Àmbit de la notícia
Social

Anne García: “Hi ha estudis que preveuen un augment de la conducta suïcida a causa de la pandèmia”

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Anne García, responsable de comunicació de la Fundació Ajuda i Esperança.
    Font: Anne García
  • El Telèfon de l'Esperança de Barcelona fa atenció telefònica les 24 hores a persones que volen ser escoltades.
    El Telèfon de l'Esperança de Barcelona fa atenció telefònica les 24 hores a persones que volen ser escoltades. Font: Fundació Ajuda i Esperança
  • En Carles, un voluntari del servei, atén una trucada per donar suport emocional a la ciutadania.
    En Carles, un voluntari del servei, atén una trucada per donar suport emocional a la ciutadania. Font: Fundació Ajuda i Esperança

La responsable de comunicació de la Fundació Ajuda i Esperança explica com han viscut els mesos de confinament i quins efectes ha provocat la pandèmia en el servei d'atenció telefònica 24 hores.

Contagiar esperança. Aquesta és la missió principal del Telèfon de l'Esperança de Barcelona, el servei d'atenció telefònica 24 hores del dia durant 365 dies de l'any gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança. En temps de confinament, el servei ha seguit més actiu que mai gràcies a la col·laboració del voluntariat per escoltar les necessitats de la població.

Des del servei de trucades han vist un increment del 20% d'activitat respecte abans de la pandèmia. La responsable de comunicació de l'entitat, Anne García, ens explica en una entrevista a www.xarxanet.org els principals reclams que s'han trobat a l'altra banda de la línia telefònica: angoixa i preocupació pel present i pel futur més immediat.

Amb 200 persones voluntàries, el Telèfon de l’Esperança de Barcelona ha augmentat les atencions i les línies per atendre els neguits generats durant el confinament i ha vist disparades les consultes per conflictes familiars. 

 

Com us ha impactat la Covid-19 a les vostres activitats diàries?

La Covid-19 i la pandèmia ens ha afectat molt a tots. La Fundació ha hagut d'adaptar-se ràpidament a la nova situació per poder atendre a més de les trucades que rebem habitualment, l'increment de trucades rebudes pel tema Covid-19.

Heu notat un increment notable de trucades?

Sí. Hem notat un increment del 20% respecte al nombre de trucades d'abans de la pandèmia.

Per quins motius us trucava la població? Quins eren els neguits i preocupacions principals?

Per una banda, hi ha sentiments d’angoixa i preocupació tant pel present com pel futur immediat. En les persones grans, sobretot, hem vist por a contagiar-se de la malaltia i por a no disposar d’una atenció sanitària adient en el cas de necessitar-ho. Les persones joves i adultes, amb relació al futur pròxim, manifesten també por a la situació econòmica i laboral que es derivi d’aquesta situació.

Quin valor afegit aporta el vostre servei d'atenció telefònica a la societat?

Escoltar, deixar que la persona parli i s’expressi i no fer judicis. Legitimar l’emoció, és a dir, transmetre d’alguna manera que la persona té dret a sentir-se com se  sent. Mantenir nosaltres, com a escoltes, com a voluntaris, la calma i la serenor... En definitiva, acompanyar emocionalment i donar suport.

Com us heu adaptat dins de l'entitat per continuar amb les vostres activitats durant la pandèmia?

L'equip professional, que realitza diferents tasques tècniques i organitzatives i que dóna suport als voluntaris i garanteix el servei, ha passat a teletreballar. Les persones voluntàries han passat a atendre des dels seus propis domicilis.

De quina manera creieu que evolucionarà la necessitat d'atenció telefònica de la gent durant els pròxims mesos?

Donades les circumstàncies d'incertesa actuals, creiem que seguirem sent un referent d'atenció i suport emocional. Alguns estudis indiquen que es preveu un augment de la conducta suïcida.

Quin valor aporta el voluntariat al vostre projecte?

El principal valor del Telèfon de l’Esperança de Barcelona són, sens dubte, els més de 200 voluntaris i voluntàries que de manera altruista donen el seu temps per tal de continuar oferint aquest servei d’acompanyament emocional telefònic, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

Hi ha un equip professional darrere, que gestiona el bon funcionament del servei.

Quin paper jugarà la vostra entitat en la "nova normalitat"?

Ningú sap del cert que passarà, ni quant de temps continuarem amb aquesta incertesa, però en qualsevol cas, nosaltres seguirem treballant per atendre a totes les persones que ens necessitin, sigui quina sigui la seva preocupació, angoixa o por.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari