Cap persona gran sola al metge

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cap persona gran sola al metge

Resum: 

L’envelliment i el voluntariat es donen de la mà amb un programa d’acompanyament als centres mèdics pioner a Catalunya: Grans Actius.

Grans Actius és un programa de voluntariat de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) que ofereix un servei d’acompanyament a les persones grans per assistir a visites mèdiques a CAPs, hospitals i centres de rehabilitació.

El projecte va néixer lany 2012 amb motiu de Any Europeu de l’Envelliment Actiu i està dirigit a persones afectades amb un grau lleu o moderat de malalties cròniques, de dependència o amb alguna discapacitat. S’origina com una iniciativa de promoció del voluntariat sènior, amb l’objectiu de fomentar l’envelliment actiu de les persones amb més de 65 anys dins del mateix barri de residència.

En els últims anys, aquesta acció de suport comunitari als barris, ha vist una evolució i expansió progressiva a nivell territorial. Actualment el programa no només fomenta el voluntariat sènior, sinó que recull també les demandes de persones de totes les edats i de diferents barris i que volen fer voluntariat.

En què consisteix?

Aquest programa de voluntariat és gestionat inicialment des de la FCVS juntament amb els CAPs o hospitals que s’han adherit al programa. Aquests s’encarreguen de l’organització específica del servei, comptant amb l’assessorament i el suport de la FCVS en la implementació del projecte.

Els acompanyaments els porten a terme un equip de voluntaris del mateix barri que han estat seleccionats, formats i acreditats per la FCVS. Després d’un any, aquest equip de voluntariat es traspassa a una entitat social del barri que s’encarregarà de la seva gestió i seguiment.

Valor social de Grans Actius

  1. Fomenta el voluntariat de proximitat, dins del mateix barri, creant sinergies entre les persones voluntàries, els beneficiaris del projecte i tots els agents del barri implicats.
  2. Dóna suport al col·lectiu de persones afectades per cronicitats, alguna discapacitats o dependència.
  3. Es coordina amb Serveis Socials, les Àrees Bàsiques de Salut i els Plans de Desenvolupament Comunitari per atendre conjuntament aquest col·lectiu.
  4. Dóna un respir a la càrrega física i psicològica dels familiars i cuidadors d’aquest col·lectiu.
  5. Dóna suport a les realitats de solitud que es poden trobar al barri, reduint el risc d’aïllament i d’exclusió social.
  6. Dinamitza la xarxa del barri i potencia la col·laboració entre els diferents agents: CAPs, Administració pública, entitats socials i societat civil.
  7. Fomenta la solidaritat envers les necessitats dels més propers i la participació en els espais comunitaris.
  8. Promou la ciutadania activa.
  9. Sensibilitza la ciutadania i fomenta el voluntariat a l’àmbit de la salut i al comunitari.

Es busquen voluntaris/es als barris del Clot, Zona Franca i el Besòs

Aquelles persones que estiguin interessades en exercir de voluntaris en aquest projecte ho poden fer enviant un correu a gransactius@voluntaris.cat o trucant al telèfon 93 314 19 00. Actualment necessiten persones voluntàries als barris del Clot, la Zona Franca i el Besòs.

D'altra banda, si el que us interessa és col·laborar amb el programa o rebre més informació, podeu adreçar-vos a Lara Bogni, ja sigui trucant al telèfon 933141900 o enviant un correu electrònic a gransactius@voluntaris.cat.

Afegeix un comentari nou