Àmbit de la notícia
Social

AMPANS: "Acompanyem les persones que necessiten suport en diversos moments de la vida"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Usuaris d'AMPANS
  • Treballadors de les vinyes d'Urpina
  • Usuaris d'AMPANS presentant la seva participació al Psychodelic Dance Festival
    Usuaris d'AMPANS presentant la seva participació al Psychodelic Dance Festival
  • Treballadors a Formatges Muntanyola
    Treballadors a Formatges Muntanyola

Parlem amb la Joana Tubau, responsable de comunicació de la Fundació Ampans, sobre la inclusió en el món del treball de persones amb discapacitat intel·lectual i els projectes de la Fundació per aconseguir aquesta inclusió.

Qui sou AMPANS?

AMPANS som una fundació al servei de les persones amb discapacitat intel·lectual.  En aquests moments estem acompanyant a més de dues mil persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, i darrerament també en situació de vulnerabilitat, des dels àmbits de l’educació i la formació, la inserció laboral, l’acolliment residencial...  Fem un acompanyament a les persones allà on ens necessiten en tots els cicles de la vida, oferint els suports o serveis que ajudin a fer el seu dia a dia més fàcil, a viure amb la màxima plenitud i autonomia possible, i que  generin oportunitats d’inclusió social i laboral.

Teniu més de 50 anys de trajectòria. D’on i com va sorgir la iniciativa de crear la fundació?

AMPANS va néixer de la voluntat d’un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual que volien una vida millor pels seus fills i filles, i van començar un camí llarg i difícil, determinats cap a la plena inclusió. El primer servei que van impulsar va ser l’escola, que va començar amb una aula amb tres alumnes amb necessitats educatives especials. Avui l’escola Jeroni de Moragas d’AMPANS atén a més de 230 alumnes i és centre CEEPSIR (Centre d’Educació Especial proveïdor de serveis i recursos) és a dir, que dóna suport i ajuda a formar a mestres i professors per atendre la diversitat a les aules de les escoles ordinàries. L’evolució que ha seguit l’escola al llarg d’aquests anys ha estat resultat d’una voluntat permanent de preveure i avançar-se a les necessitats de les persones i de les seves famílies, i és un exemple del  mateix procés que han seguit la resta de serveis que hem anat dibuixant en aquests més de 50 anys.

Una de les apostes d’AMPANS és la formació i la inserció laboral, com treballeu en aquest àmbit?

La formació és clau per aconseguir la inserció laboral de les persones. Preparar-se, adquirir competències, hàbits socials per a encaixar en un equip, i desenvolupar-se en un lloc de treball on pugui ser competitiu igual que qualsevol altra persona. El servei d’Inserció prepara, acompanya i dóna suport a la persona  en el procés de formació i inserció d'una forma integral i contínua, fins i tot, si cal, en el propi entorn familiar. Acompanyem les persones en la recerca de feina a les empreses de la comarca perquè el natural és que treballin fora dels nostres propis centres de treball. Però si no hi ha un lloc de treball adequat o falta experiència, emprenem projectes on les persones adquireixen l’ofici, per exemple un restaurant que tenim  al centre de Manresa, el Canonge.  Però també  una formatgeria artesanal (Muntanyola) que ha rebut prestigiosos premis, fins i tot internacionals, o un Garden a Santpedor. Cultivem vinyes i  produïm els vins Urpina, i gestionem dos quioscs a Manresa. A més disposem de serveis a les empreses, com ara neteja i manteniment, jardineria, manipulats i acabats industrials, una petita impremta, i ens encarreguem de la recollida selectiva i dels punts verds a gairebé tota la comarca. El 2016 vam aconseguir amb èxit 221 nous contractes laborals a les empreses de la nostra comarca i més de dues-centes persones treballen al Centre Especial de Treball (CET) d’AMPANS.

Com s'aconsegueix la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental en el món del treball?

Explicant, posant en valor les capacitats de cada persona, trobant l’encaix perfecte entre el perfil i el lloc de treball, amb formació, realitzant una important tasca de prospecció, coneixent el territori i les empreses, donant a conèixer l’excel·lent tasca dels professionals d'Inserció, explicant els avantatges de la Llei general de la Discapacitat... La introducció gradual de les polítiques de responsabilitat social són una ajuda però queda molt per fer. Cal atraure les Pimes, i a la societat en general, perquè les empreses siguin cada vegada més socials. No obstant això, i no menys important és demostrar que fem tan bé o fins i tot millor, la tasca que ens encomana una empresa. Aquesta és la millor carta de presentació.

Finalment, sou una entitat molt arrelada al territori. Quina és la vostra relació i el vostre impacte al Bages?

AMPANS forma part de la memòria i de la vida de molts bagencs, per dir-ho d’alguna manera. Som una entitat amb una llarga trajectòria. Moltíssimes persones han ajudat a fer realitat l’entitat. Durant prop de 25 anys vam realitzar una campanya de recollida d’ampolles de vidre i paper que requeria de centenars de voluntaris. Moltes persones de la comarca es van iniciar en el món del voluntariat a través de les campanyes d’AMPANS. Avui l’entitat compta amb prop d’un miler de donants i hi ha molts lligams emocionals, sentimentals, professionals, institucionals... A més, som una organització molt viva. Sovint ens diuen que “estem a tot arreu”. Crec que és un fenomen  molt propi les entitats del nostre sector i del tercer sector en general. Ens hem de moure, estar en els llocs on es generen oportunitats, tenir equips amb capacitat de lideratge i d’iniciativa, perquè tenim una raó molt potent per no aturar-nos i avançar dia a dia: les persones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari