Àmbit de la notícia
Social

L'associació ABD i el voluntariat lluiten contra la pobresa energètica

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Liana Aguiar
  • Un 63,5% de la població dedica més de 10% dels ingressos familiars al pagament de les factures energètiques (Font: Fundació ABD)
  • Núria Salas, directora de l’Àrea d’Inclusió i Pobresa d’ABD (Font: Liana Aguiar/FCVS)
  • Un 52,1% de la població ha patit dificultats per pagar les factures d'energia. (Font: Fundació ABD)
  • Seu de la Fundació ABD a Barcelona. (Font: Liana Aguiar/FCVS)
  • Núria Salas mostra l’estudi d’ABD sobre pobresa energètica (Font: Liana Aguiar/FCVS)
  • El projecte consisteix en captar i formar persones voluntàries interessades en ajudar a combatre la pobresa energètica.

El projecte Fuel Poverty Group treballa per la prevenció i promoció de la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat i per la lluita contra la pobresa energètica.

L'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i l'associació Ecoserveis van posar en marxa, l'any 2013, el projecte Fuel Poverty Group. Es tracta d'un programa, format per persones voluntàries, que treballa per la prevenció i promoció de la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat social i per la lluita contra la pobresa energètica.  

D'acord amb l'estudi d'ABD "Cruixir de dents - La vivència de la pobresa energètica a l'Àrea Metropolitana de Barcelona" publicat l'any 2015, un 75,6% dels usuaris de l'entitat es troben en situació de pobresa energètica.

Núria Salas, directora de l’Àrea d’Inclusió i Pobresa d’ABD, explica que el perfil dels beneficiaris del programa és molt divers, ja que atenen a persones a l’atur, persones que combinen feines diverses, que tenen problemes d'alfabetització o dificultats amb l’idioma, que desconeixen temes tècnics referents als subministraments d'energia, entre d'altres. 

El projecte consisteix a captar i formar persones voluntàries interessades en ajudar a combatre la pobresa energètica. Les persones voluntàries reben una formació on adquireixen coneixements socials, ambientals i tècnics com per exemple, la lectura de factures i les mesures de protecció. En aquest període, la xarxa de persones voluntàries ja ha atès a prop de 800 persones pel dret d'energia.

Un 9,5 % de població no pot mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada

El concepte de pobresa energètica és relativament nou i divideix als experts internacionals. La definició més consensuada afirma que es tracta de "la incapacitat de la família de fer front al pagament de l'energia necessària per a una vida digna".

Núria Salas explica que, per exemple, el Regne Unit classifica com a pobresa energètica quan més del 10% de la renda familiar es destina a pagar els subministraments bàsics. "És un criteri molt economicista considerar només els ingressos i les despeses. La veritat és que molts altres indicadors poden evidenciar que aquella família està en situació de pobresa energètica" remarca Núria Salas.

Dades del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya mostren que 639.000 persones, un 9,5% de la població, no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada durant els mesos d'hivern. A Espanya, segons ABD, la xifra supera els 4 milions de persones, un 10,6% de la població total.

Índex de pobresa energètica

63,5% de la població dedica més de 10% dels ingressos familiars al pagament de les factures energètiques.
52,1% ha patit dificultats per pagar les factures d’energia.
13,9% ha deixat de pagar les despeses energètiques.
10,6% ha deixat d’escalfar la llar.
5,8% de les llars han patit talls de subministraments energètics.

Font: Fundació ABD i Termòmetre d’Exclusió Social – 2015

Tres fronts de treball des de Fuel Poverty Group

Fuel Poverty Group promou la intervenció amb les persones en situació de vulnerabilitat. Per aquest motiu, el programa estableix tres fronts de treball: formació d’eficiència, punts d’informació energètica i intervenció en el domicili.

Els tallers de formació representen la part més intensa i preventiva del programa. Els voluntaris expliquen als usuaris conceptes d’energia, informacions pràctiques sobre com millorar l’eficiència energètica de la llar i, principalment, ajuden a la comprensió de les factures. “El que les persones volen és saber si la factura és correcta i si poden estalviar més el consum d’energia” resumeix la directora. "El grup no assumeix les gestions. Ells informen a cada persona els passos que ha de seguir, la documentació necessària i altres orientacions sobre els tràmits" aclareix.

L’objectiu real del projecte és reduir la pobresa energètica, però, sobretot, empoderar les persones: “Es tracta d’oferir eines perquè ells mateixos siguin capaços d’afrontar la situació i donar resposta a la dificultat que tenen” reforça la directora.

El segon front de treball són els punts informatius, en els quals els voluntaris es dediquen a l'atenció individualitzada sobre consum i dificultats, i així posteriorment presentar propostes de canvi d’hàbits. 

El tercer front són les intervencions en el domicili. Els voluntaris elaboren un diagnòstic de la llar, avaluen ítems com el consum energètic de la família, els usos d’energia, les característiques de l’edificació o la ubicació de la finca, entre altres. Amb aquest diagnòstic, els voluntaris ofereixen propostes de millora que puguin representar un estalvi econòmic per a les famílies.

Projecte conjunt amb l'Ajuntament de Barcelona

A banda del FPG, ABD és una de les entitats que ha promogut el projecte pilot “Energia, La Justa”, que consisteix en requalificar professionals de la construcció que es troben a l’atur com a agents d’eficiència energètica i donar-los noves oportunitats de treball, aprofitant l’experiència en el sector.

En només cinc mesos, el projecte va formar i ocupar 100 persones i va atendre 3.100 llars. El projecte va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través del programa municipal Làbora, i vuit entitats socials.

El voluntariat, una peça clau

Quan arriba l'hivern, augmenta el consum d'energia i, com a conseqüència, les demandes a ABD. "La figura del voluntari és clau en tots els projectes en els quals estem treballant", afirma Núria Salas.

L’enginyer de telecomunicacions i investigador de temes d’energia, Oriol Travesset, és voluntari de Fuel Poverty Group, pràcticament des del principi del programa, impartint tallers i orientacions als punts informatius. Travesset explica que forma part del programa perquè l’interessa el tema i per la seva experiència anterior gràcies a la seva participació en projectes socials d’electrificació rural al Perú.

“Trobo que és un programa interessant i innovador perquè crea una xarxa de voluntaris que permet arribar més lluny. Des que vam començar, ha augmentat els grups locals a altres municipis”, comenta Travesset, que col·labora en activitats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Crida de persones voluntàries

El perfil de les persones voluntàries que actuen en la lluita contra la pobresa energètica és molt variat. Si abans s'interessaven persones amb formació en àrees socials com la psicologia, sociologia, treball social o educació social, ara també s'apunten professionals i estudiants d'àmbits més especialitzats i tècnics com ara ambientòlegs, arquitectes o enginyers.

No obstant això, qualsevol persona pot apuntar-se com a voluntària mitjançant el correu electrònic info@energiajusta.org o a la web www.energiajusta.org.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari