7 opcions per aprofitar l'estiu fent voluntariat

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
El Centre d'Acollida Assís, a Barcelona, necessita persones voluntàries per servir els esmorzars de dilluns a diumenge. Font: Centre d'Acollida Assís
El Centre d'Acollida Assís, a Barcelona, necessita persones voluntàries per servir els esmorzars de dilluns a diumenge. Font: Centre d'Acollida Assís
Crida de voluntariat de l'Associació SaóPrat per acompanyar infants i joves en activitats esportives i de lleure durant l'estiu. Font: Associació SaóPrat
Crida de voluntariat de l'Associació SaóPrat per acompanyar infants i joves en activitats esportives i de lleure durant l'estiu. Font: Associació SaóPrat

7 opcions per aprofitar l'estiu fent voluntariat

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Les entitats socials reforcen les crides de voluntariat per poder mantenir l'atenció a les persones que acompanyen també durant l'estiu.

Noies i nois que aprofiten l'estiu per fer un voluntariat per primera vegada, però també persones de totes les edats que s'ho poden combinar perquè tenen uns horaris de feina més relaxats. La majoria d'entitats socials que atenen persones en situació vulnerable mantenen els serveis oberts a l'estiu i fan crides perquè s'hi incorporin noves persones voluntàries. També n'hi ha, sobretot les que ofereixen casals d'estiu, colònies i lleure educatiu, que incrementen molt l'activitat durant les vacances escolars i necessiten el reforç de voluntariat.

  • Ensenyar llengües a Bayt al-Thaqafa

Bayt al-Thaqafa cerca persones voluntàries que puguin dedicar un dia a la setmana a ensenyar llengües a persones migrants. L'entitat assenyala la importància de conèixer la llengua perquè tothom pugui exercir els drets de ciutadania i al juliol ofereix cursos intensius de castellà.

L'acompanyament lingüístic és una de les potes del servei d'acollida de Bayt al-Thaqafa a Barcelona. Per ser-ne voluntari o voluntària cal apuntar-se a una sessió informativa per conèixer les activitats de l'entitat i també la manera que tenen d'entendre el voluntariat.

  • Activitats d'estiu al Casal dels Infants

El Casal dels Infants necessita mil cinc-centes persones voluntàries per a l'estiu. "No cal tenir cap formació específica ni experiència laboral amb infants i joves. Simplement, busquem gent que vulgui actuar contra les desigualtats i tingui ganes de participar en les activitats d'estiu, que requereixen energia i motivació", explica el cap d'Incidència i Sensibilització del Casal dels Infants, Pau Dachs.

Les activitats d'estiu, per a dos mil infants i joves, a Barcelona, Badalona i Salt, són casals d'estiu, colònies, campaments o camps de treball. "Entenem el voluntariat com una eina de sensibilització i mobilització de la ciutadania a favor dels drets dels infants, joves i famílies i contra les desigualtats", hi afegeix. I recorda que les persones voluntàries han de tenir capacitat per fer vincle amb l'equip i les persones acompanyades, "perquè el Casal és una gran xarxa comunitària, una segona família per a moltes persones". Per ser voluntari o voluntària cal omplir el formulari.

  • Casal d'estiu a l'Associació SaóPrat

L'associació SaóPrat, que acompanya infants, joves i famílies a sortir de la situació de vulnerabilitat i esdevenir part de la ciutadana activa al Prat de Llobregat, cerca voluntariat per al seu casal d'estiu. La tasca és dinamitzar infants i joves a gaudir de les seves vacances fent activitats esportives i de lleure, sortides a la platja i a la piscina. Les persones interessades han d'escriure a m.simon@saoprat.net

Al llarg de l'any, SaóPrat també té voluntariat en programes d'atenció directa com ara el reforç educatiu per a ensenyaments postobligatoris, l'acollida i alfabetització de joves migrants i el suport al projecte d'inserció laboral.

  • Acompanyaments a l'Associació Aspid

L'estiu està ple d'activitats a l'Associació Aspid, de Lleida. Per donar suport als i a les professionals necessiten persones voluntàries. Cal que tinguin més de setze anys i que estiguin interessades "a conèixer noves realitats", diu la crida.

Tant a l'estiu com al llarg de l'any, Aspid necessita voluntariat per fer acompanyaments i suport a les sortides de persones amb gran discapacitat, però també per donar suport en els grups de treball de l'entitat, en la gestió i organització d'actes i en el desenvolupament de tallers. Les persones que hi estiguin interessades s'han d'inscriure al web de l'entitat.

  • Suport al centre obert de l'Associació l'Esquitx

La finalitat de l'Associació l'Esquitx és acompanyar i donar suport a la infància, adolescència i famílies de Ciutat Vella, a Barcelona, i una de les èpoques amb més activitat és l'estiu. L'entitat té oberta una crida de voluntariat per acompanyar infants i joves entre vuit i setze anys al centre obert i també per anar de colònies a la Casa de Cal Masover, a l'Esquirol.
Les persones interessades han d'escriure un correu a esquit@esquitx.org.

  • Atenció a persones sense llar al Centre d'Acollida Assís

Servir esmorzars, atendre les persones que fan ús del rober i de les dutxes, col·laborar amb les tasques logístiques d'alimentació o bé donar un cop de mà en el tema informàtic són algunes de les propostes de voluntariat que fa el Centre d'Acollida Assís, al barri de Sarrià, a Barcelona, per aquest estiu.

Hi ha possibilitat de fer el voluntariat en diferents franges horàries i cada dia de la setmana, perquè alguns serveis també estan oberts el cap de setmana, i tant juliol com agost i setembre. Les persones que hi estiguin interessades han d'escriure a voluntariat@assis.cat o omplir el formulari del web.

  • Voluntariat per la Llengua

El voluntariat lingüístic per aprendre i practicar el català no s'atura a l'estiu. Segueix en marxa tant la modalitat presencial com la virtual i el funcionament és que una persona que domina el català parli amb una altra que està en procés d'aprenentatge. Per participar al Voluntariat per la Llengua s'ha de ser major d'edat, disposar d'un mínim d'una hora a la setmana durant deu setmanes i tenir ganes de parlar. Tots els detalls del voluntariat per la llengua es poden consultar al web.

Afegeix un comentari nou