Àmbit de la notícia
Social

Càncer i Covid-19: moments difícils i dolorosos per les famílies però també pels equips sanitaris

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Institut Català d'Oncologia
    Font: ICO Hospitalet

Hem parlat amb l’ICO l’Hospitalet  i Fundació Alícia per conèixer com ha afectat la Covid-19 a les persones malaltes de càncer i saber com pot repercutir una bona nutrició per a la cura de la malaltia.

Hem parlat amb la Doctora Eva Coma, Cap de Servei d'Atenció Continuada Oncològica de l’ICO l’Hospitalet, per conèixer de prop quina és la repercussió que ha tingut la Covid-19 en les persones malaltes de càncer, que sovint viuen molt pendents de la seva malaltia i de la condició de fragilitat que això implica. 

L'Eva Coma ens comenta que "gràcies a aquesta actitud de precaució potser s'han infectat menys persones malaltes de les que esperàvem però això no vol dir que la pandèmia no hagi repercutit negativament". A causa de la pandèmia, les persones amb càncer han vist afectada la seva vida social, el contacte amb els seus cuidadors així com la proximitat amb el seu equip mèdic i el tracte més humà, tant important en el maneig de la malaltia.

A més, l'Eva afirma que la crisi sanitària ha causat que "algunes persones malaltes hagin endarrerit les consultes per por al contagi i quan s'ha establert el diagnòstic, sovint el cas estava massa avançat per aportar-li una opció curativa eficaç".

Algunes de les problemàtiques amb que es troben al Servei d'Atenció Continuada Oncològica de l’ICO l’Hospitalet en aquesta situació de pandèmia són que, tot i que la majoria de persones amb càncer han evolucionat bé, quan la malaltia s’ha mostrat agressiva ha requerit la hospitalització i allunyament encara més del seu entorn. Tal com ens explica l'Eva, "en alguns casos l’evolució ha sigut molt agressiva i ràpida, acabant amb un desenllaç fatal".

La situació de crisi sanitària ha originat "moments molt difícils i dolorosos, especialment per les famílies però també pels equips sanitaris que han viscut amb impotència la futilitat de totes les mesures en aquests casos".

Relació entre la cura del càncer i una bona alimentació


Fundació Alícia i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) col·laboren en el desenvolupament del projecte “Menjar durant el tractament del càncer”, una col·lecció que compta amb el suport de la fundació Fundació Catalunya-La Pedrera. Es tracta d'unes guies dietètico-culinàries per ajudar a mantenir un bon estat nutricional de les persones afectades.

Es considera el tipus, la localització del tumor i el tractament que està rebent, ja que són factors determinants que afecten a les recomanacions nutricionals, dietètiques i culinàries.

Mitjançant aquesta col·laboració es combina el coneixement mèdic amb el culinari que té com a resultat un materiaamb recomanacions dietètiques i propostes culinàries amb base científica perquè les persones amb càncer mantinguin un estat nutricional adequat i satisfactori al llarg del tractament.

Això ajuda a solucionar les diferents problemàtiques derivades de cada tipus de tumor (dificultats d’empassar, problemes concrets d’absorció o metabolització, interacció amb medicaments, efectes secundaris de la quimioteràpia, radioteràpia, cirurgia com la diarrea, la xerostomia, la disgèusia...).

S’han desenvolupat i publicat 6 guies: una de recomanacions generals, una de mites i creences i 4 per tumors concrets, com són el càncer de mama, de cap i coll, de colon i de pulmó. Actualment s’està treballant la del càncer de pròstata amb l’Hospital Clínic de Barcelona fent especial èmfasi a tots els efectes secundaris i desequilibris metabòlics que provoca la teràpia hormonal.

Hem parlat amb l'Elena Roura, responsable de Salut i Hàbits Alimentaris de Fundació Alícia. Ens explica que, generalment, ser diagnosticat d’un càncer i iniciar-ne el tractament planificat per l’especialista pot fer que les persones que pateixen la malaltia oblidin altres aspectes quotidians que també són una part imprescindible de qualsevol tractament contra en càncer, com ara les relacions socials, la família, l’activitat física i l’alimentació. 

Recomanacions

La responsable de Salut i Hàbits Alimentaris que "una alimentació suficient i equilibrada durant el tractament ajuda obtenir els nutrients necessaris per al bon funcionament de tot l’organisme i, per tant, a mantenir un bon estat nutricional contra les malalties infeccioses i les seves complicacions severes".

Així mateix, també a mantenir un pes adequat, a assegurar que l’organisme està ben hidratat, a tolerar més bé el tractament i els efectes secundaris que provoca, combatre millor possibles infeccions i sobretot a mantenir la qualitat de vida del pacient al llarg del tractament.

L’alimentació que cal seguir, independentment del tipus, la localització o la fase del tractament és una alimentació sana i equilibrada, que contingui aliments de tots els grups en la quantitat i la freqüència adequada. Una alimentació basada en aliments frescos i de temporada principalment d’origen vegetal (fruita, verdura i hortalisses, cereals, llegums, fruita seca) i en menor mesura, però assegurant la quantitat de proteïnes que el cos necessita, carn, peix, ous i làctics.

No oblidar-se de prendre força líquids prioritzant sempre l’aigua i limitar el consum d’aliments processats i ultraprocessats rics en sucre, sal i greixos saturats com begudes ensucrades, dolços i brioixeria, patates xips i altres snacks, embotits, i plats preparats llestos per menjar o escalfar tipus croquetes, pizzes, nuggets, noddles, ....

Per últim, l'Elena reivindica que "cal posar més esforços des de la Salut Pública en la prevenció tant de l’obesitat i les infermetats cardiovasculars".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari