Arrels Sant Ignasi amplia l'horari del centre obert per ser un refugi contra la calor

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Una imatge del centre obert d'Arrels Sant Ignasi que aquest estiu no tancarà al migdia. Font: Arrels Sant Ignasi
Una imatge del centre obert d'Arrels Sant Ignasi que aquest estiu no tancarà al migdia. Font: Arrels Sant Ignasi
El voluntariat és un element important per a Arrels Sant Ignasi que l'any passat va atendre gairebé 2.400 persones. Font: Arrels Sant Ignasi
El voluntariat és un element important per a Arrels Sant Ignasi que l'any passat va atendre gairebé 2.400 persones. Font: Arrels Sant Ignasi

Arrels Sant Ignasi amplia l'horari del centre obert per ser un refugi contra la calor

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

L'entitat fa una crida per aconseguir recaptar deu mil euros i així poder obrir l'espai tot l'estiu a les hores de més calor.

Amb el lema 'Volem ser refugi climàtic', Arrels Sant Ignasi, l'entitat de Lleida que acompanya persones sense llar, s'ha arremangat per donar més hores de servei ara que les altes temperatures fan molt difícil sobreviure al carrer. "Comptem amb tu per ajudar-nos a oferir un espai per aquelles persones que no tenen un lloc on salvaguardar-se de les altes temperatures a l'estiu", diu la campanya amb la qual esperen recollir uns deu mil euros.

"Un refugi climàtic és un espai que proporciona confort tèrmic a la població, a la vegada que es mantenen altres usos o funcionalitats -explica la responsable de comunicació de l'entitat, Sandra Domènech-. Aquests espais estan especialment dirigits a persones vulnerables durant la calor i el fred. Arrels Sant Ignasi volem ser aquest tipus d'espai".

El 22 de juny va ser el primer dia que es va posar a disposició de les persones en situació de sense llar el centre obert d'Arrels Sant Ignasi (carrer Panera, 7) també als migdies. L'horari ara és ininterromput de les 9.30 a 19.30 h de dilluns a divendres.

"Un dels problemes principals a l'estiu a Lleida ha estat que els darrers anys s'han tancat les fonts públiques d'aigua i, per tant, les persones que es troben en situació de sense llar no les poden utilitzar", planteja Domènech. En època de forta calor i, a més, sense aigua potable, les persones que no tenen un lloc on viure en condicions poden tenir greus problemes de salut.

Irritacions de pell per la calor i la poca higiene per falta d'aigua, infeccions, mal de cap i deshidratació són alguns dels problemes de salut que pateixen les persones sense llar amb les altes temperatures.

Per evitar-ho, s'amplia l'horari del centre obert de l'entitat: "Volem que l'espai esdevingui un lloc on pal·liar els efectes de la calor, de manera que els usuaris i usuàries no hagin de suportar els quaranta graus que fa al carrer. A la vegada que puguin tenir accés a serveis bàsics com aigua potable, atenció i descans", indica la responsable de comunicació.

Arrels Sant Ignasi té en marxa una campanya de recollida de fons per mantenir aquest servei de refugi climàtic durant tot l'estiu. L'horari del centre obert s'ha ampliat coincidint amb un cap de setmana d'altes temperatures: Alcarràs (32,4 °C), Seròs (32), Castellnou de Seana i Vallfogona de Balaguer (31,6), Lleida (31,3), Torres de Segre (31,1), Golmés (30,7) i Mollerussa (30,6).

Adaptar-se al nou horari

Abans d'aplicar les mesures de refugi climàtic, el centre obert donava servei de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h. Ara obre de 9.30 h a 19.30 h. Domènech diu que no saben quantes persones es beneficiaran de l'ampliació d'horari. "És probable -indica- que els usuaris i usuàries que utilitzen el servei de forma regular, que són persones en situació de sense llar, també s'adaptin a aquest nou horari".

Pel que fa a les persones temporeres que són a Lleida buscant feina a l'estiu, es volen plantejar altres solucions, perquè, segon Domènech, tenen necessitats i horaris diferents.

Arrels Sant Ignasi va atendre l'any passat 2.337 persones sense llar, dues-centes persones més que l'any 2021. Pel que fa a perfils, assenyalen que augmenten les persones de menys de vint-i-tres anys, també les dones i les persones migrants que volen aprendre el català.

Afegeix un comentari nou