9 Barris Acull es prepara per tastar més de setanta sopes el 17 d’octubre

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Una imatge d'una de les edicions del ‘Festival de Sopes del Món Mundial’. Font: 9 Barris Acull
Una imatge d'una de les edicions del ‘Festival de Sopes del Món Mundial’. Font: 9 Barris Acull
La diversitat cultural i la convivència es concentren al voltant d'olles de sopes a Nou Barris. Font: 9 Barris Acull
La diversitat cultural i la convivència es concentren al voltant d'olles de sopes a Nou Barris. Font: 9 Barris Acull
Una imatge del 'Festival de Sopes del Món Mundial' amb actuacions de circ. Font: 9 Barris Acull
Una imatge del 'Festival de Sopes del Món Mundial' amb actuacions de circ. Font: 9 Barris Acull

9 Barris Acull es prepara per tastar més de setanta sopes el 17 d’octubre

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

Després que l’any passat el festival de cuina multicultural s’hagués de suspendre, les entitats de Nou Barris, a Barcelona, confien poder organitzar una diada plena d’actes seguint els protocols sanitaris.

El ‘Festival de Sopes del Món Mundial’ escalfa motors per poder celebrar la dissetena edició el 17 d’octubre en una diada especial. Aquest any hi haurà actes durant tot el dia, perquè la jornada s’inclourà a dins de la celebració de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Ja s'han obert les inscripcions per a tothom que hi vulgui cuinar una sopa.

Es tracta d’una de les activitats més acolorides i amb més participació de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements i la Xarxa 9 Barris Acull, una xarxa integrada per més de vuitanta entitats de Nou Barris. La seva finalitat és treballar de forma coordinada per fomentar la convivència als barris. El ‘Festival de Sopes del Món Mundial’, però, és una de les activitats que van més enllà del districte i, abans de la pandèmia, s’havia convertit en una cita indispensable per a veïns i veïnes de tot Barcelona.

Després de l’anul·lació de l’any passat, l’organització confia poder cuinar les sopes aquest any, encara que sigui amb les mesures sanitàries que exigeixin les autoritats. D’entrada, ja s’ha fet un canvi d’ubicació per poder controlar l’aforament. “Ho farem al pati de la seu del districte de Nou Barris, que és un recinte tancat a l’aire lliure, i no pas enmig de la Via Júlia, com era habitual”, explica Carmina Álvarez, portaveu de la Xarxa.

Sopes, circ i blues

L’any passat es va suspendre quan ja ho tenien tot a punt, perquè el Festival s’havia de fer al març, just quan es va decretar el confinament per la Covid-19. Confien que aquest any no hi hagi cap contratemps i, a més de les sopes d’arreu del món, hi haurà circ, al matí, i actuacions de blues a partir de la una del migdia.

S’ha obert el període de recepció de receptes, que es tancarà el 26 de setembre. En cada recepta s’hi ha d’indicar: el nom de la sopa, la procedència, els ingredients, la forma de preparació i algun comentari final (alguna curiositat o anècdota); els noms de les persones que la cuinaran i el de l’entitat, i també si es necessitaran estris de cuina, com ara olles, cullerots o batedores.

La sopa es podrà portar ja feta de casa o cuinar-la el matí del festival. S’habilitarà un espai amb fogons al carrer. A partir de les 13h es podran començar a servir. Els últims anys s’ha superat la setantena de sopes.

El ‘Festival de Sopes del Món Mundial’ es fa des de l’any 2004 i s’emmiralla en el ‘Festival de Sopes de Lille’ (França). Des del principi, l’equip promotor de la iniciativa tenen clar que és una excusa per trobar-se i sortir al carrer i compartir una estona, però Álvarez indica també que “la sopa és un símbol de barreja i alhora de diferència, d'alguna cosa molt pròpia i alhora molt universal”.

Fer la trobada la voltant d’un plat tan comú com una sopa significa compartir tradicions culinàries d’arreu del món. “Les sopes mostren la diversitat de la nostra societat i alhora es poden veure les diferents maneres de fer un mateix plat”, reflexiona Álvarez. Com a anècdota, recorda com els primers anys era difícil trobar alguns dels ingredients tradicionals per a algunes receptes i les famílies els hi enviaven del lloc d’origen. Actualment, als comerços de Barcelona ja s’hi pot trobar pràcticament de tot.

Afegeix un comentari nou