Adela Atero: "Un part conscient defuig de la infantilització de mares i pares"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Adela Atero és llevadora de l'equip de Migjorn. Font: Daniel Martínez
Adela Atero és llevadora de l'equip de Migjorn. Font: Daniel Martínez
El centre de salut Migjorn ha acompanyat més de 1.200 naixements des del 2000. Font: Neus Verdés
El centre de salut Migjorn ha acompanyat més de 1.200 naixements des del 2000. Font: Neus Verdés

Adela Atero: "Un part conscient defuig de la infantilització de mares i pares"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

El centre de salut Migjorn, Casa de naixements ha acompanyat més de 1.200 parts des que es va fundar l'any 2000 a Sant Vicenç de Castellet.

L'Adela Atero és una de les llevadores de l'equip de Migjorn, Casa de naixements, que ofereix serveis d'atenció a l'embaràs, al part, al postpart i a la criança, des d'una filosofia de respecte, autonomia, consciència i seguretat d'aquests cicles naturals.

Què fa la figura de la doula?

Ser doula és una professió reconeguda arreu del món. A Espanya, tot i existir doules, no estan reconegudes com a tal. La doula és una dona que té els coneixements suficients per acompanyar i assessorar, fins a cert punt, a les dones en procés d'ambaràs, part i postpart. Les funcions que fan habitualment són de logística i acompanyament emocional, i fins i tot, de detecció de possibles dificultats.

Què és la carta de rascabalament durant l’embaràs?

Fa molts anys que s'està parint a casa i recomanem que es redacti la carta de rascabalament, que és una opció reconeguda en altres països -de nou, excepte a aquí-, on es demana que el sistema sanitari es faci càrrec de les despeses econòmiques derivades de parir a casa.

Què és un part respectuós i conscient?

Un part respectuós és respectar les demandes i decisions de la dona durant el seu part, tant sigui a casa com a l'hospital, com en una casa de parts. I un part conscient defuig d'entrar en la visió paternalista que impregna el sistema sanitari, i que infantilitza a les dones i als pares. Un part conscient passa per tenir tota la informació que demanen mares i pares per poder decidir amb coneixement sobre la seva salut i la del nadó, com a persones adultes i responsables que són.

"És més segur parir a casa que a l'hospital".

S’hauria d’incloure dins de la cartera de serveis sanitaris?

El part respectuós i conscient s'hauria d'incloure en la cartera de serveis sanitaris. Les dones tenen tot el dret a triar on volen parir. Parir a la Casa de naixements és una opció tan segura com ho és la de l'hospital. S'ha evidenciat que és més segur parir a casa que a l'hospital.

Què perjudicial donar sang del cordó umbilical?

Generalment, la dona que fa donació de sang de cordió umbilical no té tota la informació. Per fer-la, quan neix el nadó, immediatament s'ha de clampar el cordó i tota la sang, que és del nadó, i que està en circulació -una tercera part del seu volum de sang-, li has de prendre; en comptes de que retorni cap al cos del recent nascut. Aquesta operació és impensable traslladarla a qualsevol persona adulta.

Qualsevol de nosaltres no podem fer una donació de la tercera part de la nostra sang. Els nadons que passen per l'experiència de donar sang del cordó umbilical pateixen una anèmia considerable durant el primer any de vida.

Quin és el procés postpart i d’alletament?

La majoria de dones fan la preparació del part però és important tenir una mirada en el postpat. Fer un seguiment de les cures a tots els nivells, físic i emocional, tant de mare com del nouvingut. Cal tenir en compte, per exemple, si la mare està descansant bé i si té prou suport logístic per poguer tenir cura del nadó, especialment durant les primeres setmanes.

En quant a l'alletament, s'ha d'establir adientment. El nadó a d'aprendre a mamar, obrir bé la boca i amb una posició correcta, evitar fer mal a la mare, etc. Tot aquest procés requereix també d'unes visites periòdiques en què es procura pel benestar de la mare i que el nadó va agafant el pes que li correspon. Cal donar-li la importància que es mereix a la quarantena.

Afegeix un comentari nou