Àmbit de la notícia
Social

7 beneficis de l’educació inclusiva

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • És important considerar la diversitat en el sistema educatiu com una font d’enriquiment.
    És important considerar la diversitat en el sistema educatiu com una font d’enriquiment. Font: Canva.
  • L’educació inclusiva pretén donar resposta a les necessitats de tots els infants, adolescents i joves independentment de les seves condicions socials.
    L’educació inclusiva pretén donar resposta a les necessitats de tots els infants, adolescents i joves independentment de les seves condicions socials. Font: Canva.

L’educació inclusiva no només té un impacte positiu per a les persones amb discapacitat sinó que també per a l’alumnat que comparteixen amb elles estudis o activitats.

El model educatiu inclusiu és quan infants, adolescents o el jovent amb discapacitat o sense, poden aprendre juntes i sense discriminació. Aquestes experiències fan que tot l’alumnat treballi per una societat més humanitzada i tolerant. Les entitats del tercer sector són clau per poder fomentar aquest tipus d'educació.

Tant és així que l’ONU ha definit com un dels seus objectius de desenvolupament sostenible, garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge permanent per a tothom. Així doncs, l’educació inclusiva aporta un gran nombre de beneficis per a l’alumnat.

1. Espai inclusiu

Un centre educatiu o de lleure que tingui una mirada inclusiva ensenya a no discriminar per cap característica que segueixi la norma. Això fomenta l’empatia i la tolerància, i ofereix una educació més enriquidora que la tradicional.

2. Igualtat d’oportunitats

Que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats és clau quan es parla d’educació obligatòria. Per aquest motiu, és important que infants i el jovent puguin aprendre que el dret a l’educació es respecti a tothom.

3. Cooperació de l’aprenentatge

Els centres educatius i de lleure es poden veure beneficiats d’un equip de treball més ampli, amb la participació de les famílies i el suport d’especialistes. D’aquesta manera, hi ha un currículum adaptat, creatiu i en continu aprenentatge i reciclatge. 

4. Desenvolupament d’habilitats psicosocials

A l’escola o lleure inclusiu es treballa especialment la tolerància, la paciència, la solidaritat i l’empatia, tant l’equip docent, les famílies com l’alumnat. 

5. Aprenentatge més complet

Quan a un grup hi ha diversitat fa que l’alumnat a més d’aprendre el temari plantejat, pugui aprendre d’habilitats i talents diferents. Així es fomenta la col·laboració i el lideratge.

6. Increment de l’autoestima

L’alumnat que pot ajudar a les seves companyes i companys se sent realitat i augmenta el seu sentiment de pertinença. Així mateix, a les persones amb disparitat també enforteix l’autoestima, ja que se senten part de la comunitat i estan aconseguint formar-se i participar.

7. Prevenció de l’assetjament escolar

Quan es treballa la diversitat, la tolerància i l’empatia, com s’ha explicat anteriorment, l’alumnat és molt més conscient dels seus actes i de l’impacte que tenen. Això fa que sigui menys probable que tinguin comportaments intolerants.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari