Aroa Abellán: “Els plans d'igualtat pretenen fer trontollar els privilegis i el poder del patriarcat”
Comparteix
La violència masclista es pot presentar de diverses maneres, tant física, sexual, psicològica, emocional com econòmica.
Aroa Abellán Mojedas és tècnica superior en promoció de la igualtat de gènere, tallerista i formadora en els àmbits de la igualtat de gènere, en la prevenció de les violències masclistes i en la igualtat de tracte i no discriminació. Actualment, treballa com a tècnica d'igualtat de gènere en l’àrea de Suport al Tercer Sector de Fundesplai. A més, forma part de la coordinació del projecte 'Veïnes per Veïnes' impulsat pel grup d'Entreveïnes de l'Hospitalet de Llobregat.
Quines són les principals violències masclistes que pateixen les dones a l’entorn laboral?
Les dones vivim envoltades de violències en tots els àmbits de la nostra vida, i l’entorn laboral fora de la llar no queda exempt. Aquest matís és important per no deixar de banda les dones que es dediquen al treball de cura de la llar i de persones dependents, que és feina, però no remunerada.
Abellán: “Les jerarquies de poder de la societat patriarcal en què vivim, es traslladen a la feina”.
A l’entorn laboral es poden desenvolupar totes les violències contra les dones, com la violència sexual, psicològica, física, econòmica, etc. Les jerarquies de poder de la societat patriarcal en què vivim, es traslladen a la feina. Per tant, ja s’està condicionant el nostre rol dins l’organització des de l’inici. Per exemple, si un responsable fa insinuacions sexuals a una treballadora, ho fa perquè creu que la seva posició jeràrquica el legitima per fer-ho, però si fos un treballador, també continuaria sentint-se legitimat perquè té uns privilegis per sobre de la seva companya.
Quin impacte té en el desenvolupament personal i laboral?
Les violències masclistes són una vulneració dels drets humans de les dones. Si tenen aquesta consideració és perquè el seu impacte és brutal i aterra en tots els àmbits de la nostra vida. L'impacte és incalculable quantitativament. A més, hem de tenir en compte que les dones som diverses i plurals i, per tant, vivim, sentim i experimentem la nostra realitat de múltiples maneres.
Podem mencionar en diferents àmbits, quines són les manifestacions més freqüents. En l'àmbit de la salut, tant física com psicològica, apareixen l'estrès, l'ansietat, la depressió, la por, trastorns del somni, baixa autoestima, addiccions, fòbies, dolor osteomuscular crònic, fibromiàlgia, pèrdua de la visió i de l'audició a conseqüència de traumes repetitius, anèmies, trastorns en la menstruació, entre moltíssimes altres. Pel que fa a la salut sexual, poden esdevenir trastorns del desig sexual i trastorns sexual pel dolor. Respecte a la salut social, l'aïllament i els trastorns relacionals són els més comuns.
Quines eines i recursos té a l’abast qui viu una situació de violència masclista?
Tota entitat està obligada per la Llei 3/2007, 22 de març, a disposar d'un recull de mesures per la prevenció i l'abordatge de l'assetjament sexual i/o per raó de sexe. Si una dona està vivint una situació de violència en l'entorn laboral, pot posar-se en contacte amb les persones de referència que s’assignen al protocol. Aquestes li facilitaran tota la informació, tant del procediment que es pot iniciar per via interna, com els diversos procediments per la vida administrativa o judicial.
La gran majoria de municipis de Catalunya disposen de serveis específics d'atenció, informació i assessorament a les dones que viuen o han viscut situacions de violència masclista. Aquests serveis garanteixen un assessorament integral.
I els i les companyes que ho veuen?
Hem d'entendre que cada persona en situació de violència masclista té el seu tempo i l'hem de respectar. Les persones que coneixen o veuen aquestes situacions poden ser un suport emocional i físic, sempre que no suposi un greuge per a elles mateixes.
Les recomanacions són que no es formulin judicis de valor, ni es forci a la persona a què prengui una decisió sobre quines passes seguir. L'assessorament i la informació ha de ser facilitada per persones expertes en la matèria, com psicòlogues, advocades i treballadores socials, en els serveis de què parlava abans. L'acompanyament és important en situacions de violència perquè dona la seguretat a qui les viu de saber que no està sola.
A partir del setembre, les empreses i entitats de més de cinquanta persones treballadores sense Pla d’igualtat no podran accedir a noves ajudes per a la contractació https://t.co/kqHpbWflRr
— Suport Tercer Sector (@suport_org) March 31, 2023
Com pot combatre/prevenir aquesta realitat l’organització?
La manera per combatre les violències masclistes és amb l’educació. A les entitats, la formació en igualtat i utilitzar una metodologia de treball amb perspectiva de gènere són fonamentals per a la prevenció i l’erradicació contra les violències masclistes.
Que l’organització incorpori la igualtat de gènere com a valor fonamental és un pas per garantir la lluita contra les violències masclistes.
Com ajuden els plans d’igualtat les entitats i les persones treballadores sobre aquesta problemàtica?
Els plans d'igualtat incorporen com a valor la igualtat de gènere a les entitats i garanteixen que l'entitat està compromesa amb l'erradicació de les violències i les discriminacions que patim les dones en l'àmbit laboral. Incorporen mesures i accions que s'han d'implementar a l'entitat per tal de garantir la igualtat d'oportunitats.
Abellán: “La violència contra les dones és estructural i constitueix la base del sistema patriarcal”.
La violència contra les dones és estructural i constitueix la base del sistema patriarcal. Aquest sistema és perjudicial per a totes les persones. Si entenem això, entendrem que els plans d'igualtat pretenen fer trontollar els privilegis i el poder del patriarcat. La seva finalitat és garantir la igualtat de tracte, la no discriminació i l'erradicació de les violències contra les dones.
Afegeix un nou comentari