Àmbit de la notícia
Social

Àngels Carrió: "Hem procurat mantenir la relació amb interns i internes per alleujar aquest doble confinament”

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Àngels Carrió, Coordinadora del programa de voluntariat penitenciari de Justícia i Pau

Entrevistem a l'Àngels Carrió Lluch, Coordinadora del programa de voluntariat penitenciari de Justícia i Pau.

Des de quan Justícia i Pau fa servei de voluntariat a presons?

El 1987 Justícia i Pau va crear una comissió de presons amb l'objectiu d'afavorir la reinserció i rehabilitació de les persones internes.

Des de llavors, hi seguim treballant gràcies a una setantena de persones voluntàries que dediquen el seu temps lliure a contribuir a humanitzar la realitat de la presó i acompanyar a les persones internes en aquesta etapa de la seva vida.

Quins programes de voluntariat penitenciari teniu en marxa actualment?

Són diversos els programes que realitza el voluntariat de la nostra entitat a les presons de la província de Barcelona. Tenim un programa d’acompanyament personal que es basa en l’escolta activa.  Va dirigit especialment a les persones internes que no reben gaires visites familiars o estan desarrelats al país.

Des de fa uns anys es realitzen acompanyaments en la llibertat definitiva. El voluntariat del programa SUPORT acompanyen a les persones internes en els últims mesos de compliment i també durant els primers temps en llibertat, sent un referent personal per ells i vetllant pel seu procés de reinserció.

També oferiu voluntariat perquè puguin formar-se?

Sí, donem suport escolar als Centres de Formació d’Adults per adquirir coneixements escolars bàsics i formació en llengües. Tenim persones voluntàries que realitzen activitats culturals com tallers de teatre, de tècnica corporal, classes de dansa, grups de lectura... Les activitats els/les doten d’aptituds i tècniques que afavoreixen la seva autonomia i reinserció.

També col·laborem en el projecte del Departament de Justícia Cercles.cat, un programa que busca reduir la reincidència d’agressors sexuals quan surten de la presó, donant suport social a través dels voluntaris i assessorament i supervisió a través dels professionals.

Quin és el vostre objectiu a més de la tasca que desenvolupeu dins de les presons?

L’equip de voluntariat de Justícia i Pau es proposa sensibilitzar la societat a favor de la reinserció social i d’un model de justícia restaurativa i no tan punitiva a través d’entrevistes i intervencions en els mitjans de comunicació, xerrades, activitats educatives en escoles o fent arribar informes i propostes als poders públics i partits polítics.

Què aporta el voluntariat penitenciari a les persones preses?

Aporta múltiples beneficis. Per una banda, tenen una persona que està dedicant el seu temps gratuïtament en favor seu. Molts interns i internes es troben en una situació d’exclusió social severa i no tenen vincles familiars ni socials. Per tant, gaudir del suport d’algú que se'n preocupa, els/les escolta i en qui poden confiar, els fa sentir-se tractats com persones, amb companyia en la soledat i interpel·lats.

Els acompanyaments personals afavoreixen l’autoestima, la motivació pel canvi, els/les anima i consola davant el patiment. Conviden a la reflexió sobre la seva pròpia vida. Les activitats socioculturals i educatives contribueixen a la millora de la seva autonomia, adquirir habilitats socials i coneixements que ajudin en la seva reinserció.

Com els/les motiven i afavoreixen aquests espais de relacions interpersonals humanitzadores?

Afavoreixen el seu creixement, la motivació, l’autonomia i el benestar psíquic i emocional.

I a les persones que fan voluntariat?

Les persones voluntàries senten que el fet d’acompanyar i ajudar és una experiència gratificant, que els fa créixer personalment, eixamplar la seva comprensió sobre la condició humana i a la vegada aportar el seu talent, experiència i capacitats a la millora dels altres i de la societat.

Diries que millora la comprensió i empatia cap a les persones empresonades?

Sí. L’experiència de voluntariat penitenciari ajuda a comprendre millor les circumstàncies que pateixen les persones en situació d’exclusió social i que sovint porten a delinquir.

Aquest voluntariat també permet comprendre millor quin és el tracte que dispensa a aquestes persones el sistema penal i la societat en general. Això permet a les persones voluntàries ser una veu que contribueixi a una mirada social menys estereotipada sobre la delinqüència i a una cultura menys punitiva.

Com està afectant la Covid-19?

Com en altres àmbits, la Covid-19 afecta als centres penitenciaris i al voluntariat que es realitzen en ells. Amb l’inici de l’estat d’alarma es va aturar pràcticament tota activitat als centres; les activitats laborals, educatives, culturals, les visites de familiars i persones voluntàries... Tot això, sumat a la falta d’autonomia i recursos que tenen les persones internes ha causat gran angoixa i patiment.

Hem procurat durant aquest temps mantenir relació amb els interns i internes a través de cartes o comunicacions telemàtiques per intentar alleujar aquest “doble confinament” a les presons. Fa unes setmanes s’ha començat a establir comunicacions presencials a través dels locutoris amb les persones empresonades que no tenen vincles familiars ni socials i no rebien cap visita des de març.


 


 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari