Andrea Lizana: "Cal que les persones amb discapacitat intel·lectual també puguin gaudir de l'estiu"
Comparteix
La responsable de Captació de Fons i Voluntariat de la Fundació Viver de Bell-Lloc ens parla de l'entitat i del projecte 'l'Estiu també és nostre', on hi necessiten persones voluntàries.
Com va néixer la Fundació Viver de Bell-Lloc i amb quina finalitat?
Els orígens es remunten a l'any 1982, a partir de la inquietud d'un grup de pares i mares preocupats pel futur dels seus fills, alumnes de la Escola-Viver Castell de Sant Foix, en acabar la seva etapa escolar. Al principi la seva definició responia al que llavors s'anomenaven centres d'iniciació productiva i va començar amb un grup de 18 persones.
Paral·lelament es van anar posant en marxa els diferents serveis assistencials per tal d’oferir un servei integral i normalitzador a les persones que hi treballaven: servei d’acollida i orientació 1990, servei de suport a la integració laboral 1991, llar residència 1996, servei de lleure 2001, servei de formació ocupacional 2002, servei de vida independent 2004.
Formeu part del Grup Viver de Bell-Lloc, en què consisteix aquesta agrupació d’entitats sense ànim de lucre?
L'any 2010 es va crear una nova estructura jurídica, creant dues noves entitats: la Fundació Lluïsa Oller per a l'Assistència i la Integració social de les persones en risc d'exclusió ( FLO) i la Fundació Viver de Bell-lloc (FVB). Són dues entitats que comparteixen la missió de promoure el creixement personal i la inclusió laboral de persones en risc d’exclusió, especialment aquelles amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental sever, desenvolupant i participant en projectes empresarials i socials sostenibles.
La diferència rau en que FLO es dedica a la part assistencial i FVB a la part formativa i laboral, però el fet d’estar agrupades facilita un treball en xarxa per oferir una atenció integral.
Quins projectes d’inclusió social i laboral desenvolupeu?
Dins els projectes d’inclusió laboral comptem amb formació ocupacional, també un servei d’inserció laboral a empresa ordinària i nosaltres som en sí mateixos un centre especial de treball.
Fora de l’àmbit laboral, tenim una llar residència que acull a 16 persones que aprenen a dur una vida autònoma i també un servei de suport a l’autonomia en la pròpia llar.
Complementàriament, tenim programes de lleure amb activitats i sortides els caps de setmana. Les persones de la fundació reben també un servei d’acollida i orientació i d’ajustament personal i social.
A qui van destinats els vostres programes i com ho feu per captar-los?
Els nostres projectes es destinen a persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental. Les persones poden adreçar-se directament a la fundació o bé venir derivades de serveis d’atenció primària i el servei local d’ocupació o d’altres entitats i/o fundacions tutelars.
Ara que s’apropen les vacances d’estiu, ens agradaria parlar del programa de voluntariat ‘L’estiu també és nostre’. En què consisteix?
A l’estiu les persones de la Fundació tenen vacances a la feina, i això, que per a moltes persones és sinònim de més temps d’oci, per elles sovint significa quedar-se a casa sense fer res.
Volem donar-los l’oportunitat de gaudir d’un estiu actiu anant a la piscina, a passejar o prendre alguna cosa i fer tallers i esport, fomentant així la seva autonomia i socialització.
Quines són les funcions a desenvolupar per part de les persones voluntàries?
Treballem amb una atenció el més personalitzada possible i per això busquem voluntaris que facin de ‘padrins d’estiu’ i que puguin compartir estones amb una o més persones de la nostra llar residència. Es tracta de planejar activitats juntament amb les persones i fer-les conjuntament. Gaudir de l’estiu donant la oportunitat de gaudir-lo a altres persones.
Què han de fer aquelles persones que estiguin interessades en participar del projecte com a voluntaris/es?
És molt senzill, només han d’enviar un correu a voluntariat@vivelloc.cat o trucar al 938444105. Coneixerem les seves motivacions, les convidarem a visitar la fundació i buscarem la millor manera perquè gaudeixin de l’estiu alhora que col·laboren amb altres persones.
Per acabar, ens agradaria conèixer el moment més especial que heu viscut com a entitat.
Un dels moments més especials va ser fa un parell d’anys quan la impulsora de la Fundació i Presidenta d’Honor, Lluïsa Oller, va decidir donar la seva casa per convertir-la en una segona llar residència amb capacitat per a 12 persones. Ha dedicat la seva vida a les persones amb discapacitat intel·lectual i sempre ha tingut gent acollida a casa, així que va decidir fer un pas més amb un gran gest. Ara ja la tenim enllestida i a punt per poder engegar-ne l’activitat.
Afegeix un nou comentari