7 propostes per gaudir d’una estada solidària a l’estranger

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Quatre persones voluntàries observen la natura en un Camp de Solidaritat a la Índia. Font: SETEM
Quatre persones voluntàries observen la natura en un Camp de Solidaritat a la Índia. Font: SETEM
La Fundació Comparte treballa per millorar la vida dels infants vulnerables a Amèrica Llatina. Font: El Concreto
La Fundació Comparte treballa per millorar la vida dels infants vulnerables a Amèrica Llatina. Font: El Concreto

7 propostes per gaudir d’una estada solidària a l’estranger

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La majoria de viatges solidaris s’organitzen de cara a l’estiu, amb una forta presència del voluntariat per transformar projectes de comunitats locals.

Any rere any les entitats ofereixen diferents propostes per realitzar vacances solidàries a l’estranger. La diferència entre els diferents tipus de viatges solidaris és difícil i no hi ha una classificació determinada, però tot i les particularitats de cadascun, podríem dir que tots tenen un objectiu en comú.

Camps de treball, estades solidàries, viatges de turisme responsable, brigades... Totes aquestes vacances solidàries que organitzen les entitats vénen acompanyades d’una formació especialitzada per conèixer la realitat de cada projecte i els objectius de les organitzacions locals que visitaran.

La majoria de viatges solidaris s’organitzen de cara a les vacances d’estiu. Sovint l’edat mínima per poder apuntar-s’hi és 21 anys, tot i que en alguns casos és suficient amb ser major d’edat. En general, les despeses de transport, dietes i allotjament van a càrrec de les persones voluntàries que hi participen.

1. SETEM. Camps de Solidaritat

Els Camps de Solidaritat de SETEM té com a objectiu formar sobre les desigualtats entre Nord i Sud, amb una mirada crítica i impulsar l’activisme des de Catalunya a favor de la justícia global. Actualment l’organització ofereix programes a 13 països de 3 continents: Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. Les sessions informatives dels Camps de Solidaritat 2020 durant els mesos de febrer, març i abril ja s’han obert.

2. Yamuna ONGD

Yamuna és una entitat d’origen laic que treballa en projectes a Madagascar i l’Índia. L’entitat ofereix vacances solidàries per endinsar-te en el dia a dia d’una ONG i conèixer les dificultats amb les quals viuen les comunitats locals. Actualment Yamuna gestiona la Maison d’Hôtes Tsinjo, situada a Vontovorona (Madagascar)

3. Servei Civil Internacional de Catalunya

El Servei Civil Internacional és un moviment de voluntariat internacional per a la construcció de la pau. L’organització gestiona camps de treball a projectes on participen entre 5 i 20 persones voluntàries internacionals. La durada de les estades és de 3 setmanes, però també ofereixen camps de treball de llarga durada.

4. Fundació Autònoma Solidària

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) és una entitat social universitària amb la missió de contribuir per a fomentar una ciutadania activa, crítica i agent de transformació social. L’entitat disposa d’una secció sobre estades solidàries amb testimonis, preguntes més freqüents, enllaços d’interès, etc. També ofereix informació sobre el Cos Europeu de Solidaritat, un tipus de voluntariat per a joves d’entre 18 i 30 anys amb estades entre dos mesos i un any a diferents països.

5. Associació Catalana per la Pau

L’Associació Catalana per la Pau és una organització compromesa en la transformació de les condicions de vida de les poblacions més desfavorides i en l’assoliment d’estructures socials més justes. Actualment organitza Brigades de Solidaritat com un procés d’aprenentatge en la cultura de la solidaritat. D’una banda, consten d’un procés formatiu sobre el context internacional i d’altra, el desplaçament a diferents països (Colòmbia, Palestina, Mèxic, Congo i Filipines).

6. Fundació Comparte

La Fundació Comparte treballa per millorar la vida dels infants vulnerables a l’Amèrica Llatina. En aquest sentit, treballen de costat amb entitats locals compromeses amb la seva educació i drets. Actualment recolzen a ONGs que treballen amb infants a Hondures, Nicaragua, Argentina, Equador i Xile. Actualment ofereixen oportunitats per realitzar voluntariat en aquests projectes amb el programa ‘Voluntarios Viajeros’.

7. SODEPAU, Solidaritat per al Desenvolupament i la Pau

SODEPAU és una entitat que treballa per la solidaritat, el desenvolupament, la pau i els drets humans al Mediterrani. L’organització pretén ser un instrument de dinamització social i que impulsi el diàleg intercultural. Des de l’entitat fomenten els viatges com a complement fonamental per a l’activitat intel·lectual i el compromís conscient que aconsegueixi la transformació social.

Afegeix un comentari nou