i entre homes i dones. També per promoure l'autoconeixement de joves i infants, i ampliar la visió més enllà del coitocentrisme.

Afegeix un comentari nou