Casal Lambda, 40 anys lluitant contra l'homofòbia

Fundació Autònoma Solidaria
Autor/a: 
Joana Rafart Alaball
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Casal Lambda, 40 anys lluitant contra l'homofòbia

Autor/a: 
Joana Rafart Alaball
Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

El Casal Lambda celebra l'aniversari amb personalitats com l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau fent un repàs a la seva trajectòria en la normalització del col·lectiu LGBT.

El Casal Lambda està de celebració. Aquest octubre celebren el seu 40è aniversari de lluita per la visibilització i normalització del col·lectiu LGBT a la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu, ahir va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison, al barri de Sant Pere a Barcelona, l’acte commemoratiu d’aquest aniversari. Jordi Samsó és el vicepresident del Casal i és un dels coordinadors d’aquest acte central d'aniversari. Ell explica que “celebrar el 40è aniversari és una satisfacció enorme, i a més ens coincideix amb el canvi de local. És un moment de canvi i de creixement per a tots nosaltres”.

Aquesta associació és una de les més antigues de Barcelona. En actiu des de 1976, Lambda es manté gràcies a les aportacions econòmiques de socis i a la feina del seu voluntariat. Actualment té sis grups en actiu: el grup de muntanya, el grup de dones, el grup Tutti Frutti (per a persones LGBT amb discapacitat psíquica), el grup de joves, el grup de sords, i el grup La Tardor (per a persones LGBT grans). Samsó afirma que estan molt satisfets del nombre de grups i dels seus components, “sobretot en el cas del grup de joves, un grup molt actiu, que ens assegura que l’associació segueixi endavant”. De fet, Lambda s’entén des dels seus inicis com una associació per a la dinamització cultural i social del col·lectiu LGBT, “i aquest és un objectiu que mantenim fent trobades, activitats, cicles de cinema, etc. i incloent-hi cada vegada més activitats i de més diverses”.

Un celebració amb personalitats

L’acte commemoratiu ha començat amb una presentació institucional. En primer lloc, el president actual, Emilio Ruiz, i el president d’honor del Casal, Armand Fluvià, han presentat la primera taula i han donat pas als representants de les institucions. Hi ha intervingut Ada Colau, l’alcadessa de Barcelona, qui ha suscitat un gran interès; Mireia Mata Solsona, de la Direcció general d’igualtat de la Generalitat; i Antoni Garcia Acero, Diputat d’igualtat i ciutadania de la Diputació de Barcelona.

La segona part de la celebració ha anat a càrrec de la fila zero de l’auditori. S’ha donat pas a organitzacions i associacions vinculades al Casal, com per exemple les llibreries Antinovs i Cómplices, llibreries de temàtica LGBTIQ. Els coordinadors de l'acte han volgut combinar testimonis de tots els agents que els han donat suport al llarg dels anys i per això, han donat veu tant a col·lectius interns, com el Grup de Dones, com externs, amb les intervencions de la Plataforma d'Entitats, l'Associació de Famílies o les sectorials de diversos partits polítics, que han acabat agraint la tasca que ha fet el Casal Lambda en la normalització i la lluita contra l'homofòbia.

Per últim, el dissenyador que ha realitzat el cartell commemoratiu dels 40 anys ha presentat l’obra explicant la seva simbologia, i la celebració ha acabat amb un passi audiovisual abreujat. Primer, han passat l’espot escurçat dels 40 anys que han fet integrants del Grup de Joves, i després un avanç del documental sobre la trajectòria del Casal. Jordi Samsó adverteix però, que malgrat la bona salut de l’entitat, no es pot abaixar la guàrdia: “l’homofòbia segueix existint i la seguim patint. Per això, des de Lambda seguirem lluitant per la plena socialització i normalització del col·lectiu LGBT, i seguirem creant referents positius ja que per nosaltres aquesta és la clau”.

Afegeix un comentari nou