Com detectar les situacions de maltractaments en persones grans?
Comparteix
Amics de la Gent Gran, en col·laboració amb l’Associació per a la Investigació del Maltractament a Persones Grans, ha elaborat una guia per identificar situacions de maltractament dirigida al voluntariat.
Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada sis persones grans, és a dir, prop del 16%, pateixen algun tipus de maltractament. A més, segons alguns dels estudis més recents recollits també per l'OMS, durant la pandèmia de la Covid-19, els maltractaments a persones grans van augmentar en un 84%, una situació que es veuria agreujada amb l'envelliment de la població, ja que, si la proporció de persones que pateixen maltractaments no canvia, l'any 2050 prop de 320 milions de persones grans patiran algun tipus de maltractament.
Davant aquesta alarmant situació, Amics de la Gent Gran ha publicat una guia de detecció de situacions de maltractament a persones grans, elaborada en col·laboració amb l'Associació per a la Investigació del Maltractament a Persones Grans (EIMA).
El document es dirigeix principalment a les voluntàries de l'entitat, amb l'objectiu que tinguin les eines necessàries per poder detectar i tractar aquest tipus de problemes si se'ls troben amb les persones grans que acompanyen. Això no obstant, la guia es pot trobar en obert a la pàgina web de la fundació.
Tot i que 1 de cada 6 persones grans pateixen maltractament, són molt poques les que troben la força per processar-ho i comunicar-ho. Són moltes menys les que es decideixen a denunciar la seva situació, però té una explicació. pic.twitter.com/nBZxXr31yB
— Fundació Amics de la Gent Gran (@AmicsGentGran) June 16, 2023
Identificar el tipus de maltractament
La guia de detecció distingeix i defineix set tipologies de maltractament diferents, per tal de poder adreçar cada cas de la manera més adequada possible. Són els següents:
- Abús físic: ús de la força física que ocasiona ferides, dolors o lesions corporals.
- Abús psicològic o emocional: infligir angoixa, pena o estrès a través d’actes o paraules.
- Abús sexual: inclou tot contacte sexual sense consentiment.
- Abús econòmic: ús il·legal o indegut de béns i/o propietats que pertanyen a la persona gran.
- Negligència: no atendre les necessitats de la persona gran.
- Vulneració de drets: qualsevol altra agressió, privació o no reconeixement dels drets fonamentals de la persona gran.
- Abandonament: la deserció per part de la persona referent.
En aquest sentit, és important tenir en compte que sovint aquestes situacions no arriben a comunicar-se, ja sigui perquè la persona gran no és conscient que viu una situació de maltractament, per por a l'abandonament o a patir represàlies o per desconfiança a trobar una solució.
A més, existeixen factors que dificulten la comunicació dels maltractaments com són l'aïllament social, la manca de proves per evidenciar la situació o l'obstaculització de la persona que causa el maltractament.
Com detectar i actuar en cas de detectar una situació de maltractament?
Hi ha diversos senyals que ens poden alertar sobre alguna de les set tipologies de maltractament que pot patir una persona gran. Qualsevol familiar o voluntària que té contacte amb una persona gran ha d'estar atenta davant de possibles situacions on la persona gran es mostri temorosa o amb símptomes depressius, en el cas que presenti ferides o lesions, o si els seus efectes personals, especialment la seva roba, està tacada de sang.
En situacions com aquestes, la guia elaborada per Amics de la Gent Gran i l'Associació per a la Investigació del Maltractament a Persones Grans recomana mostrar-se assertiva i no jutjar la situació, escoltar activament, per tal d'acompanyar a la persona gran i poder generar la confiança perquè ens expliqui la seva situació, i animar-la perquè sigui ella mateixa qui expliqui la situació que pateix a les seves persones referents.
Afegeix un nou comentari