6 projectes de música per a la transformació social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Projecte Música per l'oblit Font: Art Transforma
Projecte Música per l'oblit Font: Art Transforma

6 projectes de música per a la transformació social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La creativitat és inherent a totes les persones i el dret a la cultura és inalienable. Cal facilitar que tothom tingui accés a la cultura, a les obres d'art, al patrimoni i a les pràctiques artístiques.

ARTransforma és una entitat sense ànim de lucre creada per professionals de l’àmbit artístic, educatiu i social que impulsa projectes artístics i culturals específics per a col·lectius amb poc o nul accés a activitats d'art i creativitat de qualitat. Promou projectes que fomenten la inclusió i la cohesió social, treballant en xarxa amb entitats i professionals d'altres àmbits. Promociona l'art i la cultura com a eines de foment de la creativitat, d'apoderament i de transformació per impulsar oportunitats de participació, educació i professionalització artística.

Pretén acostar la música, en particular i l’art, en general, a totes aquelles persones que per les circumstàncies que viuen no hi poden tenir accés. Creiem que l’art és un dret que tota persona ha de poder exercir i nosaltres tenim les eines per donar a aquestes persones l’oportunitat de ser partícips d’una activitat artística i creativa, en aquest cas; la música.

Alguns dels projectes que desenvolupa actualment i contribueixen a la transformació social són:

 • Música a l’abast, la música de les persones diverses: projecte artístic i social conjunt amb l’Escola de Música Ressons que treballa per tal de possibilitar l’accés, la participació, la creativitat i la igualtat d’oportunitats a l’art i la música per a tothom. Es tracta d’un projecte on infants, joves i adults amb diversitat funcional participen regularment en activitats musicals aportant la seva forma singular d’experimentar la música i d’interactuar a través d’aquesta. Es basa en:
  • Sessions de música i creativitat amb infants, joves i/o adults amb diversitat funcional.
  • Actuacions dels grups de música obertes a tots els públics.
  • Formació a escoles de primària, secundària, universitats, escoles de música... tant per al personal docent com per l'alumnat.
  • Exposició fotogràfica "Els sons invisibles" per contribuir a la sensibilització social.
  • Sessions conjuntes amb famílies.
  • Accions puntuals a escoles, AMPAs i festes diverses.​
 • Música per l’oblit, residències per a Gent Gran: projecte artístic i creatiu amb persones grans, persones treballadores i persones voluntàries que promou un espai de creativitat i benestar en el dia a dia de la gent gran. Aquests tallers volen acostar la música, en particular i l’art, en general, a totes aquelles persones no hi poden tenir accés, com ara el col·lectiu de les persones amb Alzheimer o demència o persones grans en risc d'exclusió social.
 • En clau de canvi: projecte de música, moviment i creativitat que vol generar oportunitats de participació artística a infants i adolescents residents en Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE), on les persones que hi participen tenen l’oportunitat de compartir les seves aportacions, experimentar i explorar aprenentatges, emocions i instruments musicals. Es tracta de tallers setmanals o quinzenals i de formació per a professionals que hi treballen.
 • Taller- concert per a tothom: projecte en què un grup de persones que es dediquen a la música, la dansa i l’art ofereixen tallers per a tots els públics, acostant així la música, la dansa i la creativitat a tothom, sobre tot a aquelles persones que no tenen accés a anar a una sala de concerts, des de llars d’infants, a escoles, centres d’educació especial, centres ocupacionals, centres de dia, hospitals, CDIAPs, etc.
 • Presons: projecte que consisteix en sessions/tallers participatius de música per a persones internes al centre penitenciari Brians 2 que se celebren quinzenalment, durant un màxim de 9 mesos i que culminen amb la celebració d’un concert per a altres persones internes al centre penitenciari, famílies i persones que hi treballen. Aquest projecte repercuteix directament en el seu benestar i motivació personals.

 • Orquestra integrada: projecte dirigit a joves del món de la música amb i sense diversitat funcional per explorar la creativitat, la transversalitat artística i la innovació en una base de formació musical orquestral inclusiva.

Afegeix un comentari nou