8 de març: universitats en femení
Comparteix
Els centres universitaris d’arreu de Catalunya commemoren el Dia Internacional de la Dona a partir de diverses activitats i exposicions. Cada una d’ells posa l’accent en una dimensió diferent de la societat actual i passada, amb el punt comú que en tots els casos les protagonistes són les dones.
“Només les universitats que funcionen sota el prisma d'una igualtat real entre dones i homes poden assolir la qualitat i l'excel·lència acadèmiques” anuncia el manifest emès en el marc del Dia Internacional de la Dona per part de la Red de Unidades de Igualdad de Género para la Excelencia Universitaria (RUIGEU). Estiguin o no presents aquests plans d’igualtat a totes les universitats espanyoles, el que sí que és evident és que moltes d’elles disposen de persones amb iniciativa suficient per potenciar-ho.
En motiu del Dia Internacional de la Dona d’aquest 2012, bona part de les universitats catalanes han organitzat actes diversos per commemorar-lo i al mateix temps incidir sobre el paper que juguen i han jugat les dones en la societat que coneixem des d’enfocaments ben diferents.
Activitats a les universitats catalanes
La Universitatde Girona (UdG) ha obert dos concursos paral·lels. Per una banda, el Generathló 2012, una activitat anual basada en la realització de proves en grup que busquen promoure la reflexió sobre aspectes relacionats amb la igualtat de gènere. El contingut de les proves s’ha comunicat per correu electrònic als grups inscrits i la resolució l’hauran de lliurar abans del 29 de març. D’altra banda, la UdG a volgut innovar al impulsar la primera edició del concurs de relats curts “La dona que més admiro...”, obert a tota la comunitat universitària. Com a precedent a aquestes dues activitats principals, ahir es va portar a terme la conferència “Dones químiques excepcionals” a la Facultat de Ciències de la UdG. Amb aquesta, la doctora Pilar González de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va donar una visió general de varies dones científiques que han estat a primera fila, la més coneguda de les quals és Marie Sklodowska-Curie. Al llarg d’un recorregut per la biografia d’algunes pioneres es va voler posar en relleu la importància de les fites aconseguides, més meritòries encara tenint en compte les difícils circumstàncies acadèmiques que van haver d’afrontar.
Cinefòrums, conferències, concursos, exposicions... Els models són varis però tots comparteixen un mateix objectiu: celebrar el Dia Internacional de la Dona
Des del Programa de Salut de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) estan previstes una sèrie d’activitats al campus de Bellaterra de la UAB al llarg de la jornada d’avui orientades especialment a fer prendre consciència del valor humà de les dones i dels seus drets sexuals i reproductius, tema aquest últim en el qual s’ha volgut incidir a través de la difusió d’un manifest. Durant tot el matí, tant la FAS com diversos col·lectius d’estudiants de la UAB estaran a la Plaça Cívica. A les 16h de la tarda està prevista la projecció de la pel·lícula La luna en ti a la sala de cinema de l’ETC, on posteriorment es durà a terme un debat sobre els prejudicis i les visions de la menstruació a càrrec d’Elvira Marin de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCyB).
Com a activitat complementaria als actes centrals, el 20 de març es realitzarà una xerrada sota el títol “Els drets sexuals i reproductius. La llei de la interrupció de l’embaràs i noves línies de política de la salut”. Aquesta forma part de les sessions formatives del curs “Sexualitat i afectivitat: una mirada integradora” impulsat per la FAS.
La Universitatde Lleida (UdL) tampoc s’ha quedat de braços plegats aquest 8 de març. Des de principis de mes es poden veure dues exposicions diferents entorn al paper social desenvolupat per les dones. “La lluita per l’oportunitat de viure” és un recorregut al llarg del que van haver d’afrontar les dones des de la segona república fins a la construcció de la democràcia, passant pels difícils anys de la Guerra Civil i el Franquisme. L’exposició, que es podrà veure fins el 15 de març al passadís de la segona planta del Rectorat, es fonamenta en el llibre d’Isabel Segura Soriano, amb el qual comparteix nom. D’altra banda, “Amb A d’astrònoma”, el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitatde Barcelona (UB) busquen posar de manifest el paper que algunes dones de totes les èpoques han tingut en el camp de l’observació i l’estudi dels cossos celestes. Aquesta mostra es podrà veure fins el 30 de març al rebedor de la planta -1 de l'Escola Politècnica Superior de la UdL (Campus Cappont)
La Universitat Pompeu Fabra (UPF) exposa “Dones en lluita per un altre món possible”, una exposició que pretén mostrar la participació dels moviments feministes i de les dones en general en la construcció d’un altra món possible i imprescindible.
Afegeix un nou comentari