Àmbit de la notícia
Social

Rebeca Segura: “Recuperem terrenys en desús per redistribuir riquesa i generar llocs de treball a través de l'agricultura ecològica”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Rebeca Segura, directora de Central Parc. Font: Central Parc
  • Central Parc promou la inserció sociolaboral de joves en situació de vulnerabilitat. Font: Central Parc
  • La cooperativa distribueix la seva producció a través de diverses vies de comercialització. Font; Central Parc

La cooperativa Central Parc de Sant Boi ‘rescata’ espais abandonats del  Parc Agrari del Baix Llobregat per destinar-los a projectes d’economia social. Rebeca Segura, directora de l’entitat, ens acosta aquesta iniciativa.

1.-Fa un any i mig que la cooperativa Central Parc treballa per recuperar terres en desús al Parc Agrari del Baix Llobregat i dedicar-les al cultiu agroecològic. Com sorgeix aquesta iniciativa

Central Parc neix a partir de l’ONG DESOS Opció Solidària, impulsora i sòcia de la cooperativa, que des de l’any 2000 treballa en l’àmbit de la cooperació internacional i l’economia social en països del Sud, sobretot a Nicaragua. Fa uns 4 anys l'entitat va decidir iniciar un nou camí de cooperació a casa nostra arran de la crisi  i va posar en marxa Central Parc.

Des d'aquesta entitat ens dediquem a detectar terrenys en desús i abandonats del Parc Agrari i els aprofitem per crear riquesa, a través de la producció agroecològica, i redistribuir-la a través de la creació de llocs de treball i la promoció de la inserció de col·lectius en situació de vulnerabilitat.


2.- Com porteu a terme la inserció social i laboral d’aquests grups? Compteu amb algun suport?

El nostre objectiu és que el projecte sigui viable i autosostenible. És a dir, que de la producció de verdures i hortalisses ecològiques que realitzem en els terrenys recuperats s’obtinguin els beneficis suficients per promoure projectes de formació i inserció sociolaboral.

De les 5 hectàrees de terreny que estem cultivant actualment, destinem mitja hectàrea a programes formatius. Hem començat treballant en conveni amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i, a través d’aquest acord, se’ns han cedit dues parcel·les i una dotació econòmica per formar joves, d’entre 16 i 21 anys, que no han finalitzat l’ESO però que volen reinserir-se en el circuit educatiu.

Tenim també grups d’adults majors de 45 anys en situació d'atur de llarga durada i, amb la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), hem incorporat aquest mes de setembre 5 persones refugiades o demandants d’asil que estan en procés de formació. 


3.-Què aporta a aquestes persones el fet de treballar la terra i produir els seus propis productes?

Totes aquestes persones s’auto-organitzen per a la gestió de la parcel·la, i els productes obtinguts serveixen per a l’autoconsum o la comercialització col·lectiva. Per tant, el programa els proporciona formació, alimentació de qualitat i, de cara al pròxim any en què engegarem la part comercial, també els donarà uns ingressos. 

A més d’obtenir formació per poder desenvolupar l’agricultura ecològica de manera autònoma, l’agricultura esdevé una activitat molt terapèutica per a persones en situació de feblesa. Promou diverses capacitats i, a la vegada, fomenta la integració, l’autoestima i la comunicació interpersonal. Sentir-se capaç, sentir-se útil, sentir-se membre d’una comunitat són elements fonamentals per a la inserció social i per promoure la integració laboral. 
 

4.-Quins canals esteu utilitzant per comercialitzar la producció de Central Parc? 

Tenim diverses vies de comercialització: d’una banda, els grans volums de productes els derivem a supermercats o distribuïdors ecològics. Es tracta d’empreses compromeses amb els productors i productores locals i amb l’economia social, és a dir, empreses que planifiquen conjuntament amb les persones productores les verdures i hortalisses a comercialitzar.

La idea és que els clients i clientes obtinguin aquells productes i volums que necessiten a un preu satisfactori, i que els productors/es tinguem garantida la venda d’una gran part de la producció de temporada a un preu just. Evitem així les mermes i el malbaratament alimentari i l’especulació de preus habitual en la indústria agroalimentària.
 

5.-Reivindiqueu la recuperació per al cultiu de les 30 hectàrees de terres abandonades del Pla d’en Mas a Sant Boi de Llobregat. En quin punt està aquesta demanda?

El Pla d’en Mas és un espai de 30 hectàrees que està abandonat i en desús des de fa més de 3 dècades i que parteix en dos el Parc Agrari a Sant Boi. Imagína’t el potencial d’aquest espai per generar riquesa i llocs de treball!

La situació legal d’aquest espai és complicada, ja que es troba embargada per part de l’Audiència Nacional i pendent de liquidar. Des de DESOS s’han fet els passos necessaris, tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i a la Diputació de Barcelona, perquè aquest terreny es declari d’utilitat pública i pugui, per tant, destinar-se a projectes d’economia social. Actualment estem esperant resposta de l’Ajuntament de Sant Boi a la nostra demanda d’inici dels tràmits urbanístics de modificació del planejament perquè a curt termini es declari d’utilitat pública. 


6.-Sobirania alimentària, reinserció social i laboral i producció agroecològica són els eixos de  la vostra feina, però també feu sensibilització sobre consum responsable. Quins projectes esteu duent a terme en aquest àmbit?

Actualment, conjuntament amb Desos, impulsem el projecte "El dret a l'alimentació: consciència global i transformació local", on hi participen estudiants de primària i secundària de les escoles Cavall Bernat, Cal Maiol i Lluís Vives del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. Els i les alumnes fan recerca sobre l’origen dels aliments que consumeixen al menjador escolar i treballen conceptes com aliments de proximitat, alimentació responsable, malbaratament...

A banda, a l'IES Montjuïc, també a Barcelona, hem iniciat el projecte d'aprenentatge i servei (APS) "Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic" per promoure la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.

Podeu saber més sobre Central Parc a través d'aquest documental:
 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari