Àmbit de la notícia
Social

Lluc Rasquera: “Amb el Club Social de Joves hem pretès afavorir la inclusió comunitària de la població amb Trastorn Mental Sever”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
  • Lluc Rasquera, treballador social de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles de Reus.
    Font: AFMMT
  • El  Club Social de Joves es va iniciar l’any 2015 a Reus i actualment hi participen 23 joves amb Trastorn Mental Sever.
    El Club Social de Joves es va iniciar l’any 2015 a Reus i actualment hi participen 23 joves amb Trastorn Mental Sever. Font: AFMMT
  • Les activitatsdel Club es programen en l’assemblea del grup.
    Les activitats del Club es programen en l’assemblea del grup. Font: AFMMT

Lluc Rasquera, treballador social de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles, ens explica la tasca d’aquesta entitat que des de fa més de 20 anys treballa a Reus per millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

Com va néixer la vostra associació?

L’Associació de Familiars de Malalts Mentals Doctor Francesc Tosquelles (AFMMT) es va crear el 1996 a la seu de l’Institut Pere Mata de Reus, a partir de l’esforç d’uns pares preocupats per la problemàtica familiar en què es trobaven.

Des dels inicis hem realitzat xerrades formatives i actes per trencar l’estigma i hem intentat millorar l’atenció sanitària que reben les persones amb trastorns de salut mental, així com crear protocols conjuntament amb altres institucions. També hem impulsat serveis que no existien dins la Xarxa Sanitària i els hem mantingut en el temps com, per exemple, l’Esplai amb persones amb un Trastorn Mental Sever , el Servei del Grup d’Encontre Familiar, el Club social “El Porxo” o el Servei Respir, entre d’altres


Entre els diferents projectes que gestioneu hi ha el Club Social de Joves. Quin és l'objectiu d'aquest recurs?

El Club Social de Joves es va iniciar l’any 2015 a Reus i s’adreça a persones de 18 a 35 anys que, per causa d’un Trastorn Mental Sever, tenen dificultats d’inserció social i d’integració comunitària al seu entorn natural. Té per finalitat, dins d’un marc de relacions socials, augmentar la participació i les diferents maneres de vinculació amb la comunitat mitjançant l’ocupació significativa del temps lliure

Amb aquest servei hem pretès normalitzar i afavorir la inclusió comunitària de la població jove amb Trastorn Mental Sever.


Com funciona el Club Social? Quin tipus d'activitats oferiu?

Per tal de realitzar una bona inclusió en la comunitat s’ha realitzat tant intervenció individual com grupal. La intervenció grupal es realitza dos dies a la setmana, principalment en recursos de la comunitat, i les activitats es programen en l’assemblea del grup i són diverses: esportives, salut i natura, artístiques, culturals, formatives, etc. L'objectiu és que el jove s'apoderi i i s'integri a altres serveis comunitaris sense dependre dels serveis especialitzats en salut mental.

També és molt important la intervenció individualitzada, l'acompanyament i seguiment de cada jove. En aquest projecte és important que el professional eviti totalment l'assistencialisme i els doni eines per tal que vagin realitzant espais d'autogestió sense suport professional.


Quantes persones gaudeixen d'aquest servei?

Durant l’any 2017, hi han participat 23 persones (17 nois i 6 noies) amb edats compreses entre els 20 i 35 anys i procedents de diversos indrets del Camp de Tarragona. El perfil d’aquests joves normalment presenta una baixa o nul·la inserció laboral, amb poca formació i experiència. Per tant, unes de les fites de futur és potenciar la seva vinculació cap a serveis formatius i laborals del territori.


Quin paper té aquest espai a l'hora de promoure la inclusió social d'aquest col·lectiu?

El Club Social de Joves ha permès incidir en la doble direccionalitat de la inclusió, és a dir, no només apropar les persones amb trastorn mental a la comunitat sinó també tractar d’apropar la comunitat a la realitat de les persones amb trastorns. D’aquesta manera es posen en joc noves vies i estratègies per participar amb independència del seu entorn social.


Fa més de 20 anys que treballeu a Reus en l'àmbit de la salut mental. Quin balanç en feu?

Valorem molt positivament el recorregut de l’entitat durant aquests 20 anys tot i que queden moltes coses pendents per tal de millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

De cara al futur tenim diversos reptes com millorar la comunicació externa i interna de l’AFMMT, promoure nous serveis i revisar els actuals, millorar la sostenibilitat econòmica i noves formes de finançament i millorar la participació interna, augmentar el número de persones sòcies i renovar la junta directiva.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari