Àmbit de la notícia
Social

‘Cap estudiant sense Internet’, la campanya per minimitzar la bretxa digital a Mataró

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Un alumne continua amb el seu aprenentatge des de casa.
    Font: Pexels
  • 'Mataró sense Fils' és una secció local de la Fundació Guifi.net que no vol deixar a cap alumne sense acabar el curs escolar.
    'Mataró sense Fils' és una secció local de la Fundació Guifi.net que no vol deixar a cap alumne sense acabar el curs escolar. Font: Mataró sense Fils

L’objectiu de la campanya és evitar que l’alumnat de la ciutat no pugui acabar el curs escolar per no tenir connexió a Internet.

A Mataró ho tenen clar. La iniciativa ‘Cap estudiant sense Internet’ és una acció ciutadana perquè cap alumne es quedi sense poder acabar el curs escolar per manca de mitjans. Llençada pel projecte Mataró Sense Fils, secció local de la Fundació Guifi.net, la campanya té com a objectiu minimitzar la bretxa digital a la ciutat i oferir WiFi a famílies que no en tenen.

Milers d’estudiants a la capital del Maresme s’han vist obligats a acabar el curs escolar des de casa. L’educació en remot, però, ha sigut més complicada per aquelles famílies que no disposen de connexió a les seves llars. ‘Cap estudiant sense Internet’ pretén, doncs, donar solucions tècniques per a tot aquell alumnat que es veu obligat a finalitzar el curs de manera telemàtica. El principal col·lectiu a qui s’adreça la campanya és, per tant, les famílies en perill de quedar aïllades digitalment i en risc d’exclusió social.

Les solucions proposades per la iniciativa són diverses. D’una banda, Mataró Sense Fils fa una crida al suport mutu i la col·laboració veïnal per posar a disposició de l’alumnat que ha d’acabar la seva educació obligatòria una connexió a Internet. Aquestes comunitats de veïns i veïnes, en aquest sentit, poden fer una instal·lació de cable o WiFi a l’interior de l’edifici per compartir la fibra òptica entre tot el veïnat.

D’altra banda, la campanya proposa que tots els dispositius mòbils que disposen d’una tarifa de dades puguin crear una xarxa WiFi i permetre a portàtils o mòbils accedir a Internet per aquestes connexions. A més, han apel·lat a l’Ajuntament de Mataró, amb qui ja col·laboren en la campanya, a arribar a acords amb operadors per facilitar targetes SIMs, xarxes de connexió sense cables i establir un Hotspot Wifi per permetre a la ciutadania accedir de manera telemàtica a una xarxa pública de connexió. A la ciutat ja hi ha 4 Hotspots exteriors i  7 interiors a diferents comunitats de veïns.

A més de particulars, les entitats també poden compartir la seva xarxa. A Mataró hi ha dos instituts que s’han afegit a la iniciativa: l’Institut Damià Campeny i l’Institut Alexandre Satorras. Actualment Mataró Sense Fils encara està buscant donants d’Internet a diferents zones de la ciutat, assenyalades en vermell en un mapa virtual que han facilitat. El barri més castigat és el de Cerdanyola, seguit per Rocafonda, dos dels punts amb més necessitat de connexió.

Per últim, la iniciativa va guanyar el Premi Hackathon Covid19 de Mataró. La campanya ‘Cap estudiant sense Internet’ va obtenir durant el passat mes de maig un dels set premis lliurats per la Hackathon Covid19 de Mataró, concretament, el premi que atorga el Mobile World Capital. Aquest esdeveniment en línia tenia com a objectiu buscar productes i serveis per millorar la nova normalitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari