Cap infant sense ludoteca

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
La Ludoteca Guitard, de les Corts, a Barcelona, ha posat en marxa una prova pilot de joc digital i inclusiva. Font: Nexe Fundació
La Ludoteca Guitard, de les Corts, a Barcelona, ha posat en marxa una prova pilot de joc digital i inclusiu. Font: Nexe Fundació
Gràcies a la proposta de Nexe Fundació, la Ludoteca Guitard es transforma en un espai més digital, accessible i inclusiu. Font: Nexe Fundació
Gràcies a la proposta de Nexe Fundació, la Ludoteca Guitard es transforma en un espai més digital, accessible i inclusiu. Font: Nexe Fundació

Cap infant sense ludoteca

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La incorporació d’innovació tecnològica a la Ludoteca Guitard, de Barcelona, de la mà de Nexe Fundació, permet la participació en el joc d’infants amb discapacitat.

Ratolins que permeten a infants amb mobilitat reduïda participar en jocs cooperatius compartits o lectors de codis de barres i projeccions en pantalles que faciliten que infants amb TEA (trastorns de l'espectere autista) s’ho passin bé amb jocs simbòlics. Aquests són dos dels exemples de com les aplicacions tecnològiques i les eines digitals estan fent evolucionar la Ludoteca Guitard, al barri de les Corts, a Barcelona, i la converteixen en un espai inclusiu.

Més digital, més accessible i més inclusiva significa que nens i nenes, amb i sense discapacitat, poden participar en el joc i compartir-los. “Des del principi hem tingut molt clar que hem de mantenir l’essència de la ludoteca”, planteja logopeda i mestra d’educació especial Sara Torrents, que és la representat de Nexe Fundació en el projecte.

Nexe Fundació, que és una entitat que treballa des de fa quaranta anys per millorar la qualitat de vida dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies i defensar els seus drets, és una de les potes d’aquest projecte. Un projecte que “reimagina la ludoteca”, diu Torrents, i que va ser triat com a guanyador en el marc del programa InnovAcció 2030, de Digital Future Society i el Comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

Traduït, això significa que per millorar-ne l’accessibilitat el districte de les Corts i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona hi aporten 40.000 euros. Un cop avaluats els resultats d’aquesta prova pilot impulsada per Mobile World Capital i l’Ajuntament de Barcelona, si són bons, és una proposta que es podrà adaptar a altres espais lúdics de la ciutat.

La idea és que hi hagi taca d’oli. El regidor del districte de les Corts i president de l’Institut Municipal de Discapacitat, Joan Ramon Riera, recorda que és un dret de la infància gaudir del joc al marge de les seves condicions: “Vol ser una primera experiència que esperem que sigui reeixida per poder-la dur a les ludoteques de la ciutat”.

Inclusió en el temps d'oci

Una pantalla per pintar i jugar a jocs de memòria, jocs i contes en Braille, experiències immersives i joguines adaptades amb polsadors. Un entorn, en definitiva, de joc inclusiu en una ludoteca municipal oberta fa dotze anys. I un element que destaquen des de Nexe Fundació és que tots els infants poden interactuar amb els altres i amb l’entorn.

Apostem per la inclusió en tots els contextos, també en el lúdic, perquè l’accés al joc és un dret de tots els infants”, insisteix, en la mateixa línia que Riera, la representat de Nexe Fundació en el projecte. A més, destaca que la innovació a la Ludoteca Guitard s’ha fet respectant l’esperit i els objectius inicials de cada sala: els jocs de taula, els de construcció i els jocs simbòlics. A més de les sales multisensorials, una de les estrelles de les incorporacions és un Escalextric adaptat.

Afegeix un comentari nou