5 utopies per aconseguir la pau que avui ja són una realitat

FCVS
Autor/a: 
FCVS
Postal de Justícia i Pau per la celebració dels 50 anys.
Postal de Justícia i Pau per la celebració dels 50 anys.
El Parlament de Catalunya va prohibir l'ús de les bales de goma en actuacions policials l'any 2014.
El Parlament de Catalunya va prohibir l'ús de les bales de goma en actuacions policials l'any 2014.
Manifestació multitudinària contra la guerra d'Iraq a Barcelona.
Manifestació multitudinària contra la guerra d'Iraq a Barcelona.

5 utopies per aconseguir la pau que avui ja són una realitat

Autor/a: 
FCVS
FCVS

Resum: 

Justícia i Pau ha defensat des de fa 50 anys la pau al món denunciant injustícies i aconseguint fites històriques.

Hi ha algunes fites que semblaven impossibles fa uns anys, però que avui dia ja s’han aconseguit. Des de fa 50 anys, Justícia i Pau treballa per transformar la societat, fer-la més justa i perquè aquestes utopies que semblen gairebé somnis irrealitzables es puguin convertir en realitat. Posar fi al servei militar o que es prohibeixin les bales de goma en són alguns exemples.

En aquest sentit, l’entitat va celebrar les noces d'or mitjançant una exposició itinerant que van titular ‘Utopies que no ho són’ i que es va inaugurar el 12 d’abril de 2018. Des de llavors l’exposició ha recorregut municipis com Sabadell, Castell del Paborde o Vilassar de Mar.

Amb la col·laboració d’altres col·lectius, associacions i sobretot de la ciutadania, des del 1968 s’han assolit objectius gràcies a diferents campanyes, iniciatives socials i actes de sensibilització. Alguns d'ells són els següents:

L’abolició de la pena de mort a la Constitució espanyola (1978)

L’any 1975 es produeixen les darreres execucions de condemnes de mort del franquisme. Conjuntament amb Pax Christi i altres entitats, Justícia i Pau promouen la primera campanya a l’Estat espanyol contra la pena de mort, que genera una opinió pública contrària i que condueix a l’abolició de la pena de mort a la Constitució espanyola l’any 1978.

0,7% per al desenvolupament (1981)

Nacions Unides aprova l’any 1973 una resolució que demana als països industrialitzats que destinin el 0,7% del seu PIB a l’ajuda de països en vies de desenvolupament. Justícia i pau va llençar la campanya “Objectiu 0,7%” i a petició de l’entitat, els candidats a les eleccions generals de 1982 es comprometen amb aquest objectiu.

Mobilitzacions contra la guerra (1990-2014)

S’inicien conflictes bèl·lics a diferents parts del món, sobretot a l’Orient Mitjà. A Barcelona es produeix una manifestació massiva contra la invasió de l’Iraq del 2003 amb gran repercussió internacional. La campanya ‘Aturem la guerra’ va reunir a Barcelona fins a 1 milió i mig de persones segons els organitzadors en una manifestació multitudinària. Justícia i Pau també va participar en iniciatives i mobilitzacions contra els conflictes armats a Iugoslàvia, Afganistan, etc...

Fi al servei militar obligatori (2001)

El servei militar obligatori a l’Estat espanyol es suprimeix l’any 2001. Tot i això, l’any 1986 Justícia i Pau ja va crear la Comissió d’Objecció de Consciència al Servei Militar i va començar a donar suport i orientació als objectors de consciència. A més, l’entitat també va promoure l’objecció fiscal a la despesa militar.

Supressió de les bales de goma al Parlament de Catalunya (2014)

A Catalunya es produeixen diversos casos de persones que perden un ull a causa de bales de goma disparades per la policia en manifestacions. Conjuntament amb l’Associació STOP Bales de Goma treballen perquè se’n prohibeixi l’ús. La pressió en els mitjans i la intervenció en el Parlament de Catalunya porta l’abolició de l’ús de les bales de goma per part de la policia catalana el 2014.

Afegeix un comentari nou